fbpx

Suiker deel 4: Jam de zoete verleiding

Door |2017-01-08T19:32:57+00:0027 juni 2014|Categorieën: Foodbasics, I'm a Foodie blog, Kritisch kiezen & kopen|Onderwerpen: , |
 • jam
Mijn zondagochtendbeschuitje eet ik het liefst met zelfgemaakte aardbeienjam, echter voor het schap met jam in de supermarkt verbaas ik me over de enorme keuze. Niet alleen in smaken maar ook in soorten: van extra jam, fruitbeleg, halvajam tot light en alles daar tussenin. Drie verschillende aardbeienjams heb ik in huis; een biologische met ‘alleen natuurlijke suikers’, een ‘Delight’ jam met het bewuste keuze logo en tot slot een gewone aardbeienjam.

Jam: zelfgemaakt & fabrieksjam

Met liefde gemaakte jam van aardbeien uit eigen tuin daar kan een fabrieksjam niet tegenop, maar dat is niet waar het me nu om gaat. Is de Zonnefruit aardbeien met verlaagd suikers gehalte, 100% biologisch en alleen natuurlijke suikers beter dan de Hero Delight met het ‘vinkje’ en 50% minder calorieën dan Hero Extra jam? Welke zou je kiezen als beste en waarom?

Minister Schippers moest begin dit jaar uitleg geven over het bericht dat fabrikanten van levensmiddelen verdoezelen hoeveel suiker in producten zit [1]. Door op creatieve wijze het woord suiker te omzeilen, proberen ze hun producten gezonder te laten lijken dan ze daadwerkelijk zijn, aldus de Consumentenbond. Waarom gebruiken fabrikanten zo veel verschillende benamingen voor suiker? Dat komt deels door de wetgeving.

De wet en het etiket- ingrediënten

Suiker is niet zo maar suiker, althans niet voor de Warenwet. Een producent moet alle ingrediënten vermelden op het etiket met hun specifieke naam [2]. En dan blijkt suiker in vele vormen voor te komen. Kijk maar eens naar de bestanddelen van Zonnefruit: geconcentreerd agavesap, druivensap, geconcentreerd appelsap. Allemaal suiker als ingrediënt [3]. En dan is er ook nog wetgeving die eisen stelt aan de naam van de jam in combinatie met de hoeveelheid vruchten en suiker per 100 gram [4].

jam

Suikerclaims

De Consumentenbond vindt ook dat er misleidende suikerclaims worden gebruikt, zoals ‘een verantwoord tussendoortje’ terwijl een derde van het product uit suiker bestaat. Tja, als ik Zonnefruit als voorbeeld neem -met de bewering ‘bevat alleen natuurlijke suikers’- dan kan zo’n claim je behoorlijk op het verkeerde been zetten [5]. Want van nature is natuurlijk altijd gezonder.

Nou nee, ons lichaam maakt geen onderscheid tussen van nature aanwezige suikers, zoetende ingrediënten en toegevoegde suikers

De Hero ‘Delight’ aardbeien heeft een bewuste keuze logo ofwel het ‘vinkje’. Dat betekent dat deze jam in vergelijking met andere jams een gezondere keus is. Om een zogenaamd ‘vinkje’ te mogen gebruiken moet Hero aan bepaalde eisen voldoen EN ze moeten er voor betalen. Het kan dus zijn dat een andere jam ook aan het ‘vinkje’ voldoet, maar niet meedoet en dus geen logo op het etiket heeft staan. De eisen voor jam met een ‘vinkje’ zijn maximaal 30 gram toegevoegde suikers en maximaal 350 kcal per 100 gram [6].

“Zonnefruit Aardbeien bevat 39% minder suiker dan de gemiddelde jam” en “50% minder calorieën dan Hero Extra jam” zijn voedingsclaims. Om zo’n claim te mogen maken moet de fabrikant aan Europese wetgeving voldoen [7]. En dan is het verplicht om de voedingswaarde te etiketteren. En die voedingswaardedeclaratie kan je écht helpen om een keuze te maken!

jam

De wet en het etiket- Voedingswaarde

Op vrijwel alle jams vind je een voedingswaarde-tabel. Daar staat naast het aantal calorieën meestal ook de hoeveelheid suikers vermeld, in ieder geval per 100 gram. Alle suikers  bestaan uit glucose, fructose of een mengsel daarvan. Dit geldt voor kristalsuiker, stropen, honing, en siropen, bijvoorbeeld agavesiroop of maple syrup. Er is geen verschil in voedingswaarde tussen al deze suikers. En dus vind je ze allemaal bij elkaar opgeteld (de suiker uit de aardbeien en alles wat is toegevoegd) in de tabel.

Dus vergeet alle claims, vinkje logo’s en stempels, maar kijk direct naar de voedingswaarde

  Kcal per 100 gram Suikers per 100 gram
Zonnefruit aardbeien  135 30,3
Hero Delight aardbeien  121 27,9
Aardbeienjam gemiddeld(Nevo tabel) 247 59

Dan zie je dat Zonnatura 135 calorieën en 30,3 gram suikers per 100 gram bevat. Hero ‘Delight’ doet het voor 121 kcal en 27,9 gram suikers. Ter vergelijking: gewone aardbeienjam telt gemiddeld 247 kcal en 59 gram suikers per 100 gram. En mijn zelfgemaakte jam?: die bevat naast veel liefde en aandacht Van Gilse geleisuiker speciaal voor halfzoete jam. Wil je helemaal geen toegevoegde suikers, dan kun je zelf vruchtenspread maken met Marmello of Van Gilse geleipoeder. Denk er wel aan dat je de jam in de koelkast bewaart na openen, want minder suiker maakt jam minder lang houdbaar.

