fbpx

Havermout: de variaties

Door |2017-01-07T11:27:55+00:0022 december 2014|Categorieën: I'm a Foodie blog, Recepten|Onderwerpen: , |
 • Haver
Sinds een jaartje of twee is havermout hip, hot & happening. Maar elke dag havermout, begint dat niet te vervelen? Wat vele voedingsgoeroes inclusief Voedingscentrum met elkaar gemeen hebben is: variatie is belangrijk! Zoals Richard de Leth mooi verwoord als het op variëren aankomt: ‘wat je vandaag eet, eet je de komende twee dagen niet meer’. Ga maar eens na hoeveel voedingsmiddelen die je vandaag eet hetzelfde zijn als gisteren, of twee dagen geleden. Er zijn veel meer granen waarmee je pap voor ontbijt kunt maken en sommigen zijn misschien zelfs nog lekkerder dan havermout…

Havermout

Speltpap

Gebruik eens speltvlokken om pap van te maken! Mijn ervaring is echter wel dat deze iets steviger blijven, je moet ze iets langer koken of een nachtje van te voren weken in wat water of melk zodat ze al iets zachter worden.

Quinoapap

Naast de quinoa die we allemaal inmiddels wel kennen, verkoopt de natuurwinkel ook quinoavlokken. Heel erg geschikt om pap mee te maken en inclusief de voordelen van quinoa waar Gaby eerder een blog over schreef.

Boekweitpap

Dit kun je maken van boekweitvlokken of boekweitgrutten. Deze laatste zijn tegenwoordig zelfs in de betere supermarkt te koop! Boekweit heeft een specifieke smaak, maar het is zeker het proberen waard. Mijn persoonlijke favoriet.

Teffontbijt

Zelfs de supermarkt verkoopt dit ontbijtje tegenwoordig. Gemakkelijk klaar te maken, alleen (warme) melk of water toevoegen, roeren en eten maar. Ideaal voor een haastige ochtend! Teffontbijt bestaat uit Teff, boekweit, mais en rijst en is hierdoor ook geschikt voor mensen met coeliakie of glutenintolerantie.

Brinta

En laten we de oude vertrouwde Brinta niet vergeten: tegenwoordig een beetje in een achtergesteld hoekje omdat tarwe wat onder vuur ligt, maar Brinta is zeker een gezonde havermoutvervanger door de vezels, vitamines en mineralen die het bevat.

50 gram product Kilocalorieën Koolhydraten (g) Eiwitten (g) Vetten (g) Vezels (g)
Havermout 191 31.5 6.8 3.5 2.8
Speltvlokken 176 34.7 6.1 1.3 5.3
Quinoavlokken 197 32.0 8.1 3.5 1.8
Boekweitvlokken 174 35.0 5.1 1.3 3.6
Teffontbijt 164 32.5 5.3 1.3 5.9
Brinta 163 32.5 5.5 1.1 5.3

Macronutriënten

Als we naar de macronutriënten* van bovenstaande producten vergelijken (per 50 gram onbereid product, dit is ongeveer de hoeveelheid waarmee je je ontbijt klaarmaakt. De één zal wat meer gebruiken en de ander iets minder) vallen een aantal dingen op. De hoeveelheid kilocalorieën (160-200 kcal) en koolhydraten (30-35 gram) komen van elk product redelijk overeen. Wat opvalt is dat bij eiwitten quinoa een redelijke uitschieter is; 8.1 gram eiwit! Logisch dat quinoa bekend staat als eiwitrijke vervanger voor bijvoorbeeld rijst. Daarentegen bevat dit wel minstens de helft minder vezels dan de andere ontbijtproducten. Persoonlijk vind ik het verrassend dat havermout hier niet heel hoog scoort vergeleken met andere granen. Qua vetten ligt het weer redelijk gelijk, alleen havermout en quinoa bevatten beiden twee keer meer vet dan de andere granen.

Havermout

Havermout vervangen?

Wat betekent dit? Allemaal zijn het gezonde opties die je kommetje havermout zouden kunnen vervangen. Wissel eens af met quinoa als je wat meer eiwitten binnen wilt krijgen, of met Teff ontbijt voor de vezels. Bedenk wel dat ontbijten op zich belangrijk is. Ontbijt je niet met pap maar lekker met een broodje of wat yoghurt, dan is dit natuurlijk ook helemaal goed!

