We strooien met gemak wat zout over ons eitje, voegen een bouillonblokje toe aan onze rijst en ons wokgerecht kan niet zonder sojasaus. Bijna iedereen vindt zout lekker. Driekwart van de mensen eet dan meer dan de maximaal aanbevolen 6 gram per dag.

Is zout gezond? 

Te veel zout is niet goed voor je gezondheid. Op korte termijn zal het niet veel schade aanrichten. De gevolgen van een te hoge zoutinname ontstaan meestal op latere leeftijd. Denk aan een hoge bloeddruk, een hoger risico op hart- en vaatziekten, en schade aan de nieren. Dat geldt ook voor zoutsoorten met luxe namen zoals zoals Fleur de sel, Himalayazout en Keltisch zeezout. Er wordt regelmatig geclaimd dat ze gezonder zijn. Omdat ik dat nergens goed kon achterhalen heb ik ze zelf eens naar een onafhankelijk voedingslaboratorium gestuurd. Het bleek een sterk staaltje marketing want deze zoutsoorten zijn qua voedingswaarde bijna identiek aan gewoon keukenzout. Misschien iets meer mineralen, maar zink en magnesium zijn niet gezond als het komt uit een product dat uit bijna 100% zout bestaat. Eet dan liever noten, granen en groente! Het grootste verschil zit ‘m in de prijs. Van 50 cent per kg voor keukenzout tot wel 32 euro per kilo voor Fleur de Sel. 

Beperken en opsporen

Beperk – om minder zout binnen te krijgen – de hoeveelheid zout die je zelf toevoegt zoveel mogelijk. Of vervang het je zoutvaatje door een zoutsoort waarbij natrium is vervangen door kalium of magnesium zoals Losalt of Jozo Bewust. Bekijk ook eens de verpakkingen van je dagelijkse voedingsmiddelen. 80% van het zout dat we dagelijks eten zit namelijk verstopt in voedingsmiddelen zoals kaas, brood, soep uit blik, diepvriespizza’s, kant- en klaarmaaltijden, vleeswaren en hartige snacks. Het wordt toegevoegd aan voedingsmiddelen om ze langer houdbaar te maken en om op een goedkope manier de smaak te versterken. Een diepvriespizza kan bijvoorbeeld wel 6 gram zout bevatten. Zelfs aan zoete producten zoals koekjes en chocolade is zout toegevoegd!

Tips om minder zout te eten

Als je al die fabrieksproducten vervangt door verse en onbewerkte producten zoals groente, fruit, en ongezouten noten kom je al een heel eind. Ook zou je brood, kaas en vleeswaren (af en toe) kunnen vervangen door alternatieven met minder of geen zout zoals havermout met vers fruit als ontbijt, of een zelfgemaakte maaltijdsalade als lunch. Het helpt om etiketten te lezen en producten te vergelijken. Kijk dan bij grammen zout per 100 gram in de voedingswaardetabel. Soms zijn er grote verschillen tussen merken. Daarnaast zou je tijdens het koken de pakjes en zakjes kunnen inruilen voor smaakmakers zonder zout zoals verse kruiden, lavas, ui, peper en knoflook. Je zult versteld staan van de smaaksensaties die gaat ervaren als je minder zout gaat eten! 


Deze column is eerder in het Santé magazine verschenen.