In de stromende regen hebben we eindelijk de tent opgezet in het mooie Zweden. Het lukte met de hulp van een heel aardig Nederlands stel (na een klassieke ruzie konden zij ons gestuntel waarschijnlijk niet meer aanzien…). Gelukkig hoefden we daarna niet meer te koken, maar alleen de soep in zak nog op te warmen. Heerlijk! Zouden we dat niet vaker kunnen doen?!

Onder de loep: Unox rijkgevulde tomatensoep met extra gehaktballen

Met het getik van regen op het tentdoek konden we ons heerlijk warmen aan de soep. Een hele maaltijd. Hop. In een paar minuutjes klaar. Maar is deze soep nou een gezonde keuze te noemen en kan je dit gebruiken als een maaltijdvervanger?

soep uit zak

Laten we beginnen met het bekijken van de ingrediënten, die erg gemakkelijk op te zoeken zijn via de websites van de grote supermarkten. Zij zijn namelijk wettelijk verplicht om de ingrediënten en de voedingswaarde bij de producten in de webshop te vermelden. De ingrediënten vergelijk ik daarna met de onderdelen van de Richtlijnen Goede Voeding (RVG) 2015 (1). Bij de verpakking staat vermeld dat 1 zak soep 570 ml bevat en dat dit 2 porties omvat. Oftewel: 1 portie is 285 ml.

Groenten

Op de ingrediëntendeclaratie staat dat 87% van de portie uit groenten bestaat. Daarachter staat vermeld waar die 87% groenten vervolgens weer uit bestaan. Om te achterhalen hoeveel groente in 1 portie zit, sla ik even aan het rekenen:

  • 1 portie = 285 ml
  • 87% van 285 ml = 248 ml (= 248 g) groente per portie

Dus een portie bevat 248 gram groente, waarvan 67% tomaat en 8,65% tomatenpuree. Dus het overgrote deel van de groenten die je eet bestaat uit tomaat.

  • 67% van 248 g = 166 gram tomaat
  • 8,65% van 248 = 22 gram tomatenpuree (is minder dan de helft van zo’n klein blikje)

Volgens de RGV heb je dagelijks 250 gram groente nodig. De soep helpt daar dus zeker bij. Bij deze soep geldt wel dat het voornamelijk tomaten zijn die je binnenkrijgt. Daarbij zijn alle groenten gepureerd, waardoor de gezonde vezels verloren gaan.

Volkoren graanproducten

In de ingrediëntendeclaratie staat dat de soep deegwaar bevat, namelijk: 1,8% schelpjespasta (durum tarwegries). Durum is een harde tarwesoort en gries betekent dat de tarwekorrel grof gemalen is. Ik ga ervan uit dat het ‘wit’ is, omdat er niet volkoren bij genoemd staat.

  • 1,8% deegwaar van 285 ml = 5,1 gram deegwaar

Per dag heb je zo’n 90 gram volkoren graanproducten nodig volgens de RGV. Het soepje helpt dus niet om dit doel te behalen. Natuurlijk zou je er wel nog volkorenbrood bij kunnen eten.

Eiwitten

De gehaktballen à 7% van de inhoud (gemaakt van o.a. varkensvlees en rundvlees) vallen onder de eiwitcomponent van het gerecht. Even weer rekenen:

  • 7% van 285 ml = 20 gram vlees

Het type vlees dat in de soep gebruikt wordt, wordt ook wel ‘rood’ vlees genoemd. In de RGV wordt aanbevolen zo weinig mogelijk rood vlees te nuttigen. Daarbij is het vlees ook bewerkt, omdat in de ingrediëntendeclaratie te zien is dat er zout aan toegevoegd is. Ook hierbij geeft de RGV aan dat we beter zo weinig mogelijk bewerkt vlees kunnen eten. Wel is het zo dat 1 portie ‘maar’ 20 gram vlees bevat. Voor de negatieve effecten een voordeel, maar om toch onze eiwitcomponent (denk aan: peulvruchten, vlees, vis, gevogelte, eieren, zuivel en noten) aan te vullen helpt het ook niet.

Extra toevoegingen

Suiker, fructose en zout zijn toevoegingen die ik liever niet zie, omdat deze stoffen ons naast natuurlijk een lekkere smaak verder geen nuttige voedingsstoffen leveren. Integendeel, ze leveren ons vooral extra calorieën en natrium.

soep uit zak

 

Voedingswaarde per portie

Hierboven zie je de voedingswaarde per 100 ml staan. Deze waarden moeten dus even omgerekend worden naar 285 ml, zodat je weet wat je per portie binnenkrijgt.

  • 62 kcal * 2,85 = 177 kcal
  • 4,9 g suikers * 2,85 = 14 g
  • 0,72 g zout * 2,85 = 2,1 g

Per portie 177 kcal is op zich mooi, maar wat aan de lage (!) kant wil je het soepje als (vullende) maaltijdvervanger gebruiken. En dan zitten er per portie ruim 3 suikerklontjes in en 35% (!) van de maximaal aanbevolen hoeveelheid zout per dag.

Conclusie

De hoeveelheid groente in deze soep heeft me versteld doen staan (de benodigde 250 gram!), zij het in gepureerde vorm. Maar verder denk ik dat de soep weinig toevoegt aan het behalen van de Richtlijnen Goede Voeding (2015), terwijl het relatief veel suiker en zout bevat. Voor een regenachtige, vermoeide campingdag een mooie manier om op te warmen en veel (gepureerde) groenten binnen te krijgen. Maar nee, dit ga ik zeker niet in mijn dagelijkse leven veel vaker doen. Om toch een goed vullende soep op tafel te zetten heb ik een eigen recept toegevoegd. En net zo lekker (snel)!

  • Gezonde variant: snelle maaltijdsoep (tomaat)
  • Bereidingstijd: 15 minuten
  • Voedingswaarde per persoon: 477 kcal, 27.3 gram eiwit, 68.1 gram koolhydraten, 4.5 gram vet, 0.8 gram verzadigd vet, 26.4 gram vezels, 0.73 gram zout

Ingrediënten (voor 2 personen)

  • 1 blik tomatenblokjes
  • 250 ml water
  • Zak voorgesneden groenten van 400 gram (je kunt van alles kiezen, liefst mooie grote stukken groente).
  • 1 blik Cannellini bonen van 400 gram (of andere bonen naar smaak). Spoel de bonen voor gebruik goed af met water!
  • 3 eetlepels Italiaanse kruiden (gedroogd)
  • Natriumarme soepbouillon (vaak blauw etiket)

Bereidingswijze

  • Verwarm de gepelde tomaten en het water in een pan met de benodigde hoeveelheid bouillon (reken de hoeveelheid bouillon voor 500 ml, het liefste nog minder bouillon gebruiken) en de Italiaanse kruiden.
  • Voeg de voorgesneden groenten toe en kook het geheel 5-10 minuten (afhankelijk van hoe zacht je de groenten wilt).
  • Voeg de Cannellini bonen toe en verwarm het kort.

Bon appétit!

 

Bron

Gezondheidsraad. (2015). Richtlijnen Goede Voeding