Ik hou niet zoveel van koken. Ik doe het iedere dag met stapels verse groenten, bonen en een stukje kip of iets vega en ben dan binnen 10 (maximaal 15) minuten klaar. Van langer koken word ik niet gelukkig. Als ik alleen thuis ben dan maak ik het liefst op zondag een enorme pan soep of gewokte groenten voor de rest van de week die ik ‘s avonds alleen nog maar hoef op te warmen.

Joylent: het experiment

Joylent, een volledige maaltijdvervanger in poedervorm klonk mij dan ook als muziek in de oren. Nu hoef ik niet meer te koken en krijg ik toch alle essentiële voedingsstoffen binnen voor maar €6 per dag. Er is namelijk qua voedingswaarde weinig op aan te merken, dat vind Martijn Katan ook, het is in ieder geval gezonder dan pizza, zegt hij in dit fragment van Nieuwsuur. Van alle vitamines en mineralen bevat het 100% van de ADH, genoeg vezels om lekker van te poepen, en zelfs mooie verhoudingen essentiële vetten en eiwitten.

Als experiment aten mijn vriend (ook een wetenschapper) en ik een week lang alleen maar deze vloeibare shakes. We waren benieuwd of we dat vol konden houden, een week lang niet kauwen, snacken, koken, en alle maaltijden dezelfde smaak. Hoe zouden we ons erbij voelen? Zouden we honger hebben, of juist niet. Zouden we extra veel zin in een geurend gebraden kippetje krijgen, of is het eigenlijk wel fijn?

Joylent: de ervaringen

Dag 1 begon goed, na het opstaan meteen wat poeder in de shaker, wat water erbij, klaar. Ik hoefde niet mijn tijd te verdoen met ontbijten en kon meteen achter de computer gaan zitten werken. Dat was verrassend makkelijk en efficiënt, dit ga ik met gemak volhouden dacht ik. Bij de lunch ging het net zo snel, en hoefde ik ook geen werkpauze te nemen. Maar bij het avondeten gingen we samen toch even om de eettafel zitten om bij te kletsen en onze shake te drinken. Na 5 minuten hadden we de shake al op en had ik nog niet eens kunnen vertellen over mijn dag.

Het vult in ieder geval goed, die shake. In plaats van de 2100 kcal die er in een heel pak zit, at ik slechts 1600 kcal per dag en voelde me nog steeds verzadigd en goed gevoed.

Op dag 2 werd ik creatief. Een koude waterige drank is niet mijn favoriet, dus ik warmde mijn shake op met wat havermout om hem wat dikker te maken. Samen met een lepeltje kaneel werd dit een heerlijk lichtbruin prutje met kaneel-banensmaak waar ik erg blij van werd. De rest van de week was dat mijn persoonlijke recept.

Op dag 3 was ik mijn interesse in eten volledig kwijt. Ik at omdat ik honger had, maar eigenlijk maakte het me allemaal niet meer uit. Die shake was prima, het bespaarde enorm veel tijd met het eten zelf maar ook boodschappen doen, koken, afwassen en opruimen en het smaakte ook nog prima. Ik had niks te klagen.

De rest van de week waren mijn maaltijdmomenten even eentonig: een paar scheppen poeder in de shaker, water erbij, even schudden en binnen 5 minuten had ik een volledige maaltijd op. In tegenstelling tot mijn vriend had ik geen dromen van hamburgers en eten waar ik wel op kan kauwen. Ik miste zelfs mijn geliefde ontbijtje niet.

Aan het eind van de week had ik nog steeds geen zin in ‘echt’ eten. De shakes stilden mijn honger en ik voelde me er prima bij. Dit alles in contrast met mijn vriend die op dag 6 helemaal gek werd van het idee aan ‘echt’ eten. Hij had het in elk gesprek over etenswaren die hij nu zou willen eten, pizza en hamburgers waren zijn favoriet (terwijl we normaal altijd gezond eten). Hij hield het niet meer vol en we zijn een dag voor het einde gestopt met de shakes. De volkorenbagel met zalm die ik vervolgens met hem als ontbijt at smaakte heerlijk, maar ik had net zo goed een shake kunnen drinken.

Joylent

En nu..?

Nu eet ik alweer een week normaal en bewaar de shakes voor momenten waarop ik onderweg ben en geen gezond eten kan vinden, of wanneer er niets in huis is en ik geen zin heb om boodschappen te doen. Koken doe ik nog steeds met weinig passie. De rest van je leven alleen maar vloeibare shakes eten is waarschijnlijk ook geen goed idee. Al zitten ze nog zo bomvol voedingsstoffen, je mist wel alle andere stoffen die in bijvoorbeeld groenten en fruit zitten en waarvan we nog niet weten hoe gezond ze zijn.

Ik weet nu in ieder geval dat ik prima kan leven in een sci-fi toekomst waarin we alleen maar hi-tech voedsel in de vorm van poeder hebben. Ook een maandje op ruimtemissie zie ik nu wel zitten. Met een paar pakken poeder kom ik er wel doorheen. Nu maar hopen dat ze er ook kaneel hebben…

Disclaimer: Liesbeth werd niet betaald of gesponsord door Joylent