In de supermarkt vind je meterslange rekken gevuld met allerlei soorten babyvoeding. Voedselproducenten investeren ontzettend veel geld in de marketing van deze producten.

Misleidende claims

Als je de claims op de etiketten leest, kan het lijken alsof je je baby zonder deze producten niet goed voeden kan. Maar niets is minder waar: je kan je baby gezonde voeding aanbieden met fruit, groenten, graanproducten, olie, vlees en vis.

Veel babyvoeding voldoet niet aan de schijf van 5

Uit een recent onderzoek blijkt dat ⅓ van de commerciële baby, dreumes- en peutervoeding (voor kinderen van nul tot vier jaar) niet voldoet aan de Nederlandse Schijf van Vijf, terwijl ouders vaak blind erop vertrouwen dat commerciële babyvoeding een evenwichtige samenstelling heeft. 

Waarom wetgeving niet altijd gezonde babyvoeding garandeert

Er is wel een wet wat betreft de samenstelling en de ingrediënten in voeding die gemarket wordt voor jonge kinderen. Maar deze wet garandeert niet dat alle commerciële babyvoeding ook gepast of gezondheidsbevorderend is. Puur het bestaan van al die babyproducten kan je als ouder dus het gevoel geven dat jouw kindje niet zonder kan. Waarom zijn ze anders overal te koop?

Pyjamapap en babykoekjes…

Ik geef je hier twee voorbeelden:

  • Pyjamapap bijvoorbeeld geeft ouders het idee dat je baby een papje nodig heeft voor het slapengaan. Maar uit onderzoeken weten we dat granen toevoegen aan melk je baby niet helpt om beter te slapen. Bovendien zitten in dit soort producten vaak toegevoegde suikers, die geen plaats hebben in het eetpatroon van een baby. 
  • Babykoekjes worden ook al vanaf hele jonge leeftijd (vaak zes of acht maanden) gemarket met slogans als ‘voor kleine babyhandjes’, ‘smelt gemakkelijk in de mond’, ‘verrijkt met ijzer en vitamine B1’. Ze suggereren dat deze koekjes een bijdrage leveren aan gezonde voeding voor je baby, maar het zijn nog steeds gewoon koekjes, die je baby niet nodig heeft.

Meer weten? 

In ons boek Eet als een expert mini vertellen Rolinde  (wetenschapper, kinderdiëtist, lactatiekundige) en Eline (wetenschapper, lactatiekundige en apotheker) je alles over voeding voor kinderen tussen de 0-2 jaar.