fbpx

Hoe word ik 100 recept – lijnzaadcrackers

Door |2017-01-03T16:00:50+00:0023 november 2016|Categorieën: I'm a Foodie blog, Recepten|Onderwerpen: , , |
Ken je het programma: Hoe word ik 100 op NPO1? Onder begeleiding van een (medisch) team (3 artsen, een kok, een psycholoog en – dat vinden wij natuurlijk wel jammer – geen diëtist) proberen zes deelnemers van hun diabetes, hart- en vaatziekten, overgewicht of stress af te komen door simpelweg gezond te leven. Dat dit programma veel losmaakt kan ik goed zien aan de zoekacties op de I’m a Foodie website 🙂 Een van de meest gezochte recepten was een recept van de lijnzaadcrackers zoals ook gemaakt in aflevering 2.

Lijnzaad crackers

Eline Berger – diëtist bij Voedingsbureau Carin Pool  maakte soortgelijke koolhydraatarme lijnzaadcrackers en dat recept willen we jou niet onthouden. Ook voor mensen zonder diabetes zijn deze crackers natuurlijk een gezonde keuze 🙂

Ingrediënten

 • 4 eetlepels lijnzaad
 • 2 eetlepels zonnebloempitten
 • 2 eetlepels pompoenpitten
 • 8 eetlepels water
 • Klein beetje oregano/basilicum/Italiaanse kruiden

Bereiding

Meng de ingrediënten door elkaar en laat 10 minuten staan om de zaden te wellen. Spreid het mengsel op een bakplaat (op een vel bakpapier) en druk plat met de achterkant van een lepel. Bak af in 20 minuten op 200 graden. Snijd het geheel in (circa 8) kleine crackers.

Cyanogene glycosiden

Eet lijnzaad wel met mate omdat het cyanogene glycosiden bevat. Cyanogene glycosiden zijn in kleine hoeveelheden te vinden in een aantal plantaardige voedingsmiddelen zoals amandelen, (pitten uit) fruit zoals appel en abrikozen, cassave, limabonen, bamboescheuten en lijnzaad (1-3). Deze stoffen kunnen in het maagdarmkanaal omgezet worden in een giftig blauwzuur. Symptomen van acute blauwzuurvergiftiging zijn onder andere een versnelde ademhaling, daling van de bloeddruk, hoofdpijn, duizeligheid, braken en diarree.

Een gevarieerd eetpatroon zal niet zo snel te veel cyanogene glycosiden bevatten, maar het elke dag eten van grote hoeveelheden lijnzaad (dus naast lijnzaadcrackers ook lepels lijnzaad in yoghurt en over je salade bijvoorbeeld) raden we daarom niet aan. Het voedingscentrum schrijft op hun website dat een tijdelijk gebruik van 15 tot 45 gram gebroken lijnzaad per dag geen problemen geeft. Wij zullen eens de literatuur induiken of we hier iets meer over kunnen vinden. Wordt vervolgd.

Bronnen

 1. Cressey P, Saunders D, Goodman J. Cyanogenic glycosides in plant-based foods available in New Zealand. Food Addit. Contam. Part A Chem. Anal. Control Expo. Risk Assess. 2013;30:1946–53.
 2. Bolarinwa IF, Orfila C, Morgan MRA. Amygdalin content of seeds, kernels and food products commercially-available in the UK. Food Chem. 2014;152:133–9.
 3. Evaluations of the Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives (JECFA) Available from:http://apps.who.int/food-additives-contaminants-jecfa-database/PrintPreview.aspx?chemID=1086
Eet als een expert

Interesse in gezonde voeding?

Check dan ons boek Eet als een expert op bol.com of via de webshop!

