Een beetje minder kalium & zout

Een beetje minder kalium & zout

Een praktisch boek over koken en bakken met óf zonder kaliummedicatie

Minder kalium en zout eten makkelijker maken voor mensen met chronische nierschade. Dát is de missie van Manouk en Eva – 2 nierdiëtisten en gezondheidswetenschappers. Zij ontwikkelden het kookboek Een beetje minder kalium & zout met 24 kalium- en zoutarme recepten, up-to-date info en praktische tips. Daarnaast brachten ze kalium in beeld wat dit boek ook zeer geschikt maakt om te gebruiken als voorlichtingsmateriaal. Het bijzondere is dat een deel van een dagelijks portie kaliummedicatie die soms gebruikt wordt in al de recepten verwerkt kan worden! Dit boek is ontwikkeld met subsidie van de Nierstichting.

Check hier het inkijk exemplaar ter inspiratie!

Een beetje minder kalium & zout

Een beetje minder kalium & zout

Een beetje minder kalium & zout

Een beetje minder kalium & zout

Een praktisch boek over koken en bakken met óf zonder kaliummedicatie

Bij chronische nierschade staat het advies om minder zout te gebruiken centraal. Daarnaast is het voor veel mensen ook belangrijk om een goede balans in kalium in de voeding te vinden. Dit kan nog best uitdagend zijn! Helemaal als je ook kaliummedicatie gebruikt. Hoe kun je dit aan pakken, en zorg je daarnaast dat je lekker en gezond blijft eten? Daar helpen we jou bij met dit boek!

Een beetje minder kalium & zout bevat 24 recepten, met minder kalium en zout. Het bijzondere is dat eventuele kaliummedicatie in alle gerechten verwerkt kan worden. Ook bevat het boek foto’s om inzicht te geven in de hoeveelheid kalium van verschillende voedingsmiddelen. Het ene soort fruit is het andere niet! We laten zien dat er genoeg mogelijkheden zijn om ook met een beetje minder kalium en zout lekker en gezond te kunnen blijven eten. De keuze is aan jou!

Koken en bakken is vanaf nu een feestje!  Check hier het inkijk exemplaar ter inspiratie!

www.iamafoodie.nl

DE AUTEURS

Eva_Een beetje minder kalium & zout

Eva Anne Hartman, gezondheidswetenschapper & diëtist

Eva Anne Hartman is diëtist en gespecialiseerd in nierziekten, gezondheidswetenschapper en in opleiding tot leefstijlcoach. Met voedingswetenschap als stevige basis is Eva graag praktisch aan de slag, zoals als docent en coördinator (en mede-wandelaar) in het transplantatie revalidatieprogramma ‘Walk & Talk’.

Meer interesse in Eva? Check haar bio!

Manouk_Een beetje minder kalium & zout

Manouk Dam, gezondheidswetenschapper & diëtist

Manouk Dam is klinisch diëtist, gespecialiseerd in nierziekten en gezondheidswetenschapper. Naast de dagelijkse begeleiding van patiënten, is zij bezig met een promotietraject met als aandachtsgebied: beweging en voeding bij dialysepatiënten. Auteur van een beetje minder kalium & zout.

Meer interesse in Manouk? Check haar bio!

Score ‘m!

Verkoop is geopend.

Prijs

Een beetje minder kalium & zout is via de webshop te bestellen voor €15

Koken en bakken met óf zonder kaliummedicatie

Een beetje minder kalium & zout is via 

I'm a Foodie Publishing

Eerder verschenen bij I'm a Foodie Publishing:

Veelgestelde vragen over Een beetje minder kalium & zout

Heel erg leuk dat je meerdere boeken wilt inkopen. Wij vinden het superfijn en een eer dat vakgenoten onze boodschap ondersteunen! Indien je meer dan 20 boeken wilt bestellen stuur dan een mail naar bart@iamafoodie.nl en vraag naar de voorwaarden.

Zeker! Voor iedereen is het gezond om niet teveel zout te gebruiken. De inname van kalium hoef je dan niet te verminderen, daar krijg je niet snel te veel van binnen. Alle recepten kunnen ook gemaakt worden zonder kaliummedicatie: dat levert lekkere gerechten op die niet moeilijk zijn om te maken!

Een medicijn nemen zonder dat daar reden toe is, is nooit de bedoeling. Gerechten waar kaliummedicatie in verwerkt is, zijn daarom niet geschikt voor familie of andere tafelgenoten. Neem kaliummedicatie alleen, wanneer dit voorgeschreven is door de arts.

Een medicijn nemen zonder dat daar reden toe is, is niet de bedoeling. Gerechten waar kaliummedicatie in verwerkt is, zijn daarom niet geschikt voor familie of andere tafelgenoten. Neem kaliummedicatie alleen, wanneer dit voorgeschreven is door de arts.

Zeker! Het boek geeft informatie, in tekst én in beeld, welke voedingsmiddelen relatief weinig of juist veel kalium bevatten. Indien je meer kalium uit voeding binnen wilt krijgen, kies dan juist voor de producten die rijk aan kalium zijn. Bij twijfel: overleg met je arts of diëtist.

Hartstikke leuk! Ken je iemand met nierschade die dit positieve en praktische boek zou kunnen gebruiken? Ook al gebruikt iemand (nog) geen kaliummedicatie, is dit een leuk en handig boek om in huis te hebben.

Niet mogen? Gelukkig zijn er geen verboden voedingsmiddelen. Keuzes kunnen wel minder handig zijn. Uiteindelijk gaat het om de totale voedingsinname per dag en een balans in kaliuminname. Daarmee bedoelen we dat je niet teveel, maar ook niet te weinig kalium binnenkrijgt. Dit boek geeft inzicht en leert je om zelf keuzes te maken, zodat jouw voeding weinig zout bevat, kaliumpieken voorkomt en ook bij je past!

Kaliummedicatie is 'kaliumbindend': het is een medicijn in poedervorm dat het kalium in de darm bindt, waarna het via de ontlasting het lichaam verlaat. De arts kan dit voorschrijven wanneer voedingsaanpassingen niet voldoende zijn om de kaliumwaarde in het bloed te verlagen. Bekende merknamen zijn Sorbisterit® en Resonium®.

In het algemeen is kalium juist een heel belangrijk mineraal. Voor iedereen, zelfs bij een licht verminderde nierfunctie. Zo draagt het bij aan een goede bloeddruk. Bij nierschade kunnen de nieren niet altijd een overschot aan kalium verwerken, waardoor de bloedwaarde stijgt. Dit kan gevaarlijk zijn. Bij een goede nierfunctie ontstaat dit probleem niet. Bij twijfel, overleg even met je diëtist of arts.

Wil je ons interviewen?

Neem contact op!

Wil je graag in contact komen voor een vraag, interview of wil je meerdere boeken bestellen? Of gewoon een compliment geven? Stuur Bart dan even een mail via: bart@iamafoodie.nl