Bij het overschakelen van borstvoeding naar flesvoeding kan het zijn dat je kindje de fles ‘weigert’. 

Het is onkunde

Het betreft hier geen weigeren, maar onkunde. De baby begrijpt niet (meer) hoe hij moet zuigen aan een fles. Dat kan heel stressvol zijn, zeker als je kindje bijvoorbeeld naar de opvang gaat en hij of zij dan niets zou drinken. Er wordt weinig onderzoek verricht naar flesweigering, waardoor evidencebased advies moeilijk te geven is.

Wat kun je doen?

Hieronder vind je daarom een aantal adviezen die in de praktijk vaak tot een oplossing kunnen leiden, uiteraard afhankelijk van wat de oorzaak van het probleem is. 

  • Timing: Bied de fles aan bij de eerste hingersignalen en kies een moment waarop de baby niet prikkelbaar of vermoeid is. Dat geldt ook voor de ouders.
  • Melk: probeer het met melk op verschillende temperaturen. De ervaring leert dat goed warme melk (lichaamstemperatuur, of ietsje warmer) de hoogste slaagkans heeft.
  • De speen of fles: Verwarm de speen voor je de fles aanbiedt.
  • Het voedingsproces: forceer niet. Echter als de baby de mond opent, mag je de speen in de mond doen, zodat de baby makkelijker het zuigen kan starten.
  • Probeer andere houdingen dan de houding waarin de baby gewoonlijk de borstvoeding krijgt.
  • Als het flesweigeren aanhoudt: als het kindje al wat ouder is, kan je onmiddellijk starten met een bekertje of kan je melk toevoegen aan gepureerde voeding.

Meer adviezen?

We geven je nog 6 adviezen (door logopedist Maaske) in ons boek Eet als een expert mini, geschreven door Rolinde (wetenschapper, kinderdiëtist, lactatiekundige) en Eline (wetenschapper, lactatiekundige en apotheker).