Hopelijk heb je al meerdere blogs van mij gelezen op I’m a Foodie. In de regio Twente heb ik een eigen sportvoedingpraktijk. Daar begeleid ik veel sporters om prestaties te verbeteren, wedstrijden voor te bereiden, meer energie te krijgen, spiermassa aan te laten komen of iets vetpercentage te verliezen. De wielerronde Tour de France ken je ongetwijfeld. Momenteel ben ik in Frankrijk om het profwielerteam Giant Alpecin te begeleiden op het gebied van voeding én om te koken. Hoe dat eruit ziet? Ik houd je op de hoogte met enkele blogs. De Tour is net gestart, dus hierbij deel 1.

Hoe ben ik bij het team terecht gekomen?

Begin januari dit jaar kreeg ik een appje van een vriend die ik ken vanuit het wielrennen: of ik misschien iemand wist of interesse had in ‘voedingsdeskundige/kok’ voor een wielerteam. Mijn eerste reactie was eigenlijk een lichte irritatie: tegenwoordig noemen 17 miljoen Nederlanders zichzelf ‘voedingdeskundige’, echter wil niet zeggen dat je op het allerhoogste niveau in de sportwereld kan adviseren, dus dat is wat anders dan een sportdiëtist met de nodige ervaring. En over het algemeen zijn chefkoks geen sportvoedingexperts, net zoals voedingsexperts geen koks zijn. Daar komt nog bij dat ik heel vaak gevraagd wordt door sportclubs e.d. om hen te begeleiden en/of voor te lichten. Dat is ook mijn passie dus doe ik erg graag, maar uiteraard is het ook mijn werk en moet er een boterham aan verdiend worden en dat lijken sportclubs vaak niet te beseffen of is er geen budget voor.

Ik reageerde met een ‘ik ben heel erg druk met de praktijk, maar het team mag altijd even bellen’. Na het een en ander over en weer gebeld te hebben en de nodige gesprekken was toch de interesse gewekt: sportvoedingsadviezen geven op het allerhoogste niveau, mee ontwikkelen in de organisatie, betaalde baan en er worden geen culinaire hoogstandjes van me verwacht, alleen volwaardig eten. Klinkt als een nieuwe uitdaging! Maar ik heb het zelf natuurlijk ook nog druk in mijn praktijk… Gelukkig heb ik inmiddels 2 goede sportdiëtisten als collega’s in mijn eigen praktijk, zodat zij vooral de werkzaamheden van de praktijk kunnen blijven uitvoeren en ik wat meer op de achtergrond actief ben, om deze uitdaging aan te gaan.

giant alpacin

Hoe zien de voorbereidingen en mijn rol in het team er uit?

De rol als expert binnen het team is heel divers: bijvoorbeeld de renners individueel met de doelstellingen helpen en het voedingspatroon optimaliseren. Maar ook bijvoorbeeld met Born (sportvoeding) om tafel, om mee te denken op het gebied van productontwikkeling voor het team. Repen in de juiste samenstellingen en smaken, herstelshakes met de perfecte soort en hoeveelheid eiwit en de beste sportdranken. Uiteraard is de vertaling naar de verzorgers en coaches van het team hierin ook een rol: hoe te gebruiken, wat is de beste timing en waar is het goed voor. Net zoals een stuk anti-doping beleid: zijn er supplementen nodig en zijn deze wel veilig? Zijn er geen verdachte gewichtsschommelingen bij de renners?

Dan heb je nog de tweede functie van de expert, namelijk de rol van de kok: voorafgaand aan koersen wordt er vaak een lijst door het Team gestuurd met de vraag aan het hotel of de voorkeursproducten van de lijst aanwezig kunnen zijn in het hotel. Bij etappe koersen ontvangt het team omgekeerd meestal van de organisatie (bijvoorbeeld van de ASO de organisatie van de Tour de France) menu’s die ontwikkeld zijn door de diëtist van de ASO en gestuurd zijn naar alle hotels waar wielerteams verblijven. Zo krijgen alle renners overal hetzelfde en is het redelijk volwaardig. Ik bekijk vervolgens de menu’s en maak voor mijzelf aanpassingen waar nodig, bijvoorbeeld niet elke dag pasta en een variatie in groenten. Dan ga ik alle hotels contacten met de vraag of het goed is dat ik in de keuken van hen ga koken en of ik de ingrediënten kan gebruiken die de organisatie al in de menu’s heeft gezet en/of extra ingrediënten toevoeg. In enkele gevallen krijg je wel eens een ‘nee’ te horen, dat is wel lastig! Soms valt er dan ter plaatse wel nog iets te regelen, maar in noodgevallen heb ik zelf ook inductie kookplaatjes bij me en kan ik bijvoorbeeld in de bus gaan koken. In deel 2 ga ik meer vertellen hoe zo’n dag er in de Tour de France eruit ziet!