Intuïtief Eten

Intuïtief Eten

De revolutionaire anti-dieet methode door diëtisten Evelyn Tribole & Elyse Resch (wereldwijd 500.000 exemplaren verkocht)

Ben jij weleens op dieet geweest?

 • Heb jij jouw lichaam weleens vergeleken met dat van iemand anders?
 • Heb jij weleens tijd besteed aan calorieën tellen, of piekeren over je gewicht terwijl je eigenlijk iets nuttigs had kunnen doen?
 • Heb jij je weleens schuldig gevoeld over het eten van een pizza of een portie friet?

Je bent niet de enige……Tijd voor een tegengeluid op de miljarden-dieet-industrie die ervoor zorgt dat we niet goed meer naar ons eigen lichaam luisteren gevoelens van mislukking, verdriet, en stress veroorzaakt.

Toen Intuitive Eating voor het eerst (al in 1994!) werd gepubliceerd was het revolutionair in de anti-dieet aanpak. Vandaag de dag is deze aanpak relevanter dan ooit. De grondleggers van Intuïtief eten  – twee Amerikaanse diëtisten met ontzettend veel ervaring op het gebied van voeding en verstoord eetgedrag – leren je om jouw dieetbril af te zetten, positiever te zijn over je lichaam en opnieuw te leren luisteren naar de signalen die jouw lichaam je geeft. Daarnaast helpen ze je met het uitfaseren van dieettools zoals voedingsschema’s en calorietrackers.

Wij hebben dit in 2020 helemaal geüpdatete boek met liefde vertaald zodat Intuïtief eten nu ook toegankelijk is voor iedereen in Nederland en België.

Je kunt ons Centrum voor Intuïtief Eten op volgen op Instagram

PRIJS

Intuïtief Eten is via de webshop te bestellen voor €24,95

BESTEL NU

Als je Intuïtief Eten bestelt in de pre-ordered krijg je:

 • Gegarandeerd een exemplaar uit de eerste druk
 • Een Intuïtief Eten kaart met de 10 principes, als geheugensteuntje
 • Een voorproefje (H1) van het e-book Eet als een expert – Party Time (deze krijg je automatisch per mail)

REFERENTIES

De lijst met referenties staan online

Intuïtief Eten
Intuitief eten
Intuitief eten

Je leert hoe je

 • de tien principes van Intuïtief Eten je helpen om jouw relatie met eten te herstellen
 • jouw dieetbril af kunt zetten en de dieetmentaliteit voor altijd de rug toe kunt keren
 • je je voldaan en tevreden voelt over de eetkeuzes die je maakt
 • lief kun zijn voor jezelf, je gevoelens en je lichaam
 • je lichaam respecteert en vriendschap sluit met eten – op elke leeftijd en op elk gewicht
 • lichaamspositieve berichten volgt voor inspiratie

Bestel nu jouw exemplaar >>>

Intuïtief Eten

De auteurs

Evelyn Tribole

Evelyn Tribole (MSc, RD) is een award-winning diëtist met praktijk in Newport Beach, Californië (VS). Ze is voedingsdeskundige voor het TV-programma Good Morning America geweest en was gedurende zes jaar de nationale woordvoerder van de Amerikaanse vereniging diëtisten.

Elyse Resch

Elyse Resch (Msc, RD) is een geregistreerd diëtist met een eigen praktijk in Beverly Hills, Californië (VS), met meer dan achtendertig jaar ervaring. Ze is gespecialiseerd in eetstoornissen, intuïtief eten en Health at Every Size

Dit boek heeft mijn ogen geopend! Ik ben iemand geweest die haar hele leven heeft geworsteld met gewicht, eten en zelfbeeld. Ik was een chronische diëter. Het maakte niet uit hoe streng ik voedsel beperkte en hoe hard trainde, ik kwam steeds meer aan. Het boek leest fijn en bevat nuchtere voorbeelden en verhalen. Het heeft mijn relatie met eten voorgoed veranderd en mijn gevoel van eigenwaarde versterkt. Mijn eetbuienen en mijn angst zijn verdwenen. Intuïtief eten is een proces van zelfliefde. Ik heb me nog nooit zo goed gevoeld!

Andrea

In tegenstelling tot de honderden boeken op de markt die je adviseren om voedingsmiddelen weg te laten of overmatige hoeveelheden van andere te eten, is dit boek op gezond verstand gebaseerd. Het is wetenschappelijk onderbouwd en geschreven door diëtisten die werken met mensen met eetproblemen. Het doel is om je te leren weer te luisteren naar de signalen van je eigen lichaam die verstoord zijn geraakt door onze dieetgekke wereld. Het boek legt op een toegankelijke manier uit hoe je weer kunt gaan eten in overeenstemming met wat je lichaam nodig heeft.

