Wellicht heb je de column van Martijn Katan over imitatiehormomen en obesitas gemist. Vandaag bespreken we dat in Broodje Jaap!

Broodje Jaap!: iedere woensdag bellen we met prof.dr. ir. Jaap Seidell en nemen we de week door. We blikken vooruit, maar kijken ook terug. In 15 minuten nemen we dit met je door. Elke week opnieuw!

Liever de podcast terug lezen? Lees de samenvatting hieronder!

In deze aflevering bespraken we een onderwerp dat veel mensen raakt: obesitas en de mogelijke wetenschappelijke doorbraken in de behandeling ervan. Met Jaap Seidell, ontrafelen we de wetenschap en de maatschappelijke implicaties.

Onlangs verscheen er een column van Martijn Katan, die suggereerde dat er binnenkort misschien een wondermiddel tegen obesitas op de markt komt. Waar Bart een sarcastische ondertoon dacht te bespeuren, las Arnoud de column als een serieuze bespreking van een doorbraak die de komende twintig jaar veel leed zou kunnen voorkomen. We vroegen Jaap om zijn licht hierop te laten schijnen.

Jaap legde uit dat Katan de vergelijking maakte met statines, de geneesmiddelen die het cholesterol verlagen en dieetbehandelingen bijna overbodig hebben gemaakt. Op een soortgelijke wijze zouden nieuwe geneesmiddelen, oorspronkelijk bedoeld voor type 2 diabetes, door hun gewichtsverlies bevorderende eigenschappen, een enorme impact kunnen hebben op de behandeling van obesitas.

Deze geneesmiddelen kunnen leiden tot aanzienlijk gewichtsverlies op de lange termijn. Het gaat hier om verliezen van 15-20%, en in sommige gevallen zelfs tot 30%, vergelijkbaar met resultaten van bariatrische chirurgie.

Katan beschrijft deze ontwikkeling als een doorbraak: iets wat je met leefstijlveranderingen bijna nooit kunt bereiken is nu mogelijk voor iedereen. Hij beweert dat als gevolg hiervan veel minder mensen ziektes gerelateerd aan obesitas zullen krijgen, zoals diabetes, hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker.

Echter, Jaap wijst ook op de kanttekeningen: er zijn nog steeds bijwerkingen en het middel is duur en schaars. Bovendien zou een grootschalig gebruik van dergelijke medicatie de interesse in leefstijlgeneeskunde kunnen verminderen, aangezien het makkelijker is om een pil voor te schrijven dan aan leefstijl te werken.

De discussie ging ook over de oorzaak en het effect van obesitas, waarbij Jaap benadrukte dat het niet alleen gaat om het behandelen van de gevolgen, maar ook het aanpakken van de oorzaak. Obesitas is volgens hem zowel een erfelijk bepaalde aandoening als een gevolg van onze obesogene omgeving. Om deze reden is het belangrijk om een gezondere omgeving te creëren en preventieve maatregelen te nemen.

Tot slot ging het gesprek over de toekomstige beschikbaarheid van dit mogelijke wondermiddel. Het is nog duur en moet meestal geïnjecteerd worden, wat leidt tot hoge zorgkosten. Maar met aflopende patenten kan de prijs potentieel dalen.

Kortom, het was een fascinerend gesprek dat zowel hoop geeft op nieuwe behandelmethoden voor obesitas als het belang onderstreept van preventie en het aanpakken van dieper liggende oorzaken. Een ding is zeker: de strijd tegen obesitas blijft een complexe uitdaging.

Tot slot 20:06.223
Hoe het verder gaat 18:40.346
Een geneesmiddel heeft niet alleen voordelen 9:44.977
Het wondermiddel tegen obesitas 1:47.608
Een column over obesitas 0:43.946
Intro 0:12.951