In mijn eerste blog over dit onderwerp heb je kunnen lezen dat ik een koe heb aangeschaft via internet. Mijn eerste poging om minder bij de supermarkt te kopen. Minder bij de supermarkt kopen houdt automatisch in dat ik meer zelf ga maken. Daarom ben ik superblij met mijn nieuwe Magimix keukenmachine! Ik heb me laten vertellen dat dit dé machine onder de keukenmachines is. Kloppen, snijden, blenden, juicen hij kan het allemaal.

Hummus zelf maken

Afgelopen weekend ben ik meteen aan de slag gegaan. We kregen vrienden te eten en ik maakte zelf hummus voor bij de borrel. De kikkererwten kocht ik nog wel bij de supermarkt, maar het voelde al een stuk beter dan een bakje fabriekshummus in mijn mandje. En omdat ik toch bezig was heb ik meteen labne (voor het eerst gezien tijdens het Culy festival twee weken geleden, bij Nadia & Merijn’s Labne Bar), en baba ganoush gemaakt (meer daarover in een volgend blog). Gesneden groente en volkoren pita’s erbij en je hebt een heerlijk en ook gezond borrelhapje.

Labne zelf maken

Waarom is hummus gezond?

In tegenstelling tot veel andere smeersels bij de borrel (roomkaas, franse kaasjes, kruidenboter, paté) bevat hummus alleen maar gezonde ingrediënten. De basis bestaat uit gepureerde kikkererwten, die je vervolgens op smaak brengt met knoflook, sesampasta, olijfolie, citroensap en bijvoorbeeld komijn en paprikapoeder. Het recept voor hummus wat ik gebruikte bestond uit:

  • 225 g kikkererwten uit blik
  • 2 eetlepels tahin (sesampasta)
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • sap van 1 citroen
  • 3 eetlepels olijfolie
  • peterselie
  • komijnpoeder
  • cayennepeper
  • paprikapoeder

hummus zelf maken

Hummus is rijk aan gezonde vetten, bevat weinig zout en geen suiker. Ik kan natuurlijk allerlei vergelijkingen maken, maar bekijk de verschillen maar eens tussen bijvoorbeeld brie en hummus. Wat opvalt is dat hummus veel minder verzadigd vet en zout bevat. En per toastje levert hummus (10 gram) 0,5 gram vezel. Dat lijkt misschien niet veel tov de ADH van 30-40 gram vezels per dag, maar alle beetjes helpen toch? Zeker als je het ook nog een op een volkoren pita smeert :-).

hummus zelf maken

Voedingswaarde hummus vs. brie

Is deze hummus nou beter, gezonder, lekkerder dan supermarkt hummus??

Lekkerder zeker, in mijn optiek! Maar gezonder? Als ik de voedingswaarde van een aantal bakjes naturel hummus bekijk komt het (afgezien van een aantal conserveringsmiddelen) redelijk overeen met mijn verse recept: Ge­kook­te kik­ker­erw­ten (51%) (wa­ter, kik­ker­erw­ten, rijs­mid­del (na­tri­um­car­bo­naat)), kool­zaad­olie, se­sam­zaad­pas­ta (16%), wa­ter, zout, voe­dings­zuur (ci­troen­zuur), spe­ce­rij­en, con­ser­veer­mid­del (ka­li­um­s­or­baat).

Het grootste verschil tussen verse- & fabriekshummus is het natriumgehalte. Hummus van bijvoorbeeld Sabra levert 6 x zoveel natrium als verse hummus >>> zo’n 900 gram natrium / 100 gram.

Dus toch maar zelf maken! Eerlijkheidshalve moet ik bekennen dat mijn zelfgemaakte hummus lekker is, maar het bij lange na niet haalt bij de hummus die ik altijd op de Ten Kate markt in Amsterdam koop. Misschien moet ik het recept van Ottolenghi eens proberen met gedroogde kikkererwten en baking soda…Of hebben jullie nog tips?