Mirjam

De vrijheid die de informatie mij heeft gegeven ongelooflijk. Ik voel me zoveel rustiger. Op dit moment ben ik meer bezig met het veranderen van mijn denkwijze en mindset dan met afvallen – hoewel dat ook beetje bij beetje gaat. Niet omdat ik het probeer, maar alleen omdat ik meer over mezelf leer. Ik leer omgaan met mijn emoties, leer voor mezelf opkomen en vind mezeff terug. De principes zijn zo logisch, hoewel ze ook een beetje eng kunnen zijn. Maar als we de dieetindustrie loslaten, is het leven zooo veel beter. Ik raad dit boek ZEKER aan!

Joris

FAQ over het boek

Intuïtief eten is een evidence-based anti-dieet methode bestaande uit 10 principes en is al in 1995 ontwikkeld door twee diëtisten, Evelyn Tribole en Elyse Resch. Het is een gewichtsneutraal model met een gevalideerde beoordelingsschaal. Er zijn tot nu toe meer dan 125 studies naar gedaan. Als je Intuïtief gaat eten ga je van extern regels naar je eigen innerlijk signalen luisteren. Het is is een raamwerk waarin selfcare en begrip, eerbied en respect voor alle lichamen centraal staan. Het is een persoonlijk proces waarbij je je gezondheid respecteert door te luisteren naar en te reageren op de directe boodschappen die je lichaam afgeeft. Meer lezen over wat IE is en welke 10 principes erbij horen? Check het artikel hier

Ja, het is een 1-op-1 vertaling. We hebben de rechten om het boek in de Nederlandse taal uit te geven, maar niet om iets aan de inhoud te wijzigen. Het boek is vertaald door een specialist en soms hebben we omwille van de leesbaarheid bepaalde dingen iets anders vertaald. ‘Thanksgiving’ hebben we bijvoorbeeld vertaald naar ‘feestdagen’. Heel soms hebben we iets nieuws toegevoegd om iets te verduidelijken, en dat staat dan tussen haakjes: (…red.). Wat wel heel anders is, is het design. Daar hebben we wat meer kleur en wat illustraties aan toegevoegd. 

Yess! Uiteraard de hele nieuwe herziene editie heerlijk leesbaar in het Nederlands!

De Engelse editie bevat 375 pagina’s. De vertaling zal ook ongeveer die grootte worden. Althans dat hopen we, want dan past het nog door de brievenbus 🙂

Binnenkort is dat zeker mogelijk. Medio maart is de planning om een digitaal inkijk exemplaar online te plaatsen zodat je een goed beeld krijgt van de inhoud en wat je kan verwachten.

ACT is een gevalideerd behandelproces dat psychologische flexibiliteitontwikkelt via mindfulness, gebaseerd op iemands waardesysteem.IE heeft er wel raakvlakken mee maar is er niet op gebaseerd.Er zijn wel studies gedaan naar de combi IE en ACT als interventie.

Ja! Maar….altijd in combinatie met begeleiding van iemand die gespecialiseerd is in eetstoornissen.

Ja! Maar….altijd in combinatie met begeleiding van iemand die gespecialiseerd is in eetstoornissen.

Nee, het is een echt leesboek en er staan geen recepten in. Op deze website staan een paar voorbeeldpagina’s. Het boek gaat over eetgedrag en juist niet over de invulling ervan.

Ja, zeker. Je leert hoe eetbuien ontstaan en als je de intuïtieve eter in jezelf weer hebt teruggevonden is de kans groot dat ze verleden tijd zijn. Er staan veel voorbeelden over eetbuien beschreven in het boek.

Nee de Intuïtieve eetstijl kent geen regels. Soms gaan mensen IE toch als “dieet” met regels uitvoeren..Daar wordt ook aandacht aan besteed in het boek. Denk  ter illustratie eens aan peuters. Zij zijn natuurlijke Intuïtieve Eters – zo goed als vrij van maatschappelijke boodschappen over eten en het lichaam. Peuters hebben een aangeboren wijsheid over eten, als je je er tenminste niet mee bemoeit. Ze eten niet op basis van dieetregels of gezondheid. Onderzoek na onderzoek toont aan dat als je peuters spontaan laat eten en vrij toegang tot eten geeft, ze zullen eten wat ze nodig hebben.

