Ken je het programma: Hoe word ik 100 op NPO1? Onder begeleiding van een (medisch) team (3 artsen, een kok, een psycholoog en – dat vinden wij natuurlijk wel jammer – geen diëtist) proberen zes deelnemers van hun diabetes, hart- en vaatziekten, overgewicht of stress af te komen door simpelweg gezond te leven. Dat dit programma veel losmaakt kan ik goed zien aan de zoekacties op de I’m a Foodie website 🙂 Een van de meest gezochte recepten was een recept van de lijnzaadcrackers zoals ook gemaakt in aflevering 2.

Lijnzaad crackers

Eline Berger – diëtist bij Voedingsbureau Carin Pool  maakte soortgelijke koolhydraatarme lijnzaadcrackers en dat recept willen we jou niet onthouden. Ook voor mensen zonder diabetes zijn deze crackers natuurlijk een gezonde keuze 🙂

Ingrediënten

  • 4 eetlepels lijnzaad
  • 2 eetlepels zonnebloempitten
  • 2 eetlepels pompoenpitten
  • 8 eetlepels water
  • Klein beetje oregano/basilicum/Italiaanse kruiden

Bereiding

Meng de ingrediënten door elkaar en laat 10 minuten staan om de zaden te wellen. Spreid het mengsel op een bakplaat (op een vel bakpapier) en druk plat met de achterkant van een lepel. Bak af in 20 minuten op 200 graden. Snijd het geheel in (circa 8) kleine crackers.

Cyanogene glycosiden

Eet lijnzaad wel met mate omdat het cyanogene glycosiden bevat. Cyanogene glycosiden zijn in kleine hoeveelheden te vinden in een aantal plantaardige voedingsmiddelen zoals amandelen, (pitten uit) fruit zoals appel en abrikozen, cassave, limabonen, bamboescheuten en lijnzaad (1-3). Deze stoffen kunnen in het maagdarmkanaal omgezet worden in een giftig blauwzuur. Symptomen van acute blauwzuurvergiftiging zijn onder andere een versnelde ademhaling, daling van de bloeddruk, hoofdpijn, duizeligheid, braken en diarree.

Een gevarieerd eetpatroon zal niet zo snel te veel cyanogene glycosiden bevatten, maar het elke dag eten van grote hoeveelheden lijnzaad (dus naast lijnzaadcrackers ook lepels lijnzaad in yoghurt en over je salade bijvoorbeeld) raden we daarom niet aan. Het voedingscentrum schrijft op hun website dat een tijdelijk gebruik van 15 tot 45 gram gebroken lijnzaad per dag geen problemen geeft. Wij zullen eens de literatuur induiken of we hier iets meer over kunnen vinden. Wordt vervolgd.

Bronnen

  1. Cressey P, Saunders D, Goodman J. Cyanogenic glycosides in plant-based foods available in New Zealand. Food Addit. Contam. Part A Chem. Anal. Control Expo. Risk Assess. 2013;30:1946–53.
  2. Bolarinwa IF, Orfila C, Morgan MRA. Amygdalin content of seeds, kernels and food products commercially-available in the UK. Food Chem. 2014;152:133–9.
  3. Evaluations of the Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives (JECFA) Available from:http://apps.who.int/food-additives-contaminants-jecfa-database/PrintPreview.aspx?chemID=1086