Wanneer je geen of weinig brood eet, of brood zonder gejodeerd zout koopt, zoals sommige biologische broden, loop je het risico te weinig jodium binnen te krijgen.

Jodiumtekort

Jodium is essentieel voor een gezonde schildklierwerking. Om ervoor te zorgen dat Nederlanders voldoende jodium binnenkrijgen, wordt het toegevoegd aan het zout dat bakkers gebruiken bij het maken van brood. Normaal gesproken haalt de gemiddelde Nederlander ongeveer 40% van zijn dagelijkse jodiuminname uit brood, wat ervoor zorgt dat vrijwel iedereen voldoende jodium binnenkrijgt.

Jodiumbronnen 

Andere voedingsmiddelen zoals eieren, melk en vlees bevatten wel wat jodium, maar in veel kleinere hoeveelheden dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Vis en zeewier, zoals kelp, nori, kombu en wakame, zijn natuurlijke bronnen van jodium. Zeewier bevat zelfs zoveel jodium dat je snel de aanbevolen limiet kunt overschrijden. Sommige soorten zout worden ook verrijkt met jodium. Hoewel zout geen gezonde manier is om jodium binnen te krijgen, als je het af en toe wilt gebruiken, vervang dan in ieder geval het ongejodeerde (Keltisch) zeezout, mineraalzout en Himalayazout door natriumarm gejodeerd zout.

Jodiumsupplementen

Als je niet voldoende jodium binnenkrijgt, is het verstandig om een jodiumsupplement te nemen. Niet alle supplementen bevatten echter de beloofde hoeveelheid jodium. Vooral supplementen met kelp (zeewier) voldoen niet altijd aan de hoeveelheid die op het etiket staat (getest door de Consumentenbond enkele jaren geleden). Kies bij voorkeur een supplement met kaliumjodide, omdat deze doorgaans wel betrouwbaar zijn. Als je twijfelt, kan een diëtist je verder helpen bij het maken van de juiste keuze.

Word zelf een expert

Deze tekst komt uit het boek Eet als een expertEen boek waarin diëtisten en voedingswetenschappers je helpen om goed onderbouwde keuzes te maken met betrekking tot je gezondheid. Zodat ook jij een expert kan worden!