De maanden december, januari en februari staan in het teken van de winter! De winter brengt vaak een mooi wit landschap, sfeer en gezelligheid met zich mee, maar als je niet oppast, komen ook de verkoudheid en het winterdipje om de hoek kijken. Daarom is het belangrijk om met gezonde voeding de winter door te komen! Een recept met producten van het seizoen draagt hier aan bij. Typische winterproducten zijn bijvoorbeeld boerenkool, knolselderij(en andere koolsoorten), aardpeer, bieten, wortelen en (stoof)peren.
In het recept van de week presenteer ik jullie de komende weken hoofdgerechten die voldoen aan de richtlijnen gezonde voeding (RGV) in het winterthema op basis van allerlei seizoensproducten. Een gerecht dat voldoet aan de RGV levert tussen de 400 en 700 kcal per persoon, bevat veel groenten en vezels, en weinig zout en verzadigd vet. De verschillende soorten groente en fruit van het seizoen vind je terug in de Groente- en fruitkalender van Milieu centraal.
Inspiratie
Ik vond tijdens mijn wekelijkse speursessie naar interessante recepten een recept van runderstoof met knolselderijpuree van personal trainer en columnist Michelle Bruggen op de website van The Sydney Morning Herald . Dit recept sprak me vooral aan om de knolselderijpuree, ik gebruik vaak knolselderij in mijn recepten maar ik had er nooit eerder een puree van gemaakt. Het voordeel van knolselderij is dat het een heel betaalbare groente is met een lekkere zachte smaak.
Ik heb het recept uiteraard weer wat omgegooid, in dit geval om het makkelijker en gezonder, maar minstens zo lekker te maken. En stoof ziet er vaak niet zo smakelijk uit, maar deze is zonder meer de moeite waard om te proberen. Ik denk dat ik het nog minstens een paar keer ga maken deze winter!
Bereidingstijd (incl. stoven): 120 minuten
Prijs per persoon: €2,96 (wanneer je alle ingrediënten nieuw aanschaft)
Voedingswaarde per persoon: Energie 532 kcal, Eiwit 41,4 g, Koolhydraten 28,3 g, Vet 14,2 g, waarvan verzadigd 6,1 g, voedingsvezel 14,9 g, natrium 512 mg.
Ingrediënten
voor 4 personen
- 1 eetlepel boter
- 300 g kastanjechampignons
- 2 grote lappen rundvlees
- 1 ui, gesnipperd
- 3 teentjes knoflook
- 2 theelepels Italiaanse kruiden
- 250 ml zoutarme runderbouillon
- 250 ml rode wijn
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 200 g bevroren doperwten
- 1 knolselderij
- 1 appel
- 2 takjes verse peterselie
- Peper naar smaak
Bereiding
- Snijd de champignons in vieren.
- Snipper de ui en de knoflook.
- Verhit een beetje boter in een braadpan en bak de champignons samen met de helft van de ui en knoflook goudbruin.
- Snijd ondertussen de runderlappen in stukjes van een paar cm.
- Schep de champignons uit de pan en leg ze tijdelijk apart.
- Voeg weer een klein beetje boter in de pan en bak de stukjes rundvlees samen met de rest van de ui en knoflook. Voeg nu ook wat peper en de Italiaanse kruiden toe(zout is bij dit gerecht niet nodig omdat de bouillon al zout bevat).
- Voeg de gebakken champignons, 200 ml van de bouillon en de rode wijn toe en zet het vuur heel laag.
- Meng de tomatenpuree er door en laat de stoof voor minstens een uur op heel laag vuur pruttelen.
- Snijd ondertussen de schil van de knolselderij en snijd deze in blokjes van 1 cm, doe hetzelfde met de appel.
Verhit wat boter in een kleine braadpan en bak de appel en de knolselderij op laag vuur goed gaar. - Voeg op het laatst de overige 50 ml runderbouillon toe en breng op smaak met een klein beetje peper. Pureer de knolselderij en appel nu tot een gladde puree.
- Voeg 10 minuten voordat je de stoof uit zet de erwten toe zodat deze nog kunnen meegaren.
- Serveer de stoof samen met de puree en voeg eventueel wat verse peterselie toe ter decoratie.
Bron
- Bridges, M. (Juni 2013). Slow cooked beef stew with celeriac mash. Geraadpleegd op 14 januari 2015.
Geef een reactie