Zoals je hebt kunnen lezen, volgen de komende maanden diverse blogs over voeding en duurzaamheid. Want jullie weten vast al wel dat volgend jaar ons nieuwe boek in de serie I’m a Foodie presents over dit belangrijke en actuele onderwerp verschijnt. Samen duiken Paulien en Saraï in de complexe wereld van voedselverspilling, milieu-impact van eten, biodiversiteit, circulariteit en culturele aspecten die hierin een rol spelen. Zij proberen uit te vinden hoe je gezond en duurzaam eten zo goed mogelijk kunt combineren. Maar wie zijn Paulien en Saraï eigenlijk en wat drijft hen om dit boek te schrijven? Lees mee!

Even voorstellen: wie zijn jullie en wat doen jullie in het dagelijks leven?

Saraï: “Oh, dit is altijd zo’n uitdagende vraag want ik doe best veel in het dagelijks leven. Ik ben ondernemer, heb een eigen praktijk in Amsterdam waar ik werk als (sport)diëtist. Ik begeleid sporters die plantaardig eten of een eetprobleem hebben. De afgelopen 7 jaar werkte ik in de topsport en ik merkte dat ik daar het onderwerp duurzaamheid miste. Vandaar dat ik mede-oprichter ben van Sustainable Athlete, een stichting die zich inzet voor meer duurzaamheid in de (top)sport. We hebben o.a. een podcast (te vinden op Spotify) en hopen zo sporters aan het denken te zetten om actie te ondernemen. Ik houd van koken en ontwikkel dus met liefde en passie plantaardige (sportvoedings)recepten en ik geef regelmatig online masterclasses over belangrijke thema’s. Overigens deed ik dit jaar SFYN en ben ik jurylid van de Food100. En niet te vergeten: mijn lieve schoonvader gaat met zijn melkveehouderij in transitie en zijn we dus bezig met het creëren van een eigen voedselbos van zo’n 20 hectare. Een zeer bijzonder project waar ik veel energie van krijg.”

Paulien: “Ook ik ben in het dagelijks leven met veel verschillende dingen bezig. Ik werk als PhD kandidaat aan de Universiteit van Wageningen (WUR) en het Hartcentrum in Leipzig. Mijn onderzoek focust zich op voedingsinterventies om de kwaliteit van leven van patiënten met pulmonale arteriële hypertensie (PAH) te verbeteren. Ook ben ik al 5 jaar parttime als docent werkzaam aan de WUR op het gebied van voeding en farmacologie, met specialisme op de metabole gevolgen van chronische ziekten (o.a. cachexie). Omdat ik in het verleden 6 jaar lang als diëtist heb gewerkt, breng ik veel ervaring uit de klinische praktijk mee. Daarnaast werk ik ongeveer 1 dag per week freelance als schrijver, trainer en consultant en geef ik regelmatig interviews in de geschreven media. In mijn vrije tijd hou ik me graag bezig met sport, koken en met duurzaamheid in ons eigen leven en in de maatschappij.”

Hoe is de interesse in dit onderwerp bij jullie tot stand gekomen en waarom een boek?

Saraï: “Ik ben altijd al een enorme treehugger geweest, kreeg van mijn Molukse moeder met de paplepel ingegoten dat voedselverspilling not done was, mijn Zeeuwse oma was enorm zúúnig (en kookte precies tot op de gram nauwkeurig) en zelf eet ik sinds 2014 plant based. Sindsdien ben ik mij meer gaan verdiepen in gezondheid en duurzaamheid, waarna ik erachter kwam dat plantaardig eten niet per se duurzamer hoeft te zijn. Die nuance, daar houd ik van. Vandaar dat ik de Slow Food Youth Network (SFYN) academie ging doen en daar leerde ik veel over het voedselsysteem en alle schakels die daartoe behoren. Het is dus niet zo zwart-wit en ik wil de toekomstige lezer dat meegeven, zodat we samen kunnen bouwen aan een uitdagende toekomst. Verandering is nodig en elke dag weer heb je een keuze, maar het patroon dat je volhoudt zal het grootste verschil gaan maken op de lange termijn.”

Paulien: “Die Hollandse zuinigheid was in mijn opvoeding ook sterk aanwezig, haha! ‘Wie wat bewaart, die heeft wat’ zei mijn moeder altijd. Dat geldt niet alleen voor het hergebruiken van oude kleren als poetslappen en kliekjesdagen, maar natuurlijk ook voor onze planeet.

Mijn man is overigens milieuwetenschapper en altijd bezig met duurzaam leven. Thuis aan de keukentafel wordt daarom vaak over duurzaam en gezond eten gediscussieerd. We merkten dat ook in onze omgeving veel mensen met vragen rondom dit thema worstelen. Vandaar dat het een goed idee leek om een boek te schrijven over het onderwerp dat als gids kan dienen voor een gezonder, duurzamer voedingspatroon. Tegelijk wilden we een boek schrijven die niet alleen voor de die-hard veganist is, maar waarin iedereen inspiratie vindt om een stapje duurzamer te gaan eten.”

