Evidence-based foodplatform, geschreven door professionals

De voedingsindustrie houdt je soms voor de gek met misleidende etiketten en voedingsclaims op fabrieksproducten. Daarnaast is op het internet veel onjuiste informatie over voeding te vinden. Tijd voor een onderbouwd tegengeluid! I’m a Foodie is hét platform waarop diëtisten en voedings- en gezondheidswetenschappers hun kennis delen over gezonde voeding.
Wij staan voor gezond, duurzaam, vers (zonder pakjes en zakjes) en zelf koken. De onderwerpen zijn alledaags, evidence based én direct praktisch toepasbaar in je eigen situatie. Uiteindelijk is de keuze aan jou: op welke manier ga jij gezond eten?

Healthy Hotspot PuurGondisch (in Den Bosch)

Door | 2017-01-08T20:06:37+00:00 11 november 2016|Categorieën: I'm a Foodie blog, Reviews|Onderwerpen: |
  • puurgondisch
Ik was erg benieuwd naar deze nieuwe hotspot in Den Bosch toen ik hoorde dat ik dit plekje mocht reviewen, want de naam is al bijzonder op zich! Hoe zou puur zich kunnen combineren met het Brabantse bourgondisch? Mijn interesse was gewekt en op een drukke shop zaterdag (want dat doe je dan meteen als je een dagje naar Den Bosch gaat) had ik een plekje voor een lunch gereserveerd.

PuurGondisch; het concept

Heel centraal gelegen is sinds 15 juli 2016 PuurGondisch gevestigd aan de Markstraat 23. Gemakkelijk te vinden op de hoek, met een kleurrijk bord en fruitige kussens buiten. PuurGondisch is zoals zij zelf op hun website en in hun folder vermelden een ‘healthfood ontbijt- & lunchroom’ waarbij de woorden biologisch, vers, puur & vrij van geraffineerde suikers centraal staan.  Ook kun je er terecht voor vegan, raw, gluten- en lactose vrije gerechten.

Een kijkje binnen

Als je aan komt lopen kun je al van de bedrijvigheid en de sfeer genieten, PuurGondisch zit op een hoek en heeft aan alle kanten ramen wat voor een open sfeer zorgt. In één woord kan ik de sfeer beschrijven als gemoedelijk! De ruimte is gevuld met een open keuken met toonbank en gezellige zitplekjes met stoelen en banken. De inrichting vind ik fris, kleurrijk, open en stoer. Als je goed op de details let zie je bijvoorbeeld een kar staan met allemaal verse ingrediënten die zij gebruiken zoals uien, zoete aardappel & eieren en ook op de toonbank staat een kist met groente, erg leuk! En je kunt de bereiding van je ontbijt/lunch helemaal volgen, wat mij een heel huiselijk gevoel geeft.

PuurGondisch

De Menukaart

Je kunt de dag al goed beginnen met een ontbijt bij PuurGondisch met bijvoorbeeld kokosyoghurt met vers fruit & granola, speltpannenkoeken met vers fruit en zelfgemaakte jam en kwark of kiezen voor een compleet ontbijt met zuurdesem brood, gekookt ei, hartig beleg, verse jus en koffie/thee/cappuccino. Wij zijn voor de lunch gegaan.

Voor de lunch is er genoeg te kiezen, van soepen, salades, wraps, sandwiches tot een heuse burger (van rundvlees of zwarte bonen). Ik ben begonnen met een linzensoep die smaakte zoals deze hoort te zijn, wat kun je dan goed het verschil proeven tussen kant en klaar en vers! Leuk om te horen (als fervent hobby kok) dat zij hier de soepen binden met zoete aardappel en wortel, een goede tip! Als soep van de dag was er verse kokossoep, die erg in de smaak viel.

Daarna kreeg ik een overheerlijke maaltijdsalade met o.a. kip, geroosterde bataat, mango, kiemen, sla, komkommer en een dressing op basis van tahin. Ook de sandwich ( een broodje gemaakt van wortel & karwijzaad/bietenbrood/oergranen) viel bij mijn tafelgenoten in de smaak. De gerechten zijn mooi geserveerd en de portiegrootte precies goed, waardoor er nauwelijks/geen eten weggegooid hoeft te worden. Daarnaast viel mij op, en wat ik een groot pluspunt vind als tegenstander van voedselverspilling is dat er een kleine kaart gebruikt wordt en daarnaast bijvoorbeeld dezelfde soorten vlees & groente worden gebruikt in de salade, wraps/sandwiches ( er kan natuurlijk een klein verschil zijn) en hierdoor bewust met de inkoop van ingrediënten wordt omgegaan.

Waar je ook voor kiest, ontbijt/lunch of een guilty pleasure (bijvoorbeeld een dubbele chocolade amandel fudge) alles is vers, biologisch en puur, iets waar ik als foodie een groot voorstander van ben.

PuurGondisch

Healthy hotspot?

PuurGondisch is zeker een plek waar je als foodie naartoe kunt gaan om lekker te ontbijten/lunchen.

Dat alles vers is zie je ook in de bereiding van de gerechten, een ingrediënt kan per dag verschillen, de ene keer is deze bijvoorbeeld wat zoeter en dan wat zuurder. En dit maakt het eten juist verrassend. De liefde voor gezonde voeding en dit te serveren van de dames zie je terug bij bereiding, met aandacht en oog voor detail. Persoonlijk zou ik even een plekje reserveren als je langs wilt gaan, toen wij er waren was het er vol. Je kunt ook even wachten op een vrij plekje of je eten meenemen, to go is ook een optie.

Puur en gondisch zijn zeker te combineren aan de Marktstraat 23, dus de naam doet goed recht. Het eten is goed, vers, de sfeer is gemoedelijk. PuurGondisch is zeker geen plek om over te slaan in Den Bosch (www.puurgondisch.nl)!

En nog een leuke take-away; deze healthy hotspot heeft zich gevestigd in een voormalige snackbar 😉

Zie hier voor een overzicht van alle healthy hotspots!

Eet als een expert

Interesse in gezonde voeding?

Check dan ons boek Eet als een expert op bol.com of via de webshop!

 

print dit artikel print dit artikel

  Voedingswetenschapper

Voeding heeft van kinds af aan al een rol gespeeld in mijn leven. Als klein meisje vond ik het al leuk om te koken en stond ik dan ook graag in de keuken om mijn moeder te helpen en later zelf recepten uit te proberen. Daarna typte ik dan de recepten uit op de typemachine, wat leuk is het om nu nog eens terug te bladeren en te zien dat mijn receptenkeuze toen vooral bestond uit lekkere dingen zoals koekjes en toetjes, dat is nu wel anders! Het is dan ook niet zo vreemd dat ik na de middelbare school heb gekozen voor de opleiding Voeding en Gezondheid aan de Wageningen Universiteit, met als specialisatie Voeding in Gezondheid en Ziekte. Inmiddels ben ik alweer even afgestudeerd en werkzaam als klinisch datamanager hematologie bij het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL).

Reacties

Eén reactie

  1. Hetetenisklaar 14 november 2016 at 11:24- Beantwoorden

    Ben erg benieuwd na het lezen van dit stukje, als ik ooit in de buurt ben ga ik zeker proberen langs te komen!

Schrijf een reactie