In de maanden maart, april, mei en juni is het lente! De maanden waarin we ons voorbereiden op de zomer. In maart en april wennen we langzaam aan wat mooier weer. In mei en juni kunnen we heerlijk buiten eten in de zon en genieten van het eerste zomerfruit. Milieubewuste keuzes in de lente zijn zoete aardappelen, bloemkool, rodekool, asperges, veldsla en witlof. De komende maanden presenteer ik iedere maand een recept voor een gezonde avondmaaltijd op basis van producten uit het seizoen en volgens de RGV.
Een gerecht dat voldoet aan de RGV levert tussen de 400 en 700 kcal per persoon, bevat veel groenten en vezels, en weinig zout en verzadigd vet. De verschillende soorten groente en fruit van het seizoen vind je terug in de Groente- en fruitkalender van Milieu centraal.

Inspiratie

Het is juni, de laatste lentemaand waarin de zomer van start gaat! Met al veel warme zonnige dagen voelt het ook als zomer. Dat vraagt om een licht verteerbaar gerecht voor op een zomerse dag. Deze maand een recept voor Marokkaanse couscous met geroosterde groenten. Ik vond het recept via mijn wekelijkse Pinterest inspiratiesessie op www.lovemyfood.nl. Het gerecht oogt heel vrolijk door de gekleurde groenten. Het is een simpel gerecht en het kan zowel (lauw-)warm als koud worden gegeten. Ik heb volkoren couscous gebruikt en wat met de verhoudingen gespeeld. Dit heeft gezorgd voor meer vezels zonder dat dit ten koste gaat van de smaak. Het resultaat is zeker de moeite waard!
Mocht je geen korianderliefhebber zijn, dan kun je de munt en koriander ook vervangen door een bosje verse peterselie!

Algemene info

  • Bereidingstijd: 20 minuten
  • Prijs per persoon: €5,08 (wanneer je alle ingrediënten nieuw aanschaft)
  • Voedingswaarde per persoon: Energie 563 kcal, Eiwit 20,8 g, Koolhydraten 69,8 g, Vet 19,7 g, waarvan verzadigd 2 g, voedingsvezel 14,8 g, natrium 227 mg.

marrokaanse couscous

Ingrediënten (Voor 4 personen)

  • 300 g volkoren couscous
  • 1 courgette
  • 1 aubergine
  • 2 rode paprika’s
  • 240 g kikkererwten (1 groot blik)
  • Sap van 1/2 citroen
  • 2 rode uien
  • 2 tenen knoflook
  • 100 g gepelde amandelen
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel komijn
  • ½ theelepel citroengras
  • ½ theelepel kaneel
  • ½ bosje verse munt
  • ½ bosje verse koriander
  • olijfolie
  • Peper en zout naar smaak

Bereiding

  • Rooster de amandelen in een koekenpan op laag vuur en laat afkoelen op een koud bord
  • Snijd de aubergine, courgette, rode uien en paprika’s in blokjes van circa 1 cm
  • Verhit wat olijfolie in een (grote) koekenpan en bak de groenten circa 5-10 minuten op laag vuur (of 15 minuten roosteren in een oven op 200 graden)
  • Pers twee teentjes knoflook bij de groenten en roer goed door
  • Bereid de couscous volgens de verpakking (Circa 3 minuten in heet water weken)
  • Meng de couscous en de groenten en voeg de kurkuma, komijn, kaneel en citroengras toe
  • Hak de verse kruiden fijn en meng samen met het citroensap door het gerecht
  • Serveer in een mooie schaal en garneer met de (fijn gehakte) geroosterde amandelen
  • Eetsmakelijk!

Bron
Love my food (2016). Couscous met geroosterde groenten. Geraadpleegd op 7 juni 2017