Evidence-based foodplatform, geschreven door professionals

De voedingsindustrie houdt je soms voor de gek met misleidende etiketten en voedingsclaims op fabrieksproducten. Daarnaast is op het internet veel onjuiste informatie over voeding te vinden. Tijd voor een onderbouwd tegengeluid! I’m a Foodie is hét platform waarop diëtisten en voedings- en gezondheidswetenschappers hun kennis delen over gezonde voeding.
Wij staan voor gezond, duurzaam, vers (zonder pakjes en zakjes) en zelf koken. De onderwerpen zijn alledaags, evidence based én direct praktisch toepasbaar in je eigen situatie. Uiteindelijk is de keuze aan jou: op welke manier ga jij gezond eten?

Juli recept: Kip alla pizzaiola

Door | 2017-01-07T09:51:26+00:00 26 juli 2015|Categorieën: I'm a Foodie blog, Recepten|Onderwerpen: , |
  • juli recept
De maanden juni, juli, augustus staan in het teken van de zomer! Het seizoen van de zon en vakantiegevoel. In mijn beleving is koken in de zomer nog net iets leuker dan tijdens andere seizoenen. De hoeveelheid seizoensproducten is groots! Wanneer je op vakantie bent in het buitenland, kun je ook daar op zoek gaan naar de lokale seizoensproducten. Die zul je daar bijvoorbeeld vinden op de markt of bij boeren langs de weg. In Nederland zijn typische seizoensproducten van het zomerseizoen onder andere andijvie, bloemkool, lamsoren, rabarber, spinazie en zoete aardappel.

In het recept van de maand presenteer ik jullie de komende weken hoofdgerechten die voldoen aan de richtlijnen goede voeding (RGV) in het zomerthema op basis van allerlei seizoensproducten. Een gerecht dat voldoet aan de RGV levert tussen de 400 en 700 kcal per persoon, bevat veel groenten en vezels, en weinig zout en verzadigd vet. De verschillende soorten groente en fruit van het seizoen vind je terug in de Groente- en fruitkalender van Milieu centraal.

Inspiratie

Een mooi voordeel van eten wat het seizoen ons te bieden heeft, is dat seizoensproducten in hun eigen seizoen op z’n lekkerst zijn. Zo zijn verse tomaten in de zomer het meest smaakvol. Dit recept voor kip alla pizzaiola van Italiaans Koken Met Antoinette bevat een saus gebaseerd op tomaten en kruiden, lekker Italiaans dus! Ik heb ervoor gekozen om voor de helft verse tomaten en voor de helft gepelde tomaten te gebruiken. Daarnaast bevat mijn variant van dit recept courgette(uit eigen tuin!), rode ui, knoflook, olijven en verse kruiden. Lekker veel verse groenten dus!

Je kunt natuurlijk gedroogde kruiden gebruiken als je geen verse kruiden hebt. Zelf zorg ik altijd dat ik verse kruiden in de keuken of in de tuin heb staan. Ze zijn een gezonde vervanger voor zout en bevatten ook mooi weer wat vitaminen en mineralen. En wat ook niet onbelangrijk is, verse kruiden zorgen voor een sierlijk ogend gerecht! Een teveel kun je eventueel invriezen. Je kunt dit recept serveren met wat sneetjes vers stokbrood maar ook met bijvoorbeeld (volkoren) pasta.

Bereidingstijd: 25 minuten

Prijs per persoon: €4,37 (wanneer je alle ingrediënten nieuw aanschaft)

Voedingswaarde per persoon (Berekend met meergranen stokbrood):

  • Energie 504 kcal,
  • Eiwit 45 g,
  • Koolhydraten 50 g,
  • Vet 14 g,
  • waarvan verzadigd 3 g,
  • voedingsvezel 10 g,
  • natrium 501 mg.

Ingrediënten

(voor 4 personen)

  • 500 g kipfilet
  • Het sap van één citroen
  • 1 blikje gepelde tomaten
  • 1 pakje gezeefde tomaten
  • 6 rijpe Roma tomaten
  • 2 courgettes
  • 2 rode uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 50 g Parmezaanse kaas
  • Takje verse rozemarijn (of 1 tl gedroogd)
  • Takje verse tijm (of 1 tl gedroogd)
  • Takje verse oregano (of 2 tl gedroogd)
  • 3 takjes verse basilicum
  • Peper en zout naar smaak
  • Een meergranen stokbrood

Bereiding

  • Doe het citroensap samen met één eetlepel olijfolie in een schaal
  • Hak een teentje knoflook en de rozemarijn fijn en voeg dit toe
  • Leg de kipfilets in deze marinade en zet ze even weg
  • Snijd de ui in halve ringetjes en snipper het andere teentje knoflook. Verwarm wat olijfolie in een grote koekenpan en fruit de knoflook en ui samen met de tijm en oregano
  • Snijd ondertussen de courgettes in halve maantjes
  • Voeg de courgette toe en roer regelmatig in de pan
  • Halveer de olijven en voeg ze toe
  • Snijd de tomaten in blokjes en meng ze door de courgette. Laat de groenten al roerend een paar minuten bakken en voeg dan de gezeefde en de gepelde tomaten toe
  • Laat de saus tien minuutjes pruttelen op laag vuur
  • Als je het gerecht met pasta wilt eten is dit het moment om je pasta te koken volgens de verpakking!
    Bak nu de kipfilets in een andere koekenpan tot ze goudbruin kleuren
  • Voeg wat peper en zout toe en leg de kipfilets in de saus
  • Laat ze nog een paar minuten mee pruttelen en voeg dan fijngesneden verse basilicum toe.
    Serveer het gerecht met wat Parmezaanse kaas en plakjes meergranen stokbrood (of pasta)!

Bron

  1. Antoinette Coops. Kipfilet met tomatensaus, mozzarella en oregano, pollo alla pizzaiola con mozzarella. Geraadpleegd op 23 juli 2015.
Eet als een expert

Interesse in gezonde voeding?

Check dan ons boek Eet als een expert op bol.com of via de webshop!

 

print dit artikel print dit artikel

  Diëtist in opleiding & toekomstig student van de master Nutrition & Health in WUR (Wageningen)

Mijn naam is Fleur Pasman (1994). Ik ben vierdejaars studente Voeding en Diëtetiek aan de Hanzehogeschool in Groningen. Ik doe nu mijn afstudeeronderzoek op de IC van het Martiniziekenhuis in Groningen. Binnenkort ben ik officieel diëtist en heb alles over voeding, gezondheid en ziekte geleerd. Ook weet ik hoe ik me een weg waan in het wetenschappelijk onderzoek. Maar de wetenschap staat nooit stil en ik zou me juist graag nog verder verdiepen in de huidige en toekomstige wetenschap over voeding gerelateerd aan het welzijn van de mens. Daarom hoop ik straks verder te kunnen studeren aan de Universiteit van Wageningen (WUR), waar ik de master Nutrition & Health op het oog heb.

Reacties

2 Reacties

  1. Antoinette 27 juli 2015 at 8:28- Beantwoorden

    Het ziet er heerlijk uit, complimenti!!

  2. Do 25 september 2016 at 6:38- Beantwoorden

    Ziet er inderdaad heerlijk uit ! Alleen.. de olijven staan niet bij de ingrediënten.

Schrijf een reactie