Evidence-based foodplatform, geschreven door professionals

De voedingsindustrie houdt je soms voor de gek met misleidende etiketten en voedingsclaims op fabrieksproducten. Daarnaast is op het internet veel onjuiste informatie over voeding te vinden. Tijd voor een onderbouwd tegengeluid! I’m a Foodie is hét platform waarop diëtisten en voedings- en gezondheidswetenschappers hun kennis delen over gezonde voeding.
Wij staan voor gezond, duurzaam, vers (zonder pakjes en zakjes) en zelf koken. De onderwerpen zijn alledaags, evidence based én direct praktisch toepasbaar in je eigen situatie. Uiteindelijk is de keuze aan jou: op welke manier ga jij gezond eten?

Jamie helpt je de crisis door!

Door | 2017-01-03T15:10:43+00:00 10 oktober 2013|Categorieën: I'm a Foodie blog, Reviews|Onderwerpen: , |
  • Bespaar met Jamie
Bespaar met JamieEen diepvriespizza, een patatje of een hamburger kun je voor een prikkie kopen. Helaas is een gezonde maaltijd vaak een stuk duurder dan fastfood. Gelukkig hebben we Jamie Oliver! Jamie heeft een nieuw kookboek geschreven `Bespaar met Jamie` Ik ben nu al fan want gezond, lekker en creatief eten hoeft dus echt niet duur te zijn! De gemiddelde prijs van de gerechten in het boek ligt rond de 1,50 euro. Weg met Fastfood!!

Het boek is te koop vanaf half oktober. Een voorproefje van het boek kun je vinden in de oktober/november editie van Jamie magazine. Ik kookte afgelopen weekend Tajine met gekruid rundvlees! Superlekker!

Tajine met gekruid rundvlees

Ingrediënten

6 personen

  • 2 rode uien
  • 50 g gemengde olijven, met pit
  • 75 g gedroogde abrikozen
  • 2 tenen knoflook
  • 1 opgehoopte el garam masala
  • 2 tl gemalen komijn
  • ½ afgestreken tl gedroogde chilivlokken
  • olijfolieBespaar met Jamie!
  • 2 aardappels
  • 2 grote rijpe tomaten
  • 1 blik van 400 g kikkererwten
  • 400 g gebraden runderborststuk (kliekje)
  • 1 rundvleesbouillonblokje
  • een restje jus (optioneel)
  • 250 g couscous
  • 1 sinaasappel
  • 2 wortelen
  • ½ bosje verse munt (15 g)
  • extra vierge-olijfolie
  • balsamicoazijn (optioneel)
  • magere yoghurt, voor erbij

Bereiding

  1. Pel de uien, ontpit de olijven en hak ze met de abrikozen door elkaar.
  2. Pel de tenen knoflook, hak ze fijn en doe ze met het uienmengsel, de garam masala, de komijn, de chilivlokken en een scheut olijfolie in een braadpan op matig vuur. Bak het mengsel 15 minuten, of tot alles zacht is, roer regelmatig. Voeg als het nodig is een paar scheutjes water toe.
  3. Snijd de aardappels (met schil) en tomaten in grove stukjes en doe ze met de kikkererwten, met vocht en al, in de pan. Snijd het vlees in blokjes van 2,5 cm en doe ze samen met het verkruimelde bouillonblokje en 250 ml kokend water in de pan (als je een restje jus van het uitvalsbasisrecept overhebt, mag dat er nu ook bij – dat geeft het gerecht nog meer diepgang). Breng aan de kook en laat 20 tot 25 minuten met deksel koken, of tot de aardappelen gaar zijn. Verdun de saus als het nodig is met een paar scheutjes water.
  4. Doe intussen de couscous in een kom, giet er zo veel kokend water bij dat de korrels net onder staan, leg een bord op de kom en laat het zo 12 minuten staan.
  5. Snijd de boven- en onderkant van de sinaasappel, schil hem en snijd de partjes tussen de vliesjes los. Schil en rasp de wortelen grof, pluk er de muntblaadjes over en hussel alles op de plank door elkaar. Knijp de vliesjes van de sinaasappel ook goed uit. Doe er een scheut extra vierge-olijfolie en een snufje peper en zout bij en hussel de boel nog eens door elkaar.
  6.  Schep de couscous om tot die luchtig is, breng hem met peper en zout op smaak en schep hem op een grote schaal. Breng de tajine ook op smaak (soms doe ik er een scheutje balsamico door), schep hem op de couscous, sprenkel er de yoghurt over en strooi de wortel, sinaasappelsalade en munt op een hoopje in het midden.

TIP

In plaats van garam masala kun je ook het specerijenmengsel ras el hanout gebruiken (o.a. te koop bij Marokkaanse winkels en goedgesorteerde supermarkten)

Eet als een expert

Interesse in gezonde voeding?

Check dan ons boek Eet als een expert op bol.com of via de webshop!

 

print dit artikel print dit artikel

  Klinisch diëtist, voedingswetenschapper en docent in het VUmc & founder I'm a Foodie

Marijke Berkenpas is oprichter en eigenaar van I’m a Foodie, en online platform over voeding in relatie tot gezondheid. Daarnaast is ze klinisch diëtist en voedingswetenschapper, en werkt ze als diëtist in het VUmc in Amsterdam op de afdeling Maag-, darm-, lever- en nierziekten. Op I’m a Foodie, analyseert ze – samen met zo’n 20 andere diëtisten & voedings- en gezondheidswetenschappers – trends en hypes op toegankelijke, kritische wijze en zet ze ze om in haalbare adviezen en recepten. In mei 2016 verscheen het boek Eet als een expert dat Marijke samen schreef met Gaby Herweijer, Jolien Klamer en Liesbeth Smit en dat voedingswetenschap naar je bord vertaalt.

Reacties

2 Reacties

  1. Gina 10 maart 2014 at 2:51- Beantwoorden

    Wat heb je toch n leuke blog Marijke! Ga dit recept met m’n tajine een keer uitproberen. Ideaal met de ingrediënten die hier in Qatar volop verkrijgbaar zijn!

    • Marijke 10 maart 2014 at 7:10

      Hey Gien! Thanks! leuk dat je me volgt! Hoe is het in Qatar?

Schrijf een reactie