Evidence-based foodplatform, geschreven door professionals

De voedingsindustrie houdt je soms voor de gek met misleidende etiketten en voedingsclaims op fabrieksproducten. Daarnaast is op het internet veel onjuiste informatie over voeding te vinden. Tijd voor een onderbouwd tegengeluid! I’m a Foodie is hét platform waarop diëtisten en voedings- en gezondheidswetenschappers hun kennis delen over gezonde voeding.
Wij staan voor gezond, duurzaam, vers (zonder pakjes en zakjes) en zelf koken. De onderwerpen zijn alledaags, evidence based én direct praktisch toepasbaar in je eigen situatie. Uiteindelijk is de keuze aan jou: op welke manier ga jij gezond eten?

Ontbijten: 9 x foodbloggers haver recepten

Door | 2017-01-08T19:39:53+00:00 15 mei 2014|Categorieën: I'm a Foodie blog, Recepten|Onderwerpen: , , |
  • Haverrecepten
Gaby ging in haar laatste blog op onderzoek uit naar haver. Zij kwam tot de conclusie dat de populariteit van haver terecht is. Haver is een bron van koolhydraten, eiwitten, vetten en vezels, maar ook een goede bron van mineralen en B-vitamines. Haver is een voedzaam graan en heel geschikt om de dag mee te starten! Ik ben spontaan ook haver gaan kopen, en vroeg me meteen af: Wat kun je dan precies met haver? Haver blijkt ontzettend veelzijdig! Je kunt er muffins en pannenkoeken van bakken, en met havermout kun je door toevoeging van bijvoorbeeld fruit, noten, pitten, zaden en kokos oneindig variëren! Houd jij niet van havermout? Je kunt van haver ook homemade granola maken. Bekijk hier mijn favo haver recepten van de leukste Nederlandse foodbloggers! Heb jij haverontbijt-tips? Let us know!

Haver recepten

haver recepten haver recepten haver recepten

haver recepten haver recepten haver recepten

Haver recepten Haver recepten Haver recepten

Eet als een expert

Interesse in gezonde voeding?

Check dan ons boek Eet als een expert op bol.com of via de webshop!

 

print dit artikel print dit artikel

  Klinisch diëtist, voedingswetenschapper en docent in het VUmc & founder I'm a Foodie

Marijke Berkenpas is oprichter en eigenaar van I'm a Foodie, en online platform over voeding in relatie tot gezondheid. Daarnaast is ze klinisch diëtist en voedingswetenschapper, en werkt ze als diëtist in het VUmc in Amsterdam op de Maag-, darm-, lever- en nierziekten. Op I'm a Foodie, analyseert ze - samen met zo'n 20 andere diëtisten & voedings- en gezondheidswetenschappers - trends en hypes op toegankelijke, kritische wijze en zet ze ze om in haalbare adviezen en recepten. In mei 2016 verscheen het boek Eet als een expert dat Marijke samen schreef met Gaby Herweijer, Jolien Klamer en Liesbeth Smit en dat voedingswetenschap naar je bord vertaalt.

Reacties

12 Reacties

  1. Henrike 16 mei 2014 at 5:41- Beantwoorden

    Leuke Blog, erg interessant! Doe ook goede ideeen op voor recepten etc 🙂
    Ik vroeg mij alleen af of er nog verschil is tussen havermout zoals die van AH basic die per 500 gr 40 cent is en dezelfde (lijkt het) havermout van andere merken die soms 3 of 4 euro is per 500 gr, en de havervlokken die ook wat duurder zijn. Verschillen deze in voedingswaarde oid?

    • Just-a-name 17 mei 2014 at 11:04

      Dit zou ik ook heel graag willen weten!
      Het enige verschil wat is soms kan ontdekken is dat de duurdere soms nog niet eens altijd biologisch zijn.

      Ik hoop dat iemand ons dit kan uit leggen.

    • Marijke Berkenpas 17 mei 2014 at 3:22

      Thanks! Veel B of C merken of private labels verschillen niet van het A-merk. Alleen de verpakking is dan anders. Het product rolt van van dezelfde band zo een andere verpakking in. Soms komt het voor dat er goedkopere grondstoffen gebruikt worden voor een B/C merk. Havermout is geen samengesteld product – het is gewoon havermout – dus de kans dat een B/C merk veel verschilt van een A merkt is klein. Je kunt bijvoorbeeld eens kijken op de verpakking of het 100% havermout beteft, en in welke fabriek het verwerkt wordt. Sommige merken verkopen havermout als “glutenvrij”. Havermout is van nature glutenvrij, maar door her risico op besmetting in de fabriek mag het niet als glutenvrij verkocht worden. Havermout wat wel aan de normen voor glutenvrij (je ziet een logo op de verpakking) voldoet is om die reden vaak duurder. De voedingswaarde is overigens hetzelfde.

  2. Tessa 16 mei 2014 at 5:58- Beantwoorden

    Ik wil heel graag een keer havermoutmuffins maken! mmmm

  3. Suzanne 16 mei 2014 at 2:01- Beantwoorden

    Mmmmmm heerlijk! ik ben dol op havermout!

  4. Ianna 16 mei 2014 at 10:08- Beantwoorden

    Oeh, wat een lekkere ontbijtjes allemaal! Ziet er echt super uit.. De muffins en pannenkoeken gaan gelijk op mijn ‘to-make’ lijstje.. Ik maak altijd graag pannenkoeken met boekweitmeel, met een snuf bakpoeder, dat het van die echte puffy American pancakes worden. Dus ik ben erg nieuwsgierig naar jullie recept met havermout!

    • Marijke Berkenpas 17 mei 2014 at 3:32

      Dat klinkt heerlijk:) Leuke blog heb je!

  5. Gitta 17 mei 2014 at 8:44- Beantwoorden

    Ben dol op havermout! In de winter ontbijt ik bijna elke dag met havermout, in de zomer ontbijt ik vaak iets lichter. Ik geloof dat havermout sinds de Paleo hype helemaal uit den boze is…Ben blij met deze positieve post 🙂

    • Marijke Berkenpas 17 mei 2014 at 3:25

      Thanks!

  6. Joëlle 28 mei 2014 at 6:21- Beantwoorden

    Ook in bananen-notenbrood kan je havermout gebruiken. Ik gebruik het recept uit het hardloperskookboek van Van Reijen & Kerkhof. Echt heerlijk!

  7. Brenda 28 mei 2014 at 7:41- Beantwoorden

    Wat een mooi lijstje. Ik ben gek op haverpannenkoekjes, maar de granola is ook altijd goed.

  8. Drummen Den Haag 25 juni 2015 at 7:12- Beantwoorden

    Goed om te weten dat AH basic eigenlijk hetzelfde is als andere havermout (zoals in de rectie hierboven te lezen is). Toch ziet hij er wel anders uit dan bijvoorbeeld de havermout van ‘Smaak’ (bio) Hoe kan dit?

Schrijf een reactie