In december 2012 opende Echt Alkmaar als eerste ‘Healthy Hotspot’ zijn deuren. Een foodie als ik kon haar geluk niet op en sinds die tijd ben ik er al vaak geweest. Niet alleen ik ben fan van Echt, want in deze kleine lunchroom is het altijd druk. Tijd voor een review dus!

Echt Alkmaar

Over Echt

Je kunt bij Echt terecht voor ontbijt, lunch, borrelhapjes, heerlijke zoete snacks voor bij de koffie of thee, een high tea en een high wine. Toen Echt ruim 2,5 jaar geleden open ging, vonden Ewout en Maartje, de eigenaren, het belangrijk dat alles biologisch was. Inmiddels is die koers een klein beetje veranderd. Zoals Ewout uitlegt

‘Ik vind het nu belangrijker dat het lokaal is. We gebruiken bijvoorbeeld veel groenten zoals cherrytomaatjes, rucola en radijsjes van Zorgboerderij de Noorderhoeve uit Schoorl. Qua smaak zijn deze producten zelfs nog lekkerder dan de biologische producten die we eerst gebruikten. We zijn nu meer seizoensgebonden en passen hier de kaart ook op aan’.

Overigens worden er nog steeds veel biologische producten gebruikt op de kaart van Echt, welke zijn aangegeven met een sterretje (*). Dit zijn onder andere het brood, de koffie, yoghurt en vlees. Een leuk weetje: het lokale aspect wordt nog veel verder doorgevoerd. Zo komt het brood uit de bakkerij van de buurman, het vlees van de slager op de hoek en ook de wijn, vis, kaas en noten komen uit Alkmaar!

Healthy hotspot

De menukaart

Alles op de kaart bij Echt wordt huisgemaakt en is vrij van kunstmatige toevoegingen. Ze hebben verse smoothies op de kaart staan (zelfs groene!), homemade ijsthee en verschillende theesoorten en koffie dat gemaakt kan worden met koemelk, soja- of amandelmelk, naast wat gewone frisdranken. Zoals eerder gezegd, kun je hier onder andere terecht voor een ontbijt. Keuze tussen simpel of juist uitgebreid, waaronder havermout, yoghurt met granola, spelt croissants en scones met lemon curd.

Qua lunch heb ik de kaart altijd erg leuk gevonden (hij is een aantal keer veranderd). Voor zowel de carnivoor, vegetariër als veganist is er altijd keuze. Deze keer stonden er onder andere lekkere clubsandwiches, een goede hamburger of bietenburger, vegetarische of vleeskroketten en salades op het menu. Vooral in die laatste groep vind ik dat Echt zich onderscheidt. Wat dacht je bijvoorbeeld een Aziatische salade met bloemkoolrijst of een geitenkaassalade met gierst? Beide wat apartere salades die je niet snel tegenkomt in een ander restaurant. Wat Echt hier ook slim doet, is de klant de keuze geven. Je kunt een salade bestellen zonder toevoeging (vegan), of met geitenkaas of gerookte kip als extra supplement. Zo heb je voor ieder wat wils. Wij gingen voor een heerlijke lunch, met een bietenburger en de bloemkoolrijstsalade en vooral die laatste is een echte aanrader!

Wil je iets lekkers bij de koffie dan kun je kiezen uit onder andere bananenbrood, brownies, worteltaart of (dit weet ik toevallig uit ervaring) heerlijke witte chocolade cheesecake met een bodem van chocoladekoekjes. Deze laatste is misschien niet zo healthy, maar dat mag ook af en toe toch? 😉 Wat je natuurlijk ook kunt doen is na je lunch een stuk meenemen naar huis, iets wat ook handig bedacht is. Zo kun je onder andere de koffie, thee, granola en zoetigheden meenemen voor thuis! Qua borrelhapjes staan er wat gerechtjes op die je niet snel ergens zal vinden. Wat dacht je van zoete aardappel bitterballen of brood met onder andere avocado/limoensalsa?

Healthy hotspot

Gezond eten bij Echt?

Afhankelijk van de keuze die je maakt, kun je heel gezond eten bij Echt. Al het brood dat wordt gebruikt bij Echt is biologisch speltbrood (speltdesem, met uitzondering van de bollen). Om niet in herhaling te vallen, kun je mijn mening over speltbrood lezen in mijn vorige review. Wat betreft de speltcroissants, wat natuurlijk erg gezond klinkt, zijn deze helaas geen haar gezonder dan gewone croissants. Croissants bestaan naast bloem (bloem betekent geen vezels!) uit onder andere roomboter, melk en wat suiker en blijven, zelfs als ze van spelt gemaakt worden, calorieënbommen. Nu zeg ik niet dat je nooit meer croissants mag eten (in tegendeel!) maar houd in je achterhoofd dat niet alles wat van spelt gemaakt is, ‘gezond’ is.

In de lunchgerechten wordt er ruim gebruik gemaakt van groenten, de producten zijn lokaal en dus ook erg vers en veel producten zijn biologisch. Deze zijn misschien niet per definitie gezonder (lees hier meer over biologische voeding), maar het is fijn dat er een bewuste keuze is gemaakt met betrekking tot bijvoorbeeld het vlees en zuivel en hierdoor ook voor het dierenwelzijn.

Dus, afhankelijk van de keuze die je maakt, kun je absoluut gezond ontbijten en lunchen bij Echt. Heb je daar een keertje geen zin in, dan neem je gewoon een stuk cheesecake :-). Natuurlijk blijft smaak het belangrijkste en dat zit bij Echt wel goed!

Echt Alkmaar is gevestigd op de Marktstraat 4 in Alkmaar en is van maandag tot en met zaterdag geopend van 9.00 tot 17.30 uur en op zondag van 10.00 tot 17.30 uur.