Heel begrijpelijk dat het gewenst is. De stem van de dieetcultuur is zo sterk aanwezig in onze levens..Er is niks mis met dat jij dat verlangen hebt, maar Intuïtief Eten is geen plan om af te vallen. Er wordt wel vaak gezegd dat het samen kan gaan, maar zo werkt het niet. Intuïtief Eten vereist dat je alle externe factoren die je eetgedrag bepalen elimineert. Dat geldt ook voor je gewicht! Als gewicht leidend blijft heeft IE geen kans van slagen. Voor veel mensen voelt dat enorm eng en ongemakkelijk. IE gaat over het veranderen van je overtuigingen, gedachten en gedrag m.b.t. eten. En je gewicht is geen overtuiging, gedachte of gedrag. Het gaat om je goed voelen, jezelf voeden in plaats van vullen, goed voor jezelf zorgen, meer zelfvertrouwen hebben. IE zal veel mensen naar het natuurlijke ‘setpoint’ brengen qua gewicht. Sommigen zullen aankomen en andere zullen afvallen of gelijk blijven. Wat er bij jou gaat gebeuren is niet te voorspellen. Eenmaal op het ‘setpoint’ zal de Intuïtieve eter weinig schommelingen in gewicht ervaren. Hoe dan ook, om IE te laten slagen moet je je niet teveel bezig houden met je gewicht. Je zult zien dat geluk en zelfvertrouwen niet afhankelijk zijn van jouw gewicht. Belangrijke kanttekening is wel dat in onze maatschappij het makkelijker is voor mensen die minder wegen. Dat komt niet perse door het slankere lichaam maar door hoe de maatschappij er tegen aankijkt.

IE zal veel mensen naar het natuurlijke setpoint brengen qua gewicht. Sommigen zullen aankomen en andere zullen afvallen of gelijk blijven. Wat er bij jou gaat gebeuren is niet te voorspellen. Eenmaal op het setpoint zal de Intuïtieve eter nauwelijks schommelingen in gewicht ervaren. Hoe dan ook, om IE te laten slagen moet je je niet teveel bezig houden met je gewicht.

Ja, mijns inziens wel. Het boek zoomt daar uitgebreid op in. Wat is het gevolg van jarenlange restricties (deprivatie, in het boek, oftewel een tekort of gemis) zowel op biologisch als psychologisch niveau en hoe kun je weer leren luisteren naar je honger- en verzadigingsgevoel en de deprivatie-overeten cirkel doorbreken.

Het boek gaat over het opbouwen van een gezonde relatie met eten en respect hebben voor jouw lichaam. Lastig om met deze beperkte info jouw situatie te beoordelen. De verstoorde relatie met eten triggert me wel. Waar komt dat vandaan en hoe uit zich dat? In het boek worden diverse eetstijlen benoemd. Soms lijkt eetgedrag niet op diëten (om af te vallen) maar zijn er wel tal van eetregels, verplichtingen of ‘verboden’ etenswaren.

Ja alles wat in de nieuwste editie (2020) staat is meegenomen en alle ervaringsverhalen zijn vertaald. We hebben wel de namen aangepast 😉 Geen Sheila en Cassie en Kate, Maar Saar, Mare en Lieke.

Ja, zeker. Het is een eetstijl die voor iedereen aan te leren is (mensen met een eetstoornis hebben meer begeleiding nodig), wat je dag-invulling ook is. Tuurlijk vergt het wel tijd en aandacht, maar als je veel bezig bent met je piekeren over gewicht, en met diëten dan zal Intuïtief Eten juist ook veel ruimte gaan creëren om je met betekenisvollere dingen in het leven te gaan bezighouden!

Dat snappen we en wordt ook regelmatig gevraagd: kun je IE combineren met een eetpatroon dat medisch noodzakelijk is voor een ziekte of aandoening zoals DM, coeliakie of allergie? Het antwoord is: ja, maar soms is begeleiding van een diëtist daarbij wel fijn. Intuïtief Eten met een medisch probleem of voedselallergie of -intolerantie betekent niet dat je lukraak maar wat gaat eten en voedsel moet eten dat schade kan toebrengen aan je lichaam. Soms is het juist nodig om bepaalde dingen niet te eten voor je gezondheid. IE is een vorm van selfcare; het vermijden van eten dat je niet kunt verdragen of wat schade kan toebrengen, betekent juist dat je je lichaam voldoende respecteert. Alle eetbeslissingen komen voort uit goed naar jezelf luisteren.