*Aangezien de voedingswaardes van deze producten nog niet in de NEVO-tabel staan (m.u.v. havermout en Brinta) heb ik de verpakkingen van ‘De Halm’ gebruikt voor de quinoa-, boekweit-, en speltvlokken en voor het Teff ontbijt de Zonnatura verpakking. Micronutriënten zijn amper tot niet te vinden voor deze producten.

Eet als een expert

Interesse in gezonde voeding?

Check dan ons boek Eet als een expert op bol.com of via de webshop!

 

print dit artikel print dit artikel

  Gezondheidswetenschapper & (sport)diëtist

Mijn naam is Jolien Klamer en ik hou van alles dat met eten te maken heeft. In 2012 studeerde ik af als diëtist, in 2013 als sportdiëtist. Toen denkende dat een beroep als diëtist helemaal mijn ding was... Omdat ik mijn scriptie zo leuk vond om te schrijven, met SPSS te stoeien en Pubmed in te duiken startte ik op advies van een docent op de hogeschool, via de premaster, met de master Gezondheidswetenschappen. Ik hield (hou nog steeds) van leren en studeren, dus waarom niet?

Reacties

4 Comments

 1. Gert 10 september 2015 at 8:53 - Beantwoorden

  Ik eet al jaren dagelijks havermoutpap. Enkel omdat dit het slechte cholesterol zou verminderen. Maar als u zegt dat de andere graansoorten ook het cholesterol doen verlagen wil ik gaan varieren.

  Groet,
  Gert

 2. Caroline 17 januari 2016 at 10:31 - Beantwoorden

  En toch heb ik een vraagje over al die papjes. Mijn buik fel tegen brinta; dat gaat er na een half uur gewoon weer aan de andere kant uit en van havermout krijg ik het gevoel alsof er een baksteen in mijn maag zit, zelfs als het 35 gram op 250 milliliter water of melk is. Brood kan ik wel eten, hoewel sommige broodsoorten toch wel beter vallen dan andere, dus mij is het een raadsel wat er mis gaat. Wat ik wil weten is: waarom kan havermout in de ochtend zo aanvoelen als een baksteen in je maag voor de rest van de dag? Internet is niet heel verhelderend hierin, die zegt: “havermout is 100% goed en we moeten het allemaal eten”.

 3. Anita Haitsma 27 september 2016 at 6:52 - Beantwoorden

  Hoi. Heb speltvlokken gekocht. Alleen hoeveel gram speltvlokken met hoeveel ml melk?
  De variaties ga ik doorvoeren 🙂 lijkt me leuk en lekker!

 4. Janne 10 december 2017 at 9:38 - Beantwoorden

  Hoii, ik ben inmiddels groot fan van deze website én de beide boeken. Maar als jullie verder gaan professionaliseren, kan het geen kwaad om alle blogs, ook de oudere, nog eens grondig door te nemen op taalfouten… Alleen al in deze blog tel ik er zo zeven.
  “Zoals Richard de Leth mooi verwoordT” is met -dt. Sommige(n) en beide(n) schrijf je alleen met -n als ze op personen slaan (hier dus niet). Het woord “aantal” is enkelvoud. En ga zo maar door. Jammer, komt niet zo professioneel over.

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Evidence-based foodplatform, geschreven door professionals

De voedingsindustrie houdt je soms voor de gek met misleidende etiketten en voedingsclaims op fabrieksproducten. Daarnaast is op het internet veel onjuiste informatie over voeding te vinden. Tijd voor een onderbouwd tegengeluid! I’m a Foodie is hét platform waarop diëtisten en voedings- en gezondheidswetenschappers hun kennis delen over gezonde voeding.
Wij staan voor gezond, duurzaam, vers (zonder pakjes en zakjes) en zelf koken. De onderwerpen zijn alledaags, evidence based én direct praktisch toepasbaar in je eigen situatie. Uiteindelijk is de keuze aan jou: op welke manier ga jij gezond eten?