Evidence-based foodplatform, geschreven door professionals

De voedingsindustrie houdt je soms voor de gek met misleidende etiketten en voedingsclaims op fabrieksproducten. Daarnaast is op het internet veel onjuiste informatie over voeding te vinden. Tijd voor een onderbouwd tegengeluid! I’m a Foodie is hét platform waarop diëtisten en voedings- en gezondheidswetenschappers hun kennis delen over gezonde voeding.
Wij staan voor gezond, duurzaam, vers (zonder pakjes en zakjes) en zelf koken. De onderwerpen zijn alledaags, evidence based én direct praktisch toepasbaar in je eigen situatie. Uiteindelijk is de keuze aan jou: op welke manier ga jij gezond eten?

Januari recept: Chili sin carne!

Door | 2017-01-22T11:45:24+00:00 22 januari 2017|Categorieën: Recepten|Onderwerpen: , , |
  • chili sin carne
De maanden december, januari en februari vormen de winter! En in tegenstelling tot vorig jaar komt de kou nu wel goed om de hoek kijken. Goede avondmaaltijden op basis van veel groenten dragen bij aan een sterke weerstand. Daarmee komen we de wintermaanden hopelijk door zonder griep of verkoudheid.
Milieubewuste keuzes in de winter zijn onder andere pompoen, knolselderij, rode biet, witlof, zoete aardappel, prei, wortelen en peren.
In het recept van de maand presenteer ik jullie de komende maanden hoofdgerechten die voldoen aan de richtlijnen goede voeding (RGV) in het winterthema op basis van verschillende seizoensproducten. Een gerecht dat voldoet aan de RGV levert tussen de 400 en 700 kcal per persoon, bevat veel groenten en vezels, en weinig zout en verzadigd vet. De verschillende soorten groente en fruit van het seizoen vind je terug in de Groente- en fruitkalender van Milieu centraal.

Inspiratie

Het is weer januari, een nieuw jaar vol inspiratie voor heerlijke volwaardige maaltijden! De feestdagen zijn achter de rug en er ontstaat weer ruimte om te improviseren. Probeer eens een groente waarvan je je altijd al afvroeg wat het precies is. Of varieer eens met de groenten die je standaard in je pastasaus verwerkt. En wat dacht je van zo nu en dan een maaltijd zonder vlees? Dit recept is oorspronkelijk een vleesrecept, namelijk chili con carne zoals de meeste van ons wel kennen. Deze maand proberen we het zonder vlees en eten we chili sin carne!

Ik vond het recept voor chili sin carne op www.loveandlentils.com. Ik heb het vegetarische gehakt achterwege gelaten en de hoeveelheid kidneybonen vergroot. Ook heb ik de maïs weggelaten en heb ik een prei toegevoegd, preien geven een mooie binding aan sauzen en soepen zodra ze worden verhit. Schroom niet om wat extra te maken want deze chili kan heel goed in de vriezer! Perfect om op te warmen wanneer je geen tijd of zin hebt om boodschappen te doen en/of te koken. Mocht je nou geen korianderliefhebber zijn, kies dan eventueel voor verse peterselie.

chili sin carne

Bereidingstijd: 30 minuten

Prijs per persoon: €3,34 (wanneer je alle ingrediënten nieuw aanschaft)

Voedingswaarde per persoon: Energie 484 kcal, Eiwit 14,7 g, Koolhydraten 83,2 g, Vet 7,7 g, waarvan verzadigd 3,2 g, voedingsvezel 11,9 g, natrium 602 mg.

Ingrediënten (Voor 4 personen)

  • 320 g zilvervliesrijst
  • 2 grote winterwortelen
  • 3 rode paprika’s
  • 2 uien
  • 4 stengels bleekselderij
  • 1 prei
  • 2 blikken kidneybonen
  • 500 g tomatenpassata
  • 1 bosje koriander
  • 2 bosuitjes (garnering)
  • 2 teentjes knoflook
  • ½ verse chilipeper
  • 1 theelepel paprikapoeder

Bereiding:

  • Schil en snijd de wortels, selderijstengels en prei
  • Verhit een braadpan met wat olijfolie en voeg de wortel, selderij en prei toe
  • Snijd de paprika en ui en voeg toe
  • Schep het geheel goed om, pers de knoflook en voeg toe
  • Snipper de halve chilipeper en voeg toe samen met het paprikapoeder
  • Bak het geheel op laag vuur circa 10 minuten
  • Voeg de tomatenpassata en de kidneybonen (uitgelekt + gewassen) toe en laat al roerend 5 minuten zacht pruttelen
  • Kook intussen de zilvervliesrijst volgens de aanwijzingen op de verpakking
  • Snijd de bosuitjes in dunne ringetjes en hak de koriander fijn
  • Serveer de chili met de bosui en koriander als topping
  • Enjoy your meal!

Bron:
Love & Lentils. Ultimate vegan chili – a simple freezer meal! Geraadpleegd op 9 januari 2016

Eet als een expert

Interesse in gezonde voeding?

Check dan ons boek Eet als een expert op bol.com of via de webshop!

 

print dit artikel print dit artikel

  Diëtist in opleiding & toekomstig student van de master Nutrition & Health in WUR (Wageningen)

Mijn naam is Fleur Pasman (1994). Ik ben vierdejaars studente Voeding en Diëtetiek aan de Hanzehogeschool in Groningen. Ik doe nu mijn afstudeeronderzoek op de IC van het Martiniziekenhuis in Groningen. Binnenkort ben ik officieel diëtist en heb alles over voeding, gezondheid en ziekte geleerd. Ook weet ik hoe ik me een weg waan in het wetenschappelijk onderzoek. Maar de wetenschap staat nooit stil en ik zou me juist graag nog verder verdiepen in de huidige en toekomstige wetenschap over voeding gerelateerd aan het welzijn van de mens. Daarom hoop ik straks verder te kunnen studeren aan de Universiteit van Wageningen (WUR), waar ik de master Nutrition & Health op het oog heb.

Reacties

Eén reactie

  1. Willem Meester 23 januari 2017 at 2:14- Beantwoorden

    Ahhh, Ja! Chili sin carne! Lekker hoor.. Ik maak zelf altijd de variant vanuit het voedselzandloper kookboek, maar ga komende week maar eens een andere proberen 🙂

    Tnxx

Schrijf een reactie