In Nederland wordt veel wetenschappelijk onderzoek gedaan. Ook op het gebied van voeding. Wat wordt er onderzocht, waarom is dat belangrijk en wat kunnen we ervan leren? Maak in deze blogserie kennis met Nederlandse (voedings)wetenschappers en hun onderzoek!

Ik ben Geranne Jiskoot, 35 jaar oud en doe vanaf 2009 promotie onderzoek naar Polycyteus Ovarium Syndroom (afgekort PCOS). Ik werk als psycholoog in het Erasmus MC op de afdeling Voortplantingsgeneeskunde. Ik doe dit onderzoek omdat we vrouwen helpen gewicht te verliezen door aanpassingen in het dagelijks leven. Omdat dit te maken heeft met gedrag en met hoe we ons voelen, ben ik als psycholoog betrokken.

Gezond-eten-bij-PCOS

Wat onderzoek jij?

Ik onderzoek het effect van een speciaal leefstijlprogramma voor vrouwen met PCOS en wat dit programma doet op hun gewicht, stemming, hormonen en kansen om zwanger te worden. Dit leefstijlprogramma richt zich niet alleen op afvallen maar gaat vooral over beter in je vel zitten, gezondere keuzes maken op eet gebied, plezier krijgen in bewegen, voor jezelf opkomen, omgaan met stress en omgaan met verdriet rondom een onvervulde kinderwens. Op deze pagina staat meer informatie (in de folder staat dat alleen vrouwen met een kinderwens welkom zijn, maar dit is inmiddels veranderd).

Wat is PCOS?

PCOS is een syndroom waarbij….

1) veel eiblaasjes in de eierstokken rijpen en/of
2) te hoog mannelijk hormoon gemeten wordt in het bloed of er sprake is van overbeharing of acne, en/of
3) vrouwen een onregelmatige menstruatie cyclus hebben

Indien er 2 van de 3 kenmerken aanwezig zijn wordt er gesproken van PCOS. Daarnaast hebben vrouwen met PCOS vaak last van vele andere lichamelijke en psychische klachten.

Waarom is jouw onderzoek belangrijk?

Het onderzoek is belangrijk omdat er veel vrouwen met PCOS in Nederland zijn. Naar schatting heeft 9 tot 13% van de vrouwen PCOS. Meer dan de helft van deze vrouwen heeft moeite met haar gewicht en is te zwaar. Vele doen veel pogingen om af te vallen en volgen strenge diëten die ze vaak maar korte tijd kunnen volhouden. Daarnaast heeft 50 tot 60% van de vrouwen met PCOS last van sombere gevoelens. Door dit onderzoek hebben we een behandeling gevonden die zowel positief uitpakt voor gewicht en stemming. Ook blijkt dat het programma op de lange termijn positieve resultaten laat zien.

Wat zijn jouw belangrijkste bevindingen tot nu toe?

  • Door te gaan eten via de schijf van vijf vielen vrouwen met PCOS af.
  • Het gewichtsverlies bleef behouden op de lange termijn omdat de deelnemers een gezonder eetpatroon ontwikkelden dat vol te houden was.
  • Daarnaast kwamen ze beter in hun vel te zitten. We hebben dit gemeten door te kijken naar sombere gevoelens en te meten hoe het met hun zelfvertrouwen ging. Zowel sombere gevoelens als hun zelfvertrouwen verbeterden door het programma.

Wat is jouw advies aan de lezer?

Vrouwen met PCOS hoeven geen streng dieet te volgen om af te vallen (bijv. door koolhydraat arm te gaan eten). Door de adviezen van de schijf van vijf te gaan toepassen vielen vrouwen met PCOS op een gezonde manier af.

Doordat in het programma ook cognitieve gedragstherapie werd gegeven door een psycholoog kwamen vrouwen met PCOS lekkerder in hun vel te zitten en kregen ze meer zelfvertrouwen.

Welk voedingsonderzoek volg jij op de voet? En waarom is dat interessant?

Ik volg alle onderzoeken op het gebied van PCOS en dan vooral over voeding en naar depressie. Ik ga elk jaar naar een groot congres waar veel onderzoeken over PCOS worden gepresenteerd. Vooral in Australie en in Zweden wordt veel onderzoek gedaan waar ik graag over lees. Lisa Moran en Angelica Hirschberg bijvoorbeeld doen erg veel onderzoek naar PCOS.