Evidence-based foodplatform, geschreven door professionals

De voedingsindustrie houdt je soms voor de gek met misleidende etiketten en voedingsclaims op fabrieksproducten. Daarnaast is op het internet veel onjuiste informatie over voeding te vinden. Tijd voor een onderbouwd tegengeluid! I’m a Foodie is hét platform waarop diëtisten en voedings- en gezondheidswetenschappers hun kennis delen over gezonde voeding.
Wij staan voor gezond, duurzaam, vers (zonder pakjes en zakjes) en zelf koken. De onderwerpen zijn alledaags, evidence based én direct praktisch toepasbaar in je eigen situatie. Uiteindelijk is de keuze aan jou: op welke manier ga jij gezond eten?

Healthy Hotspot: Haka (in Delft)

Door | 2017-01-06T14:54:28+00:00 21 februari 2016|Categorieën: I'm a Foodie blog, Reviews|Onderwerpen: |
  • Haka

Groenten, groenten en nog meer groenten, fruit, granen, noten en pitten. Alleen maar healthy stuff als ik over de toonbank gluur in alle netjes gesorteerde bakjes. Haka verkoopt salades ‘to go’ en bezorgt daarnaast de salades door heel Delft, Rijswijk en Ypenburg. Helaas niet in Berkel, waar ik woon, want dat is een beetje te ver fietsen voor de bezorgers. Ja fietsen! Want naast het verkopen van groen, denken ze ook graag groen.

Het menu

Kies een kant en klare salade of do it yourself. Bij de kant- en klare salades heb je keuze uit zeven opties en voor iedereen wat te kiezen. Met vlees (scharrel) of vis (duurzaam gevangen, geen bedreigde soorten zoals tonijn), maar ook vegetarisch en veganistisch. Kies je voor een DIY salade dan kies je zelf welke ingrediënten er in jouw salade belanden. Je start met het kiezen van een basis sla bijvoorbeeld babyspinazie of romeinse sla. Dan kies je het zogenoemde powerfood, oftewel bron van koolhydraten die ervoor zorgt dat je wel even vooruit kunt op deze salade. Denk aan peulvruchten zoals linzen of kikkererwten, maar ook quinoa of glasnoedels. Stap drie is groenten uitzoeken, drie soorten mag je uitkiezen bijvoorbeeld broccoli, sperziebonen, maar ook nori behoort tot de keuzes. Dan kies je twee toppings en een dressing. Toppings zijn bijvoorbeeld kruiden, fruit en pitten. De dressings zijn uiteraard zelfgemaakt, geen kant- en klare flesjes. Wil je nog wat meer vulling en smaak aan je salade toevoegen dan kies je bij ‘go premium’ voor bijvoorbeeld gebakken gamba’s, blauwe kaas, warmgerookte zalmfilet of geroosterde lamsfilet.

De kant- en klare salades zijn tussen de 7,50 en 12,- euro. Een DIY salade heb je vanaf 6,- euro. Prima prijzen dus.

Naast salades kun je ook een aantal warme gerechten kiezen zoals runderstoof en visstoof en twee soepen. Er zijn ook wat lekkernijen te koop zoals stoofpeertjes, frambozencheesecake en vegan limoen taart. Frisdranken vind je er niet, wel zelf geperste sapjes met groenten en fruit. De carrot is een aanrader wat mij betreft! Leuk detail: Haka kiest zoveel mogelijk producten van het seizoen in en koopt bij voorkeur in op de plaatselijke markt.

haka

De test

Natuurlijk wil ik ook weten of het net zo lekker smaakt als het eruit ziet. Ik kies de ‘Vegan fritter’ salade. Het is de week na kerst en ik heb afgelopen dagen veel meer vlees en vis gegeten dan ik normaliter doe, even geen dieren op mijn bord. In mijn salade zitten: mais-broccoliburgertjes, babyspinazie, kikkererwten, bruine linzen, cherrytomaatjes, pompoen, zoete aardappel, mango en pompoenpitten. De avocado-peterseliedressing die erbij hoort krijg ik in een apart bakje zodat ik zelf kan kiezen hoeveel ik hiervan wil toevoegen. Moet ik nog uitleggen hoe lekker deze salade smaakte na het opsommen van al deze geweldige ingrediënten….?

Ik pik ook een hapje van de ‘smoked salmon’ salade van mijn vriend. Geen gerookte zalm zoals je in de supermarkt koopt, maar zalmfilet die warmgerookt is in eigen keuken. Verder zit er in deze salade gekookt ei, babyspinazie, rode quinoa, sperziebonen, zoete aardappel, cherrytomaat, gekarameliseerde rode ui, nori, sesamzaad en ook bij deze salade de avocado peterselie-dressing. Misschien ben je bang dat een salade niet genoeg vult? Nou deze wel! Het zijn geen klein porties, maar een grote volle slakom.

Bij Haka zelf is er helaas niet veel ruimte om ter plekke je salade te eten. Wij deden dit wel, maar zitplek voor meer dan drie mensen is er binnen niet. ’s Zomers kun je ook nog aan een van de tafeltjes buiten zitten.

Goed om te weten

  • Alle gerechten zijn glutenvrij. Haka houdt graag rekening met voedselovergevoeligheid en allergieën. Er is geen gluut te bekennen in de keuken, dus hele fijne en veilige maaltijden voor mensen met coeliakie;
  • Door kleine voorraden te hanteren wordt voedselverspilling tegen gegaan. Restjes worden zoveel mogelijk zelf opgegeten.

Klik hier voor de site en bezoek hier de Facebook page. Haka: Wijnhaven 13, Delft

haka

Eet als een expert

Interesse in gezonde voeding?

Check dan ons boek Eet als een expert op bol.com of via de webshop!

 

print dit artikel print dit artikel

  Sportdiëtist

Mijn naam is Sandra Buijing. In 2008 heb ik mijn studie Voeding & Diëtetiek afgerond en in 2009 de post-HBO opleiding Sportdiëtetiek. Mijn afstudeeropdracht en eindstage deed ik bij Invorm. Dit beviel van beide kanten erg goed en zo ben ik een jaar later, na een rondreis door Azië en werken bij Dietheek, weer teruggekomen bij Invorm. Het is een kleine praktijk (we zijn totaal met drie diëtisten) waar ik erg goed mijn eigen gang kan gaan. Dat is ook waar ik goed in ben! Ik gebruik graag mijn creativiteit om nieuwe ideeën uit te werken en projecten op te zetten.

Reacties

2 Reacties

  1. Valerie 22 februari 2016 at 3:27- Beantwoorden

    Klinkt goed! Jammer dat het zo ver weg is. Dit soort tenten zullen vast steeds vaker door heel Nederland openen 🙂

  2. Tessa 3 januari 2017 at 4:18- Beantwoorden

    Probeer ook Hills & Mills in Delft, om de hoek bij de Haka. Wordt (deels) door dezelfde mensen gerund. Heerlijk en gezond eten,op Indiaas/Pakistaanse basis. Kruidig, mooi gemaakt en vooral Lekker!! Ze hebben ook een kookboek met hun recepten “Papa Kazmi”genaamd, ook een aanrader!

Schrijf een reactie