Dat is per persoon verschillend. Het belangrijkste is dat je goed naar innerlijke signalen leert luisteren. Dat concept heet interoceptief bewustzijn. Een tastbaar voorbeeld is bijv. een volle blaas. Dat voelen de meeste mensen! Maar honger en verzadiging voelen is heel lastig als je chronisch op dieet bent. Daar zijn allerlei oefeningen voor. Als je goed naar jezelf leert luisteren dan zal je eten als je honger hebt (niet uitgehongerd!) en stoppen als je comfortabel vol zit. Er zijn geen regels voor de hoeveelheid maaltijden, maar een klein beetje eten zal voor veel mensen waarschijnlijk niet echt als verzadiging aanvoelen.

Ja absoluut, mogelijk wel met begeleiding. Het boek geeft in het laatste hoofdstuk voorbeelden van IE bij anorexia, boulimia of een eetbuistoornis. Al moet ik wel de kanttekening plaatsen dat het echt afhangt van de ernst van de stoornis en in welke fase iemand zich bevindt. Als je bijv. ernstig ondervoed bent dan kun je honger en verzadiging echt niet goed beoordelen. Een voorwaarde om met IE te beginnen is bijv dan dat je fysieke conditie oké is. Daar zal een andere behandeling voor nodig zijn.

Ja, het gaan om luisteren naar de signalen van je lichaam. In je zwangerschap zal je lichaam je mogelijk andere signalen geven (honger!), maar de principes zijn hetzelfde.

Mensen die hoog scoren op intuïtief eten, hebben meer waardering voor het lichaam, ze genieten meer van hun eten, ze hebben minder verstoord eetgedrag zoals beperkend eten, maaltijden overslaan, chronisch diëten en schuldgevoelens en schaamte over eten. Studies tonen aan dat mensen die in contact staan met de behoeften van hun lichaam, het welzijn en de kwaliteit van leven hebben verbeterd.

Alles waar afvallen op de voorgrond staat, waar er foto’s zijn waar je jezelf mee kunt vergelijken en het slankheidsideaal voorop staat = dieetcultuur en heeft niets met het concept Intuïtief Eten van Resch en Tribole te maken. Het zijn nl allemaal externe cues die invloed kunnen hebben op jouw eetgedrag en natuurlijk op hoe je je voelt! De term wordt inmiddels wel vaker gekaapt door mensen die toch een soort dieet promoten.

Intuïtief Eten kan door diëtisten als behandelmethode ingezet worden. Er is echter één voorbehoud. Wanneer je herstelt van anorexia moet één ding glashelder zijn: als je de basisprincipes van Intuïtief Eten met betrekking tot honger en verzadiging (te vroeg) letterlijk opvolgt, zal dit tot negatieve resultaten leiden. De lichamelijke uithongering is dan vaak zo ernstig dat elke poging om te vertrouwen op intuïtieve signalen zal leiden tot verwarring en instandhouding van ondervoede toestand. Sommige mensen zeggen: ‘Ik eet alleen als ik honger heb, want dat is wat het boek zegt (en ik heb bijna nooit honger!)’ of ‘Ik zit na een paar happen vol, dus hoef ik niet meer te eten. Een uitgehongerd lichaam kan geen nauwkeurige signalen afgeven. Een vervelend symptoom van uithongering is een vertraagde maaglediging, oftewel gastroparese. Hierdoor kan het binnenkrijgen van zelfs de kleinste hoeveelheid voedsel een verkeerd gevoel van verzadiging geven en tekenen van honger verbloemen. In dit stadium van het herstelproces zijn de innerlijke signalen niet betrouwbaar. Dus..het is afhankelijke van de fase (van herstel) waarin je je bevindt en of je begeleiding hebt (doe het niet alleen!). Het boek bevat een heel hoofdstuk over eetstoornissen.

Het is een proces en je zult diverse fasen doorlopen. De hoeveelheid tijd die je voor een bepaalde fase nodig hebt, is variabel en verschilt sterk per persoon. Je traject naar Intuïtief Eten hangt af van hoelang je diëten hebt gevolgd, hoe sterk je ‘dieetdenken’ is verankerd, hoelang je eten hebt gebruikt als copingstrategie en in hoeverre je bereid bent op jezelf te vertrouwen. Je traject hangt net zozeer af van je bereidheid om het leerproces tot je primaire doel te maken. En of je kunt accepteren dat een focus op afvallen je Intuïtief Eten-proces zal verstoren.

Nee dat kan niet. Je moet jezelf onvoorwaardelijke toestemming kunnen geven om te eten, wanneer je wilt en wat je wilt.

