Het Honigcomplex in Nijmegen is hot. Super hot. Het terrein van de voormalige Honigfabriek aan het waalfront heeft een nieuwe herbestemming gekregen, met veel eigenzinnige en eigenwijze ondernemers. Eén daarvan is restaurant De Meesterproef, waar je in industriële sfeer kunt genieten van heerlijk eten en drinken. Bij de Meesterproef wordt gekookt volgens oude ambachten, waarbij gebruik wordt gemaakt van lokale producten en seizoensgebonden producten. Naast een lunch- en dinerkaart hebben ze sinds kort ook een driegangenmenu die in het teken staan van de gezonde maaltijd. En, wij zijn fan!

Healthy hotspot

Of je nou naar de Meesterproef gaat voor een kopje koffie van onderbuurman Blommers of uit eten gaat, de sfeer proef je sowieso. Bij binnenkomst kijk je je ogen namelijk uit. Vintage tafeltjes en stoeltjes, een open keuken en vooral veel kenmerken van de oude Honigfabriek, zoals een oude bankschroef en gele bordjes met instructies en aanwijzingen van vroeger in de fabriek. En niet alleen binnen kijk je je ogen uit. Wanneer je nou een tafeltje kiest bij het raam, kun je uitkijken op de Waal, waar veel (vracht)schepen voorbij varen en af en toe een gele trein langs flitst over de Waalbrug.

Wij zijn fan!

healthy hotspot

De Menukaart

‘Passie en ambacht’ is wat de Meesterproef omschrijft en dat zie je terug in de menukaarten. Wat dacht je namelijk van bloemkoolsoep met nootmuskaat, salade van gemarineerde mosselen, of een tosti met geitenkaas en paprika-peperjam voor de lunch? Ook worden de Healthy Choices aangekaart: dit zijn gerechten (zoals op de menukaart wordt aangegeven) met extra veel groenten, geen zetmeel, geen ongeraffineerde suikers (alhoewel ik denk dat ze geraffineerde suikers bedoelen) en geen extra zout.

Het is leuk te lezen dat het brood van Streekbakker Jorrit komt, spek van scharrelslagerij Wim Coenen en de geitenkaas van Bettinehoeven uit Etten-Leur. De dinerkaart is ook zeer verrassend met verschillende voor-, hoofd- en nagerechten. Bij het voorgerecht met rund zit een bloemstuk, bij het scharrelvarken pate en gepekelde ham, en bij het groententaartje polenta, radijs pickle en auberginecreme. Ook zijn er vegetarische opties, en uit een eerdere ervaring weet ik dat de chefs ook in een handomdraai een voedzame veganistische maaltijd in elkaar kunnen zetten met producten die in de keuken te vinden zijn.

Healthy hotspot

Gezond eten bij de Meesterproef?

Ja! Vooral als je op maandag tot en met woensdag gaat eten, want dan wordt het gezonde driegangenmenu aangeboden. Voor elke gang kun je kiezen uit drie gerechten, bijvoorbeeld pompoensoep met kruidenolie als voorgerecht, geitenkaassalade met bieten en venkel als hoofdgerecht, en een hangop taartje met dadels en noten als nagerecht. Op de overige dagen kun je kiezen voor de Healthy Choice opties, die eigenaardig en gezond tegelijk lijken. Deze opties missen echter wel een zetmeelcomponent, maar die kun je ook als bijgerecht bijbestellen (hetzelfde geldt voor extra salade). Dus, ben je een keer in Nijmegen, bezoek dan zeker het Honigcomplex en ervaar de Meesterproef!

De Meesterproef is iedere dag geopend van 12:00 – 24:00 uur. Adres: Waalbandijk 14 in Nijmegen. Je kunt er gratis parkeren.

Healthy hotspot