Dat groenten gezond zijn daar twijfelt niemand aan. Het zijn dé producten die doen wat over andere voedingsmiddelen beweerd wordt. Zo is het eten van voldoende groenten geassocieerd met een lager risico op verschillende ziektes. Bovendien zitten groenten bomvol vitaminen, mineralen, vezels en flavonoïden. Groenten zijn overigens ook een gezonde keuze om de voedingsstoffen die ze juist niet bevatten. Ze bevatten geen zout en geen verzadigd vet.

Het klinkt aantrekkelijk

Uit landelijke consumptie peilingen blijkt helaas dat maar weinig mensen de aanbeveling van minimaal 250 gram groente per dag halen. Gemiddeld eten Nederlanders slechts 145 gram groente per dag. De voedingsmiddelenindustrie probeert daar ook op in te haken. In de supermarkt vind je steeds meer producten waarvan een deel van de ingrediënten vervangen is door groenten. Voorbeelden van deze groente-innovaties zijn paprikabroodjes, bloemkoolpizza’s, wortelwraps, en groentechips. Misschien helpt het om de groente-inname op te krikken? Aan het imago zal het het in ieder geval niet liggen. Het woordje groente op de verpakking doet het goed. En zeg nou zelf, als je niet van groente houdt dan klinkt het best aanlokkelijk om het via een pizza of wrap toch binnen te krijgen?

Hoe zit het echt?

Maar als je inzoomt op de ingrediënten bestaat een paprika-broodje of een bloemkoolpizza voor een derde uit groente. Dit voordeel weegt niet op tegen de nadelen van deze producten. Meestal bestaat de rest van het product overwegend uit wit meel. Hoewel de voedingswaarde iets beter is dan een gewoon wit broodje of pizza zijn en blijven het witte en bewerkte producten. Juist van volkoren en onbewerkte producten is bekend dat ze het eten ervan je risico op chronische ziektes verkleint. Dat geldt niet voor deze groenteproducten. 

Variatie is het toverwoord

Als je mijn blogs al wat langer leest weet je dat ik  – als het gaat om gezondheid – graag naar het hele eetpatroon kijk in plaats van naar losse producten. Wat mij betreft zijn dit soort groente producten prima om een keer mee te variëren, maar ze maken je eetpatroon niet perse gezonder. Als je echt iets wilt doen voor je gezondheid kies je verse groenten en eet je dat op meerdere momenten op een dag zodat het ook haalbaar wordt om de aanbeveling te halen. Denk bijvoorbeeld aan een geraspte wortel door je havermoutontbijt, spinazie, tomaat, of avocado of op je sandwich, een salade als lunch, een bakje snackgroente als tussendoortje. En ben je niet zo’n groenten fan? Kijk dan eens of je groenten ook anders klaar kunt maken. Denk eens aan geroosterde bloemkool met kerrie, gekarameliseerde worteltjes, gepofte aubergine, of gerookte bietjes. Er is niet een soort groente die alle voedingsstoffen levert. Variatie is dus het toverwoord. Dan weet je zeker dat van alles genoeg binnenkrijgt.

Deze column is eerder in het Santé magazine verschenen.