Het proces van Intuïtief Eten is geen nieuw dieet met absolute regels. Hoewel het respecteren van je honger een van de basisprincipes is, zullen er momenten zijn dat je ervoor kiest om iets te eten alleen vanwege de smaak of omdat je er gewoon zin in hebt, zonder honger te hebben. Dit wordt in het boek ‘smaakhonger’ genoemd. Als je jezelf toestemming geeft om incidenteel op smaakhonger te reageren, zul je tevredener zijn met je totale eetervaring. Over het algemeen geldt dat als je wacht met snoepen tot je honger hebt, je er uiteindelijk meer van eet dan nodig is om aan je behoefte aan zoetigheid te voldoen, omdat je je biologische honger probeert te stillen. De meeste culturen gebruiken zoetigheid na de maaltijd om de smaakpapillen tevreden te stellen en als afsluiting. We eten dus meestal iets zoets in reactie op smaakhonger.

Nee dat kan niet. Je moet jezelf onvoorwaardelijke toestemming kunnen geven om te eten, wanneer je wilt en wat je wilt.

Helaas is er geen eenduidig antwoord op deze vraag. Het hangt ervan af hoelang je op dieet bent geweest en hoe hardnekkig de stemmen van je Eetpolitie zijn. Het hangt ook af van in hoeverre je bereid bent om je aandacht te richten op de signalen van je lichaam over honger, verzadiging en voldoening. En hoe je aan de slag gaat met het respecteren en zorgen voor jouw lichaam. Sommige mensen zullen het concept vrij snel oppakken en er maar een maand of twee over doen om op een nieuwe manier te eten. Voor anderen heeft zal het misschien twee, drie of zelfs vijf jaar kosten om de motivatie op te brengen om aan de basisprincipes te werken en structurele veranderingen door te voeren.

Ja, dat gaat heel goed samen. Sporten wordt tijdens diëten regelmatig gebruikt als middel om calorieën te verbranden en dan kan het best een taaie klus zijn omdat je energie tekort komt. (Waardoor je er ook weer snel mee stopt.) Intuïtief Eten is juist gericht op beweging die goed voelt voor jou en je lichaam. Centraal staat: doen wat je leuk vindt en de voordelen ervaren (bijv. betere slaap, meer focus, minder stress etc). En als je beweegt is het natuurlijk belangrijk om goed naar de signalen van je lichaam te luisteren en het voldoende energie te geven.

Andere overige vragen

Heel erg leuk dat je meerdere boeken wilt inkopen. Wij vinden het superfijn en een eer dat vakgenoten onze boodschap ondersteunen!

Als je een account maakt via https://www.iamafoodie.nl/mijn-account en dan aangeeft dat je diëtist bent krijg je diverse producten met korting te zien.
Via de webshop kan je je bestelling direct afrekenen. Wel zo handy.

In het boek Intuïtief Eten wordt verwezen naar het Intuïtief Eten werkboek. Het is de planning dat we de Nederlandse vertaling van het werkboek najaar 2021 lanceren. We zullen dit kenbaar maken via onze kanalen.

Nee, het is alleen online verkrijgbaar. Omdat we zelf onze boeken uitgeven krijgen we ook te maken met “uitgeversdingen” bijvoorbeeld dat het gangbaar is voor boekhandels dat ze recht van retour hebben. Heel vaak al stapels beschadigde boeken teruggestuurd gekregen…Dus vandaar alleen online!

Op korte termijn niet in de planning. Tot nu toe weinig goede ervaringen met het aanbieden van een ebook. Met een ander boek hebben we hier ervaring in opgedaan. Regelmatig lukte het de koper niet om het boek te openen of was het slecht leesbaar op bepaalde apparaten. Uiteindelijk lukte het wel, maar per saldo heel veel tijd kwijt om iedereen ermee te helpen. 

Ik (Marijke Berkenpas) ben zelf diëtist en eigenlijk jarenlang geworsteld met de “behandeling bij overgewicht” waar je vaak voor wordt ingeschakeld. Soms lukt het afvallen totaal niet, en als het wel lukt is de kans groot dat mensen na het begeleidingstraject weer terugvallen. Eigenlijk niet zonder reden…..diëten werken niet. Zeker als mensen hun hele leven al diëten zijn ze compleet de verbinding met hun eigen honger- en verzadigingsgevoel kwijt. Tijdens het lezen had ik de ene eye-opener na de andere, ik weet zeker dat dat voor veel vakgenoten geldt!

Neem contact op voor een interview

Wil je graag in contact komen met ons voor een vraag, of interview? Of wil je meerdere boeken bestellen? Of gewoon een compliment geven stuur Bart dan even een mail via: info@iamafoodie.nl