Je lichaam bestaat voor een groot deel uit vocht. Gemiddeld voor zo’n 60%! Vocht is belangrijk bij het regelen van allerlei lichaamsfuncties zoals het regelen van de lichaamstemperatuur en het transport van voedings- en afvalstoffen in het lichaam. Een tekort aan vocht kan deze processen in gevaar brengen. Gelukkig is je lijf slim: de vochtbalans wordt nauwkeurig in de gaten gehouden. Als je teveel vocht verliest krijg je dorst en scheid je minder urine uit.
Balans
Bij elkaar verlies je zo’n 1,5 liter vocht per dag. Dat gebeurt op verschillende manieren: via je huid, je ademhaling, je ontlasting en via de urine om afvalstoffen en overtollig vocht af te voeren. Om je vochtbalans op peil te houden is het belangrijk om deze vochtverliezen aan te vullen. Je krijgt niet alleen vocht binnen door te drinken, maar ook door het eten van vast voedsel. En bij het verteren van dat voedsel komt ook nog eens water vrij. Bij elkaar ca. een liter. In theorie zou je dus kunnen volstaan met 0,5 liter drinken per dag: dat is wat je nieren minimaal nodig hebben om afvalstoffen uit te scheiden. Maar dat is theorie. Want in de praktijk heb je vaak wel meer nodig bijvoorbeeld omdat je meer (dan 1,5 liter) vocht verliest als je transpireert bij sporten of warm (of juist koud) weer. Ouderen hebben ook meer nodig omdat ze hun urine moeilijker kunnen concentreren.
Advies
De Gezondheidsraad adviseert om dagelijks ca. 1,5 – 2 liter water te drinken. En hoewel je waarschijnlijk dus met minder toe kan lijkt dat een prima advies om ervoor te zorgen dat alle Nederlanders gemiddeld voldoende vocht binnenkrijgen. Alle dranken – dus niet alleen water – zijn hierin meegerekend. Misschien heb je ook weleens gehoord dat meer drinken dan de geadviseerde hoeveelheid nog beter voor je is. Bijvoorbeeld voor een betere afvoer van afvalstoffen, een mooie huid en als hulpmiddel bij afvallen. Maar daarvoor is geen bewijs. Sterker nog, je kunt ook teveel drinken. De nieren kunnen 0,7-1 liter per uur verwerken. Meer drinken dan dat kan leiden tot watervergiftiging. Door de enorme hoeveelheid water wordt de concentratie zouten in je bloed dan gevaarlijk laag wat ernstige gevolgen kan hebben.
Jij bent de beste raadgever
Toch hoef je de hoeveelheid vocht die je binnenkrijgt niet af te meten. Een gezond lichaam is de beste raadgever. Kijk eens naar de kleur van je urine. Doorzichtig en lichtgeel zijn gezonde kleuren. Donkere of theekleurige urine kan een symptoom van uitdroging zijn. Zolang de kleur van je urine in de gaten houdt en drinkt als je dorst hebt is er niks aan de hand.
Deze column is eerder in het Santé magazine verschenen.