Duurzaamheid is een breed onderwerp: hoe blijven jullie up to date?

Saraï: “Ik ben heel kritisch over de media die ik raadpleeg om up to date te blijven. Ik lees graag de nieuwsbrief van Food Hub, volg Food Cabinet en SFYN op Instagram, lees artikelen op De Correspondent en bij belangrijke publicaties (zoals het onlangs verschenen IPCC rapport) raadpleeg ik áltijd het originele rapport. Ik lees zelden opiniestukken of krantenartikelen, omdat het vaak een verkleurd beeld geeft. O ja en ik ga graag in gesprek met interessante mensen, ben lid van de Transitie Coalitie Voedsel en heb fantastische Food100 jurycollega’s.”

Paulien: “Meerdere vrienden van mij houden zich qua werk met voeding en duurzaamheid bezig en daarom blijf ik bijna automatisch op de hoogte van ontwikkelingen. Verder lees ik wetenschappelijke literatuur en zijn we lid van verschillende organisaties die zich met het thema bezighouden, waaronder Greenpeace en het duitse BUND. Daarnaast woon ik in Leipzig, een progressieve stad waar nog veel ruimte is voor start-ups. Duurzaamheid, biologisch en veganistisch eten is hier de afgelopen jaren erg populair geworden en er wordt veel mee geëxperimenteerd. Zo zie ik in mijn directe omgeving vaak innovatieve voorbeelden van hoe het anders kan!”

Welke uitdagingen zullen jullie komend jaar aangaan?

Saraï: “Het worden er een hoop, maar I love me some challenges! Zoals met elk boek: de diepte opzoeken, zonder dat je jezelf verliest in de nuance die overal te verkrijgen is. Bij onze eigen leest blijven en leren van andere experts (zoals klimaatwetenschappers, milieuexperts enz.). Recepten ontwikkelen, want gaan we dan voor typisch Hollandsche recepten of maken we het juist een weerspiegeling van de Nederlandse samenleving? En cultuur, ja dat wordt denk ik de grootste challenge. Want voeding is cultuurgebonden en ik vind het zo’n belangrijk, maar vaak onderbelicht, thema in de hele duurzaamheidsdiscussie. En een persoonlijke uitdaging als toevoeging: nee zeggen. Alle thee-dates kunnen naar ná 10-10-2020, want I’m on a mission!”

Paulien: “Een boek schrijven kost veel meer tijd dan je van tevoren bedenkt. Zo zijn we nu al een tijdje bezig met het ontwikkelen van het concept rondom het boek en dan zijn we nog niet eens zo ver met schrijven en recepten ontwikkelen. Tijdsmanagement combineren met het creatieve proces van schrijven is een van de grootste uitdagingen. We willen verder gamechangers op het gebied van duurzame voeding interviewen. Dat lijkt me een van de spannendste en interessantste onderdelen. Een grote persoonlijke uitdaging komt daar nog bij, want ik word begin 2020 voor het eerst mama! Het is spannend hoe dat samen zal gaan met het schrijven van een boek. Maar ik ben erg gedreven, want dit boek schrijven we ook voor een mooie toekomst van onze kinderen!”

Hebben jullie verder nog tips voor de lezers van I’m a Foodie?

Saraï: “Geloof niet alles wat je voorbij ziet komen op socials, gebruik voor je eigen hersenpan en durf kritisch te zijn. Niet naar de ander, maar begin vooral gewoon lekker bij jezelf. Ga uitdagingen aan, verras jezelf in de keuken met nieuwe recepten en eet wat vaker met andere mensen (thuis). Pin je niet vast op één overtuiging, maar probeer open-minded te zijn over dit onderwerp. Luister wat meer naar anderen (in plaats van zelf te prediken), wees oprecht geïnteresseerd en oefen dit vaak. Ga in plaats van de discussie het dialoog aan met een ander. Door dialogen verbindt en leer je. En, blijf natuurlijk I’m a Foodie volgen via elk mogelijk kanaal, want er komt heel toffe content aan.”

Paulien: “Als je erover denkt om gezonder en duurzamer te willen eten, wees dan in het begin niet te kritisch op jezelf. Veel mensen denken meteen veganist te moeten worden of zien vooral wat allemaal niet meer ‘mag’ of ‘kan’. Wij willen laten zien dat je met kleine stapjes en op een aantrekkelijke manier anders kunt gaan eten, zonder grote beperkingen.

Mijn persoonlijke tip is verder om vooral je eigen macht als consument te erkennen. Bedenk elke keer als je iets koopt, dat jij met jouw keuze het aanbod en het productieproces van eten in de toekomst mede bepaalt. Je hebt meer invloed dan je denkt!“