fbpx

Instock start twee nieuwe initiatieven

Door |2017-01-07T11:21:52+00:0010 februari 2015|Categorieën: I'm a Foodie blog, Trends & Hypes|Onderwerpen: , , |
  • instock
Instock zet voedselverspilling nog meer op de kaart met een nieuwe afhaalwinkel (Instock Toko) op de Ferdinand Bolstraat 88 in Amsterdam en een mobiele foodtruck (Instock Truck). Het eerste initiatief van Instock was het pop-up restaurant op het Westergasterrein. Daar wordt sinds juni 2014 diner en brunch geserveerd op basis van de producten die anders ons bord niet zouden halen. Het Instock-team is vastberaden om steeds meer producten te redden van de afvalbak. Met de opening van de Instock Toko en de Instock Truck wordt dit mogelijk. Bij beide zijn er dagelijks wisselende ‘rescued’ maaltijden af te halen.

Instock Toko

Op de Ferdinand Bolstraat 88 in de Pijp opent op 20 februari Instock Toko, een afhaalwinkel waar voedselverspilling op de kaart wordt gezet. Iedere dag worden er warme maaltijden, salades, tosti’s, soepen en sapjes aangeboden. Een vaste menukaart komt er echter niet want dit is afhankelijk van de Oogst van de Dag. Wat wél zeker is, is dat het inventieve, lekkere en gezonde gerechten zijn voor een aantrekkelijke prijs. Bovendien dragen klanten door eten af te halen bij Instock Toko bij aan het verminderen van voedselverspilling. In het interieur is het thema hergebruik ook terug te vinden, zo staat er een boekenkast waar je gratis een boek kan ruilen.

Instock Truck

Een oude Mercedes Benz brandweerwagen is omgebouwd tot een Instock-groene foodtruck. Hiermee kan het Instock-team letterlijk in heel Nederland voedselverspilling op de kaart zetten. Deze foodtruck kreeg afgelopen woensdag het startschot, op de marktplaats voor de vernieuwde AH XL in Eindhoven. De Instock Truck wordt ongetwijfeld een graag geziene gast op festivals en food activiteiten komende seizoenen.

Achtergrond Instock

’s Ochtends rijden ‘food rescuers’ in een elektrisch wagentje langs een aantal Albert Heijn filialen. Daar worden producten klaargezet die niet meer verkocht kunnen worden maar nog wel aan alle wettelijke eisen voldoen. Hierbij gaat het dus niet om producten die over de datum zijn maar om bijvoorbeeld  brood van een dag oud of groente, fruit en aardappelen in een verpakking waar er één slechte tussen zit. Instock staat inmiddels bekend om de verrassende en inventieve gerechten die van de ‘Oogst van de Dag’ worden gemaakt.
In juni 2014 is Instock opgericht door vier werknemers van Albert Heijn: Selma Seddik, Bart Roetert, Merel Laarman en Freke van Nimwegen. Zij werden geconfronteerd met het thema voedselverspilling en besloten samen een ondernemersplan te schrijven. Vervolgens kreeg het viertal de kans om dit plan vanuit hun dienstverband bij Albert Heijn te realiseren, Instock is het resultaat. In het huidige pop-up restaurant wordt men verrast met een wisselend driegangen diner op donderdag, vrijdag en zaterdag en een brunch met cocktails en live muziek op zondag. De gasten van Instock hebben al meer dan 20.000 borden met eten gered door aan te schuiven op het Westergasterrein. Het pop-up restaurant stopt mei 2015 maar als vervolg opent Instock een restaurant op een permanente locatie in Amsterdam (wordt vervolgd).

Voedselverspilling – wat is er aan de hand?

Uit onderzoek van de Food and Agriculture Organization blijkt dat ongeveer 30 tot 50 procent van ons voedsel wordt verspild. Wereldwijd gaat er jaarlijks zo’n 1,3 miljard ton voedsel verloren. Eten weggooien kost niet alleen geld, ook de energie die in de teelt, verpakking, transport, koeling en bereiding van voedsel is gestoken gaat verloren. Van al het eten dat wordt weggegooid zijn de huishoudens verantwoordelijk voor het grootste deel: 42%. Vandaar dat Instock ook kookworkshops organiseert, waar men leert om ook thuis geen kruimel meer te verspillen. De horeca omvat zo’n 14% van de gehele verspilling. En aan het begin van de keten, bij de boeren, telers en producenten wordt 39% verspild. De retail, oftewel de supermarkten nemen 5% voor hun rekening. Supermarkten hebben echter een kernpositie om zowel de consument als de producenten bewuster te maken van voedselverspilling.

 INSTOCK TOKO

Ferdinand Bolstraat 88
1072 LN AmsterdamMaandag t/m vrijdag: 15.00-21.30 uur
Zaterdag en zondag: 12.00-21.30 uur

INSTOCK FOODTRUCK

Deze zomer te vinden op de leukste (food) festivals. Te boeken via [email protected]

POP-UP RESTAURANT (tot mei 2015)    

Westergasterrein, Polonceaukade 9
1014 DA Amsterdam
Tel: 0649712261
Reserveren kan online via de website instock.nl
Buiten openingstijden af te huren via [email protected]
Donderdag t/m zaterdag | diner 18.00 – 23.00 uur
Zondag | brunch 10.30 – 17.00 uur
Eet als een expert

Interesse in gezonde voeding?

Check dan ons boek Eet als een expert op bol.com of via de webshop!

 

print dit artikel print dit artikel

  Klinisch diëtist, voedingswetenschapper en docent in het VUmc & founder I'm a Foodie

Marijke Berkenpas is oprichter en eigenaar van I'm a Foodie, en online platform over voeding in relatie tot gezondheid. Daarnaast is ze klinisch diëtist en voedingswetenschapper, en werkt ze als diëtist in het VUmc in Amsterdam op de afdeling Maag-, darm-, lever- en nierziekten. Op I'm a Foodie, analyseert ze - samen met zo'n 20 andere diëtisten & voedings- en gezondheidswetenschappers - trends en hypes op toegankelijke, kritische wijze en zet ze ze om in haalbare adviezen en recepten. In mei 2016 verscheen het boek Eet als een expert dat Marijke samen schreef met Gaby Herweijer, Jolien Klamer en Liesbeth Smit en dat voedingswetenschap naar je bord vertaalt.

Reacties

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Evidence-based foodplatform, geschreven door professionals

De voedingsindustrie houdt je soms voor de gek met misleidende etiketten en voedingsclaims op fabrieksproducten. Daarnaast is op het internet veel onjuiste informatie over voeding te vinden. Tijd voor een onderbouwd tegengeluid! I’m a Foodie is hét platform waarop diëtisten en voedings- en gezondheidswetenschappers hun kennis delen over gezonde voeding.
Wij staan voor gezond, duurzaam, vers (zonder pakjes en zakjes) en zelf koken. De onderwerpen zijn alledaags, evidence based én direct praktisch toepasbaar in je eigen situatie. Uiteindelijk is de keuze aan jou: op welke manier ga jij gezond eten?