Een diepvriespizza, een patatje of een hamburger kun je voor een prikkie kopen. Helaas is een gezonde maaltijd vaak een stuk duurder dan fastfood. Gelukkig hebben we Jamie Oliver! Jamie heeft een nieuw kookboek geschreven `Bespaar met Jamie` Ik ben nu al fan want gezond, lekker en creatief eten hoeft dus echt niet duur te zijn! De gemiddelde prijs van de gerechten in het boek ligt rond de 1,50 euro. Weg met Fastfood!!
Het boek is te koop vanaf half oktober. Een voorproefje van het boek kun je vinden in de oktober/november editie van Jamie magazine. Ik kookte afgelopen weekend Tajine met gekruid rundvlees! Superlekker!
Tajine met gekruid rundvlees
Ingrediënten
6 personen
- 2 rode uien
- 50 g gemengde olijven, met pit
- 75 g gedroogde abrikozen
- 2 tenen knoflook
- 1 opgehoopte el garam masala
- 2 tl gemalen komijn
- ½ afgestreken tl gedroogde chilivlokken
- olijfolie
- 2 aardappels
- 2 grote rijpe tomaten
- 1 blik van 400 g kikkererwten
- 400 g gebraden runderborststuk (kliekje)
- 1 rundvleesbouillonblokje
- een restje jus (optioneel)
- 250 g couscous
- 1 sinaasappel
- 2 wortelen
- ½ bosje verse munt (15 g)
- extra vierge-olijfolie
- balsamicoazijn (optioneel)
- magere yoghurt, voor erbij
Bereiding
- Pel de uien, ontpit de olijven en hak ze met de abrikozen door elkaar.
- Pel de tenen knoflook, hak ze fijn en doe ze met het uienmengsel, de garam masala, de komijn, de chilivlokken en een scheut olijfolie in een braadpan op matig vuur. Bak het mengsel 15 minuten, of tot alles zacht is, roer regelmatig. Voeg als het nodig is een paar scheutjes water toe.
- Snijd de aardappels (met schil) en tomaten in grove stukjes en doe ze met de kikkererwten, met vocht en al, in de pan. Snijd het vlees in blokjes van 2,5 cm en doe ze samen met het verkruimelde bouillonblokje en 250 ml kokend water in de pan (als je een restje jus van het uitvalsbasisrecept overhebt, mag dat er nu ook bij – dat geeft het gerecht nog meer diepgang). Breng aan de kook en laat 20 tot 25 minuten met deksel koken, of tot de aardappelen gaar zijn. Verdun de saus als het nodig is met een paar scheutjes water.
- Doe intussen de couscous in een kom, giet er zo veel kokend water bij dat de korrels net onder staan, leg een bord op de kom en laat het zo 12 minuten staan.
- Snijd de boven- en onderkant van de sinaasappel, schil hem en snijd de partjes tussen de vliesjes los. Schil en rasp de wortelen grof, pluk er de muntblaadjes over en hussel alles op de plank door elkaar. Knijp de vliesjes van de sinaasappel ook goed uit. Doe er een scheut extra vierge-olijfolie en een snufje peper en zout bij en hussel de boel nog eens door elkaar.
- Schep de couscous om tot die luchtig is, breng hem met peper en zout op smaak en schep hem op een grote schaal. Breng de tajine ook op smaak (soms doe ik er een scheutje balsamico door), schep hem op de couscous, sprenkel er de yoghurt over en strooi de wortel, sinaasappelsalade en munt op een hoopje in het midden.
TIP
In plaats van garam masala kun je ook het specerijenmengsel ras el hanout gebruiken (o.a. te koop bij Marokkaanse winkels en goedgesorteerde supermarkten)
Wat heb je toch n leuke blog Marijke! Ga dit recept met m’n tajine een keer uitproberen. Ideaal met de ingrediënten die hier in Qatar volop verkrijgbaar zijn!
Hey Gien! Thanks! leuk dat je me volgt! Hoe is het in Qatar?