- I'm a Foodie - https://www.iamafoodie.nl -

Juli recept: Kip alla pizzaiola

juli recept
De maanden juni, juli, augustus staan in het teken van de zomer! Het seizoen van de zon en vakantiegevoel. In mijn beleving is koken in de zomer nog net iets leuker dan tijdens andere seizoenen. De hoeveelheid seizoensproducten is groots! Wanneer je op vakantie bent in het buitenland, kun je ook daar op zoek gaan naar de lokale seizoensproducten. Die zul je daar bijvoorbeeld vinden op de markt of bij boeren langs de weg. In Nederland zijn typische seizoensproducten van het zomerseizoen onder andere andijvie, bloemkool, lamsoren, rabarber, spinazie en zoete aardappel.

In het recept van de maand presenteer ik jullie de komende weken hoofdgerechten die voldoen aan de richtlijnen goede voeding (RGV) in het zomerthema op basis van allerlei seizoensproducten. Een gerecht dat voldoet aan de RGV levert tussen de 400 en 700 kcal per persoon, bevat veel groenten en vezels, en weinig zout en verzadigd vet. De verschillende soorten groente en fruit van het seizoen vind je terug in de Groente- en fruitkalender van Milieu centraal.

Inspiratie

Een mooi voordeel van eten wat het seizoen ons te bieden heeft, is dat seizoensproducten in hun eigen seizoen op z’n lekkerst zijn. Zo zijn verse tomaten in de zomer het meest smaakvol. Dit recept voor kip alla pizzaiola van Italiaans Koken Met Antoinette bevat een saus gebaseerd op tomaten en kruiden, lekker Italiaans dus! Ik heb ervoor gekozen om voor de helft verse tomaten en voor de helft gepelde tomaten te gebruiken. Daarnaast bevat mijn variant van dit recept courgette(uit eigen tuin!), rode ui, knoflook, olijven en verse kruiden. Lekker veel verse groenten dus!

Je kunt natuurlijk gedroogde kruiden gebruiken als je geen verse kruiden hebt. Zelf zorg ik altijd dat ik verse kruiden in de keuken of in de tuin heb staan. Ze zijn een gezonde vervanger voor zout en bevatten ook mooi weer wat vitaminen en mineralen. En wat ook niet onbelangrijk is, verse kruiden zorgen voor een sierlijk ogend gerecht! Een teveel kun je eventueel invriezen. Je kunt dit recept serveren met wat sneetjes vers stokbrood maar ook met bijvoorbeeld (volkoren) pasta.

Bereidingstijd: 25 minuten

Prijs per persoon: €4,37 (wanneer je alle ingrediënten nieuw aanschaft)

Voedingswaarde per persoon (Berekend met meergranen stokbrood):

Ingrediënten

(voor 4 personen)

Bereiding

Bron

  1. Antoinette Coops. Kipfilet met tomatensaus, mozzarella en oregano, pollo alla pizzaiola con mozzarella. Geraadpleegd op 23 juli 2015.