De productie van groenten en fruit kost energie en bij de reis die ze afleggen van de boer naar de consument worden vaak fossiele brandstoffen gebruikt. Ook groenten en fruit eten heeft dus impact op ons milieu. Door slim te kiezen kun jij met jouw inkopen op de markt, bij de groenteboer of in de supermarkt zorgen dat de impact op het milieu minder belastend is. Heel simpel, door te kiezen voor groenten en fruit uit het seizoen.

Groenten en fruit uit het seizoen – Handige kalenders

Om het je nog wat makkelijker te maken hebben verschillende instanties en bedrijven kalenders gemaakt waarop je precies kunt zien welke groenten- en fruitsoorten in welk seizoen een goede keuze zijn. Zo heeft 24Kitchen de seizoenskalenders, Voedingscentrum de groente- en fruitwijzer en Milieucentraal de groente- en fruitkalender en zelfs een app (zoek op: gf kalender). Om mijn goede voornemen dat ik al een aantal maanden heb in concrete acties om te zetten start ik met printen. De app staat al een paar maanden ongebruikt op mijn telefoon. Ik denk dat een uitgeprinte kalender aan mijn koelkast mij meer zal helpen.

Weinig keuze in fruit in de winter?

Nou dat valt eigenlijk best mee: appel, banaan, grapefruit, limoen, mandarijn, peer en sinaasappel zijn allemaal label A volgens Milieucentraal en dus de beste keuze deze maand. Toen ik vorige week op de markt abrikozen zag dacht ik dit kan nooit een goede optie zijn midden in de winter. Toch wel, want Zuid-Afrikaanse abrikozen krijgen een label B en zijn daarmee een prima keuze. Ook avocado, citroen, druif, granaatappel, kiwi, meloen, nectarine, perzik en pruimen vallen in deze categorie. De mango die wel in mijn boodschappentas belandde blijkt toch niet zo’n goede keuze, want deze krijgt een label C en is daarmee een niet aan te raden keuze.

Wat te koken in januari? Keuze genoeg!

De lijst groenten met A- of B-label is nog veel langer. Natuurlijk vind je daar de stamppotgroenten die je er verwacht zoals andijvie, boerenkool en winterpeen. Ik zie er ook flink wat groenten tussen staan die ik eigenlijk nooit eet, of zelfs nog nooit gegeten heb! Tijd voor iets nieuws. Vorig jaar maakte ik een hele vieze pastinaaksoep omdat ik het recept niet goed volgde. Tijd voor een lekker recept met pastinaak. Welke (van deze foodbloggers recepten) zal ik maken? Heb jij nog een ander lekker recept met wintergroenten?

Pastinaaaksoep siezoensgroenten

Pastinaak soep

Pastinaak-aardappeltaart seizoensgroenten

Pastinaak taartjes

pastinaak seizoensgroenten

Pastinaaksalade

Pastinaak-frietjes seizoensgroenten

Pastinaak frietjes

pastinaak-puree seizoensgroenten

Pastinaak als aardappelvervanger

groentestoofpot in pompoen seizoensgroenten

Groentestoofpot in pompoen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ook Fleur schrijft over koken uit het seizoen. Bekijk hier haar recepten!