Al jaren kom ik in Apeldoorn om te winkelen en om met vriendinnetjes af te spreken. Ik kan dus wel zeggen dat ik aardig op de hoogte ben van de hotspots in deze leuke stad. Maar…. afgelopen zaterdag ben ik compleet verrast toen ik op uitnodiging bij Eigen mocht gaan lunchen. Wat een authentiek plekje in de Korenstraat.

eigen apeldoorn

Eigen Apeldoorn: Eigen, het concept

Het horecagedeelte in Eigen is pas sinds afgelopen 12 juni 2015 toegevoegd aan de kleding & woonaccessoire winkel. De wegen van de eigenaresse van de winkel en die van Jesse Nauta, die nu het horecagedeelte runt, kruisten elkaar enige tijd geleden. Samen kwamen zij op het idee om Eigen uit te breiden met een horecagedeelte. Na een grondige verbouwing –  het magazijn werd het horecagedeelte en de tuin is omgetoverd tot een mooi terras waar je in de (na)zomer heerlijk kunt zitten – is sinds afgelopen zomer deze samenwerking een feit. Het is een waardevolle aanvulling, Eigen is een druk bezochte plek! Het idee wat beiden in gedachten hadden pakt goed uit, mensen die lekker aan het kijken zijn in de winkel pakken snel een kopje koffie of lunch en vice versa. Bijna alles wat ze hier serveren is biologisch, helaas zijn sommige producten moeilijk biologisch te verkrijgen (zoals ketjap). Maar het meeste wat je hier geserveerd krijgt is biologisch en lokaal.

eigen apeldoorn

De sfeer van Eigen

In één woord; verrassend! Je komt eerst in de winkel die een sfeer van ruimte, licht en een beetje industrieel uitstraalt. Als je de verleiding van alle mooie woonaccessoires en kleding hebt kunnen weerstaan loop je door naar de achterkant van het pand waar het horecagedeelte is gevestigd. Deze ruimte straalt rust , openheid en vriendelijkheid uit. Het gaf mij een echt woonkamergevoel maar dan wel met een dosis professionaliteit. Ik zou hier zakelijk maar ook privé terecht kunnen. Er is een lange toonbank aanwezig waar de gerechten en dranken vers worden bereid en de inrichting is vintage & industrieel maar dan wel met zachte aspecten zoals schapenvachtjes, kaarsjes en bloemen. De details van de inrichting zijn goed doordacht!

Wat kun je hier allemaal eten en drinken?

De kaart die mij werd gebracht liet een gevarieerd menu zien, van kleine trek, grote trek tot borrelhapjes. Zelf was ik uitgenodigd voor de lunch en wat ik zag sprak mij ook erg aan en ik vond het nog een uitdaging om te kiezen. Je kunt hier voor de lunch terecht vanaf €4,30 voor een tosti (bijvoorbeeld met kaas/ pindakaas en banaan of tonijn en kaas en ui) tot €9,70 voor een salade, broodje of sandwich. Ik ging vandaag maar eens voor de salade omdat mij het aspect van zelf de ingrediënten kiezen erg aansprak. Je kiest voor 1 hoofdingrediënt (geitenkaas, gerookte zalm, gerookte kip, tonijn etc.) dan mag je kiezen uit 3 bij-ingrediënten (o.a. bospaddenstoelen, kikkererwt, radijs, ei, pompoen, peer) en een garnering van noten of zaden (pompoenpit, sesamzaad, lijnzaad etc) én een dressing. Wat een (gezonde) keuze! Ook heb ik even het broodje bietenhummus van mijn zus mogen proeven (waldkorn brood met bietenhummus, granny smith, pompoenpitten en rozijnen). Ik had zelf nog nooit deze vorm van hummus gegeten, maar deze was heerlijk fris met een vleugje zuur, jammie!

Naast de traditionele frisdranken, kun je hier ook kiezen uit verse smoothies en sappen. Ik heb zelf gekozen voor een smoothie; biet, aardbei, jus en mint. Als je voor een sapje gaat, kun je zelf 4 ingrediënten kiezen (o.a. chilipeper, biet, spinazie, bleekselderij, tijm, komkommer). Keuze genoeg dus!

Een heerlijke kaart, maar ook gezond?

Eigen biedt voor ieder wat wils, je kunt hier zeker terecht voor een gezonde lunch of snack maar klanten die hier minder behoefte aan hebben worden ook niet vergeten. Het biologische aspect staat voorop, bijna alles is van biologische en lokale oorsprong. Het overgrote deel van de kaart bestaat uit gezonde gerechten, voor de kleine trek kun je bijvoorbeeld kiezen voor yoghurt met fruit, noten, honing of chili. Mocht je meer zin hebben in een rijstwafel met beleg (avocado, radijs), een portie bleekselderij met komkommer of cherrytomaat & paprika met bieten hummus dan kun je hier ook voor kiezen. Zelf zou ik minder snel de borrelhapjes (kipkluifjes, oude kaas, ossenworst) of tosti gaan. Deze bevatten weinig tot geen vezels en veel zout.

Brood wordt geserveerd bij de sandwiches, broodjes en bij de salade, je kunt hier kiezen uit waldkorn(volkoren), wit en speltbrood. Zelf heb ik voor de volkoren variant gekozen omdat deze de meeste vezels bevat. Bij de sandwiches en broodjes wordt altijd groente (o.a. gegrilde aubergine, slamelange of komkommerlinten) geserveerd wat natuurlijk zorgt voor de nodige vezels en vitamines. 

Wat mij opvalt is dat er met pure en eerlijke ingrediënten wordt gewerkt, wat mij enorm aanspreekt als Foodie. Daarnaast zijn de gerechten rijkelijk belegd, maar de portiegrootte perfect zodat er geen eten weggegooid hoeft te worden. Eigen is een verrassende plek waar gerechten en drankjes geserveerd worden voor ieder wat wils, als Foodie kun je hier zeker je hart ophalen!

eigen apeldoorn

Nog tips?

Ik heb enorm genoten van de lunch en de gastvriendelijkheid bij Eigen. Ook heb ik een leuk gesprek gehad met Jesse over het ontstaan en de inhoud van deze mooie zaak. 

Waar is deze hotspot te vinden?

Eigen kun je vinden aan de Korenstraat 112 in Apeldoorn (open ma 12.00-17.30, di en woe van 10.00-17.30, do van 10.00-21.00, vrij van 10.00-17.30, za van 10.00-17.00 en zo van 12.00-17.00).

Eigen is een heerlijke lunchplek, waar het moeilijk is om het pand uit te lopen zonder 1 van de leuke woonaccessoires gekocht te hebben. Ennne… mocht je nog trouwplannen hebben. Sinds kort is Eigen ook een officiële trouwlocatie en de 1e bruiloft staat al gepland!