fbpx

Kan ik zonder de supermarkt? #1

Door |2017-01-07T11:14:25+00:004 april 2015|Categorieën: I'm a Foodie blog, Kritisch kiezen & kopen, Wat vinden de Foodies?|Onderwerpen: , |
 • koopeenkoe
Op vakantie las ik het boek van Gerrit Jan Groothedde: Weg van de Supermarkt. Het boek gaat over zijn plan (en de uitvoering ervan) om hélémaal niks meer bij de supermarkt te kopen. Het inspireerde mij, want ook ik vind dat je meer dan helft van de supermarktproducten (zoals al dat fabrieksvoer, snacks, pakjes en zakjes) helemaal niet nodig hebt. En dat het eigenlijk heel erg jammer is dat maar een klein aantal inkopers in Nederland bepaalt wat wij nou eigenlijk kunnen kiezen. Het lijkt wel of we veel keus hebben, maar dat valt best mee. Ja, fabrieksvoer…dat wel, maar van groente- en fruit is er vaak maar één variant. En daar komt nog bij dat de Nederlandse boeren (vaak) veel te weinig krijgen van de machtige supermarkt. Ja…ik wil ook weg van de supermarkt!

supermarkt

Maar kan ik zonder supermarkt?

Tja, dat is nog maar de vraag. Dat ga ik uitzoeken! Omdat ik het belangrijk vind dat ik goed vlees eet, van een dier wat een goed leven gehad heeft besluit ik te beginnen met vlees. Geen vlees meer van de supermarkt! Natuurlijk kan ik naar de slager gaan, maar heeft zo’n beest daar dan wel een beter leven gehad? Wel als je naar de bio slager gaat…maar wow…dat is duur! Maar het kan ook anders..ik kocht een koe online :-), en wel bij www.koopeenkoe.nl

koopeenkoe

Wat is koop een koe?

Goed en eerlijk vlees, van een koe die pas geslacht wordt als de hele koe verkocht is. Na de slacht wordt het vlees verwerkt tot worstjes, biefstuk, entrecote, hamburgers etc, en met gekoeld transport bij jou thuisbezorgd. Bekijk dit filmpje van een minuut en word net zo enthousiast als ik!

[iframe src=”https://www.youtube.com/embed/LEVSt92vvSc” width=”560″ height=”315″]

Niet onbelangrijk – wat kost het?

koop een koeMijn koe kost €99,95 en ik krijg een vleespakket waar 2 personen 28 keer van kunnen eten. Dat betekent €3,55 per maaltijd en €1,78 per persoon. Is dat duur? Wat mij betreft niet.

Ter vergelijking heb ik gekeken naar dezelfde soorten vlees maar dan van Albert Heijn (AH.nl). Het biologische vlees van AH vind ik minder goed te vergelijken omdat verschillende soorten vlees niet in het assortiment zitten. Onderstaande is een vergelijkbaar lijstje niet-biologisch vlees. Bij elkaar kost het al bijna 70 euro, en mist nog prijzen van minute beef, biefstukpuntjes, stooflappen en runderpoulet.

 • 2 kogelbiefstuk € 6,40
 • 4 entrecote € 21,84
 • 2 biefstuk € 5,76
 • 4 minute beef ?
 • 1 x biefstukpuntjes?
 • 1 x Rosbief  € 8,26
 • 4 tartaar € 4,00
 • 1 x riblappen € 5,50
 • 1 x stooflappen ?
 • runderpoulet ?
 • 6 x gehakt € 3,00
 • 8 hamburgers € 5,00
 • 8 runderworstjes saucijs € 8,00

In the end..het vlees was heerlijk! En of je het nou bij koopeenkoe.nl koopt of bij de supermarkt……Het is maar wat je er zelf voor wil uitgeven. €1,78 p.p. vind ik echt meevallen en absoluut de moeite waard om te kiezen voor goed vlees! Het beste wat je kunt doen voor het milieu blijft trouwens nog steeds minder vlees eten! En dat is uiteindelijk ook het beste voor je portemonnee.

Eet als een expert

Interesse in gezonde voeding?

Check dan ons boek Eet als een expert op bol.com of via de webshop!

 

print dit artikel print dit artikel

  Klinisch diëtist, voedingswetenschapper en docent in het VUmc & founder I'm a Foodie

Marijke Berkenpas is oprichter en eigenaar van I'm a Foodie, en online platform over voeding in relatie tot gezondheid. Daarnaast is ze klinisch diëtist en voedingswetenschapper, en werkt ze als diëtist in het VUmc in Amsterdam op de afdeling Maag-, darm-, lever- en nierziekten. Op I'm a Foodie, analyseert ze - samen met zo'n 20 andere diëtisten & voedings- en gezondheidswetenschappers - trends en hypes op toegankelijke, kritische wijze en zet ze ze om in haalbare adviezen en recepten. In mei 2016 verscheen het boek Eet als een expert dat Marijke samen schreef met Gaby Herweijer, Jolien Klamer en Liesbeth Smit en dat voedingswetenschap naar je bord vertaalt.

Reacties

2 Comments

 1. Tessa 4 april 2015 at 10:30 - Beantwoorden

  Interessant! Ik ben bang dat het niet in onze vriezer past, maar misschien zouden we het met 1 of 2 anderen kunnen doen, en het dan verdelen.
  Weet je of er ook zulke initiatieven bestaan voor andere soorten vlees?

  • Lianne 23 april 2015 at 10:28

   Ja, die bestaan. Er bestaat ook koopeenvarken.nl en volgens mij willen ze ook zoiets gaan doen voor de kip. Zo mega tof! 😀

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Evidence-based foodplatform, geschreven door professionals

De voedingsindustrie houdt je soms voor de gek met misleidende etiketten en voedingsclaims op fabrieksproducten. Daarnaast is op het internet veel onjuiste informatie over voeding te vinden. Tijd voor een onderbouwd tegengeluid! I’m a Foodie is hét platform waarop diëtisten en voedings- en gezondheidswetenschappers hun kennis delen over gezonde voeding.
Wij staan voor gezond, duurzaam, vers (zonder pakjes en zakjes) en zelf koken. De onderwerpen zijn alledaags, evidence based én direct praktisch toepasbaar in je eigen situatie. Uiteindelijk is de keuze aan jou: op welke manier ga jij gezond eten?