En met alles wat je nu weet zou je nog steeds dezelfde keus maken? Lees ook deel 1,2,3 over de scheikunde van suiker, fysiologie van suiker, en of natuurlijke suikers beter zijn.

Bronnen

 1. Kamerstukken Kamervragen 27 januari 2014
 2. Richtlijn 2000/13/EG, vanaf 13 december 2014 de nieuwe Europese Verordening voedselinformatie voor consumenten; Verordening (EU) 1169/2011 van het Europees Parlement en de Raad van 25 oktober 2011
 3. Kijk voor een tabel met suikerbenamingen als ingrediënt op http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/suiker.aspx
 4. Warenwetbesluit verduurzaamde vruchtenproducten, Stb. 2002, 444
 5. Volgens de wet mag het trouwens wel deze claim
 6. Productcriteria Stichting Ik Kies Bewust, 1 juli 2012, Versie 4.4
 7. Verordening (EG) Nr. 1924/2006 van het Europees Parlement en de Raad van 20 december 2006
inzake voedings- en gezondheidsclaims voor levensmiddelen
Eet als een expert

Interesse in gezonde voeding?

Check dan ons boek Eet als een expert op bol.com of via de webshop!

 

print dit artikel print dit artikel

  Diëtist en voedingskundig jurist

Voeding is een rode draad in mijn hele loopbaan en privéleven. Als afgestudeerd diëtist en jurist heb ik mij gespecialiseerd in levensmiddelenrecht. Als verwoed verzamelaar van (oude) kookboeken ben ik veel in de keuken te vinden waarin ik laat zien dat duurzaam, gezond en lekker heel goed samengaan. Schrijven doe ik ook graag: hier op I'm a Foodie, op mijn eigen site Kitchen Table Happiness en kookboekenreviews op Kookboekennieuws.

Reacties

4 Comments

 1. Just-a-name 2 juli 2014 at 6:47 - Beantwoorden

  Ik lees heel graag jullie artikelen. Suiker vind ik heel interessant zelf ben ik nu met de 40 dagen zonder suiker challange bezig. Waarin in ook honing en alle andere suiker vervangers laat liggen.

  Wat ik nog wel moeilijk vind soms lees ik ook op etiketten maltodextrine dit is toch ook een suiker? Kunnen jullie mij dit uit leggen ?

  En kunnen jullie mij uit leggen wat het verschil is tussen kcal en koolhydraten ?

  Hoop dat jullie mij verder kunnen helpen.

  x

  • Marijke 2 juli 2014 at 8:16

   Hai! Maltodextrine is idd een soort suiker. Als tarwezetmeel gehydrolyseerd wordt onstaat maltodextrine. Het wordt veel gebruikt in de industrie. Het zijn glucosemoleculen aan elkaar vast zoals je kun lezen in de eerste blog over suiker: https://www.iamafoodie.nl/natuurlijke-suikers-deel-1-scheikunde/

   Kilocalorieen of kilojoules is de maat voor de hoeveelheid energie die ons voedsel levert. Je kunt het vergelijken met dat bijvoorbeeld centimeter of meter een maat is voor lengte of afstand. 1 gram vet levert 9 kilocalorieen, 1 gram eiwit levert 4 kilocalorieen , en 1 gram koolhydraten 4 kilocalorieen. Naast deze voedingsstoffen levert ons voedsel ook vitamines, mineralen en water. Deze leveren geen kilocalorieen

   grtjs Marijke

 2. VeganX 16 augustus 2015 at 7:42 - Beantwoorden

  Hallo, ik vind dit een hele interessante serie om te lezen, maar wat ik bij dit deel mis is uitleg over de etikettering van koolhydraten.
  Er staat namelijk altijd op een etiket: “Koolhydraten, waarvan suikers”

  Wat valt er dan onder de ‘waarvan suikers’ categorie en wat is de rest dan?
  Is dit monosachariden vs. polysachariden?

 3. Monique 17 november 2015 at 9:39 - Beantwoorden

  Ik kies toch liever voor Zonnatura, wat in Hero Delight zit kaliumsorbaat (conserveermiddel). Dit is een rood E-nummer en wordt dus afgeraden om te gebruiken. En bovendien eet ik liever jam met 75% vruchten dan 45%…

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Evidence-based foodplatform, geschreven door professionals

De voedingsindustrie houdt je soms voor de gek met misleidende etiketten en voedingsclaims op fabrieksproducten. Daarnaast is op het internet veel onjuiste informatie over voeding te vinden. Tijd voor een onderbouwd tegengeluid! I’m a Foodie is hét platform waarop diëtisten en voedings- en gezondheidswetenschappers hun kennis delen over gezonde voeding.
Wij staan voor gezond, duurzaam, vers (zonder pakjes en zakjes) en zelf koken. De onderwerpen zijn alledaags, evidence based én direct praktisch toepasbaar in je eigen situatie. Uiteindelijk is de keuze aan jou: op welke manier ga jij gezond eten?