 

print dit artikel print dit artikel

  Klinisch diëtist, voedingswetenschapper en docent in het VUmc & founder I'm a Foodie

Marijke Berkenpas is oprichter en eigenaar van I'm a Foodie, en online platform over voeding in relatie tot gezondheid. Daarnaast is ze klinisch diëtist en voedingswetenschapper, en werkt ze als diëtist in het VUmc in Amsterdam op de afdeling Maag-, darm-, lever- en nierziekten. Op I'm a Foodie, analyseert ze - samen met zo'n 20 andere diëtisten & voedings- en gezondheidswetenschappers - trends en hypes op toegankelijke, kritische wijze en zet ze ze om in haalbare adviezen en recepten. In mei 2016 verscheen het boek Eet als een expert dat Marijke samen schreef met Gaby Herweijer, Jolien Klamer en Liesbeth Smit en dat voedingswetenschap naar je bord vertaalt.

Reacties

4 Comments

 1. Kim 24 november 2016 at 1:17 - Beantwoorden

  Uit nieuwsgierigheid: wat vinden ‘jullie’ (als in, de diëtisten die deze website maken) van het programma? Ik zag in het gastenboek van Omroep Max dat er nogal wat commentaar komt, zowel van mensen die zelf jarenlang diabetes hebben als diëtisten en verpleegkundigen, over hoe snel de deelnemers van grote hoeveelheden insuline spuiten af kunnen.

  • Laurie 26 november 2016 at 12:07

   Ik ben ook heel benieuwd wat jullie van het programma van Max vinden. Ik heb begrepen dat Voeding Leeft, een organisatie die actief heeft meegewerkt aan het programma van Max. Zo ongeveer vind dat als iedereen met type 1 diabetes ook genezen zou (permanent hba1c van 5!) kunnen worden met een koolhydraat arm dieet. Wat vinden jullie daarvan?

 2. Marijke 28 november 2016 at 9:03 - Beantwoorden

  Ik denk dat iedereen met DM2 advies en begeleiding op maat zou moeten krijgen van DM verpleegkundige, dietist en arts. Een KH arm dieet helpt mensen niet meteen van diabetes af zoals gesteld wordt… Ip is het lichaam nog steeds minder gevoelig voor insuline. Maar KH arm eten zorgt er (op korte termijn) wel voor dat het spuiten van insuline niet (meer) nodig is. Immers de voeding die de bloedsuiker verhoogt wordt niet gegeten. Op lange termijn zorgt dat voor een veel betere prognose. Mogelijk als deze mensen (flink) afvallen zouden ze een insuline gevoeligheid wel weer kunnen verhogen. Maar dat is denk ik voor iedereen anders en hangt ook van de permanente schade in de alvleesklier af.. Het programma zou er goed aan doen daar meer over uit te leggen. Nu lijkt het alsof deze mensen ook gewoon weer koolhydraten kunnen eten zonder te spuiten en dat lijkt mij niet aan de orde..

 3. Atie 12 april 2017 at 10:36 - Beantwoorden

  Hallo. Ik heb zo veel kenissen met DM 2, die meer dan 20 jaar afhankelijk waren van insulinespuit. Na 2 maanden Low Carbs High Fat dieet zijn ze van dat rotzooi af. 7 jaar geleden, nog steeds. Ik zou heel fijn vinden als we met zo’n allen opnieuw leren over hoe belangrijk vet in onze voeding is. Vet is niet gevaarlijk. Koolhydraten en suiker zijn de boosdoeners van alle ziektes op arde. Ik ben een living proof daarvan!

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Evidence-based foodplatform, geschreven door professionals

De voedingsindustrie houdt je soms voor de gek met misleidende etiketten en voedingsclaims op fabrieksproducten. Daarnaast is op het internet veel onjuiste informatie over voeding te vinden. Tijd voor een onderbouwd tegengeluid! I’m a Foodie is hét platform waarop diëtisten en voedings- en gezondheidswetenschappers hun kennis delen over gezonde voeding.
Wij staan voor gezond, duurzaam, vers (zonder pakjes en zakjes) en zelf koken. De onderwerpen zijn alledaags, evidence based én direct praktisch toepasbaar in je eigen situatie. Uiteindelijk is de keuze aan jou: op welke manier ga jij gezond eten?