De Consumentenbond heeft eerder ook al eens maaltijden van instellingen die tafeltje-dek-je verzorgen en salades onderzocht. Deze maaltijden bleken te veel natrium (zout) en te veel vet (1), of te veel calorieën en te weinig groenten te bevatten (2). Het aanbod kant-en-klaar maaltijden is de afgelopen jaren flink toegenomen. Tijd om deze eens onder de loep te nemen. Zijn kant-en-klaar maaltijden een verstandige keuze als je een keertje minder tijd hebt om te koken?

Waar moet je op letten bij het kiezen van een warme maaltijd?

Het Voedingscentrum heeft richtlijnen voor een warme maaltijd (3). De warme maaltijd valt in de categorie ‘bij voorkeur’ als de maaltijd aan de volgende eisen voldoet:

VoedingsstofRichtlijn
Energie400 – 700 kilocalorieën per portie
Verzadigd vet≤ 10 en%
Transvet≤ 1,0 en%
Voedingsvezel≥ 1,3 gram per 100 kcal
Groente>150 gram per portie
Natrium≤ 160 mg per 100 gram
Toegevoegd suiker≤ 10 en%

Hoe vertaal je dit dan als je voor het schap in de winkel staat?

De richtlijnen zijn, behalve de kilocalorieën, geen handvatten waar je wat aan hebt als je voor het schap staat. Het vertalen ervan naar praktische handvatten om makkelijker een gezondere keuze te maken is lastig. Daarom heb ik dat huiswerk gedaan, en dat was nog een hele klus. Ik heb de kant-en-klaar maaltijden vergeleken die verkrijgbaar zijn bij Albert Heijn omdat deze het grootste assortiment hierin heeft.

Het resultaat: zijn kant-en-klaar maaltijden gezond?

Na bestudering van de etiketten en het nodige rekenwerk zijn de maaltijden ingedeeld in 3 categorieën: bij voorkeur, middenweg en uitzondering. Het resultaat zie je in het overzicht. De maaltijden in de categorie ‘bij voorkeur’ voldoen allemaal aan alle eisen; enkele bevatten nog te weinig vezels en/of groenten. Dit is nog wel makkelijk op te lossen door bijvoorbeeld wat rauwkost of groenten ernaast te eten.

Bij voorkeur

Bij voorkeur als je nog rauwkost of groenten toevoegt

Koken & Stomen: Scampi fresh limeKruidige tandori kip (diepvries)
Macaroni bolognese Euroshopper
Japans: Kip teriyaki
Aviko Maaltijdpannetje Malse kip (diepvries)
Aviko Wilde zalm (diepvries)
Aviko Roerbak runderreepjes

Middenweg

Middenweg als je nog rauwkost of groenten toevoegt

Verse pasta PestoDagmenu Vis: Noorse zalmfilet, witte wijnsaus
Aviko Gemarineerd varkensvlees (diepvries)
Curry: Tandoori

Uitzondering (bevatten te veel natrium en een aantal te weinig vezels*

Koken&Stomen: Spicy Asian Chicken
Koken&Stomen: Beef teriyaki/Mals rundvlees met teriyaki-saus*
Koken&Stomen: Chicken tandori/Kipfiletblokjes met tandorikruiden*
Verse pasta: Pittig vlees*
Verse pasta: Tonijn*
Chinees: Foe yong hai met bami*
Indonesisch: Ketjap met mihoen*
Chinees-Indisch: Babi pangang met nasi*
Chinees-Indisch: Babi pangang met bami*
Chinees-Indisch: Bami goreng
Chinees-Indisch: Mihoen goreng
Hollandse stamppot: Hutspot hachee
Dagmenu vis: Paella met knoflookgarnalen*
Hollandse maaltijden: Gehaktballetjes met jus, snijbonen en gekookte aardappels*
Authentieke Paella rijkgevuld (diepvries)*
Ovenschotel voor 1 persoon: Kip Provencaals*
Indonesisch stoofpotje: Ajam Rica Rica*

Uitzondering (bevatten te veel natrium, verzadigd vet en/of kilocalorieën)

Koken&Stomen: Rosemary Chicken
Koken&Stomen: Mexican chicken
Koken&Stomen: Spaghetti met kaassaus
Koken&Stomen: Pasta in tomaat-mascarponesaus
Koken&Stomen: Goat cheese and honey/Romige geitenkaas
Koken&Stomen: Salmon with dill/Zalmfilet met dille
Verse pasta: Gorgonzola
Verse pasta: Carbonara
Indonesisch: Gado Gado met rijst
Chinees-Indisch: Kip kerrie met witte rijst
Chinees-Indisch: Kipsaté Euroshopper
Chinees-Indisch: Saté ajam met nasi
Chinees-Indisch: Saté ajam met bami
Chinees-Indisch: Nasi goreng
Verse stamppot: Wijnzuurkool^
Verse stamppot: Prei kerrie^
Verse stamppot: Witlof-ham-kaas^
Verse stamppot: Boerenkool^
Hollandse stamppot: Andijvie^
Hollandse stamppot: Hete bliksem^
Hollandse stamppot: Hutspot^
Hollandse stamppot: 4 groenten^
Hollandse stamppot: Spinazie^
Hollandse stamppot: Zuurkool^
Hollandse stamppot: Witlof^
Hollandse stamppot: Verse spruitjes^
Dagmenu vegetarisch: Risotto Funghi
Hollandse maaltijden: Hachee met rodekool en aardappelpuree
Hollandse maaltijden: Cordon bleu met jus, spinazie met room en gekookte aardappels
Hollandse maaltijden: Speklap met kapucijners en aardappelpuree
Italiaans: Lasagne bolognese
Italiaans: Rijkgevulde lasagne
Italiaans: Spinazie lasagne
Italiaans: Groente lasagne
Italiaans: Zalm lasagne
Hartig Boerenpannetje (diepvries)
Ovenschotel voor 1 persoon: Duo van haas
Curry: Red Curry
Curry: Green Curry
Curry: Tikka Masala
Curry: Indiase Rund rogan josh met pilavrijst (AH Excellent)
Curry: Gele curry Thais stoofpotje
Indonesisch stoofpotje: Alam Betawi
Indonesisch stoofpotje: Babi Ketjap
Indonesisch stoofpotje: Rendang Padang
Indonesisch stoofpotje: Ajam Paniki

*Bij deze stamppot maaltijden kun je de jus weglaten; dit maakt de maaltijd minder ongezond.

Conclusie

Zoals je ziet voldoet er slechts 1 maaltijd van de 75 kant-en-klaar maaltijden aan alle eisen om de stempel ‘bij voorkeur’ te krijgen! Dus de kant-en-klaarmaaltijden zijn niet zo verstandig of gezond als ze lijken. De meeste maaltijden bevatten te veel natrium (zout), verzadigd vet of kilocalorieën. Daarnaast zijn er E-nummers en bij sommige smaakversterkers toegevoegd; voor een gezonde maaltijd heb je deze niet nodig.

Kant-en-klaar maaltijden kun je dan als het even kan dus ook beter laten staan. Zelf een gezondere maaltijd in weinig tijd in elkaar draaien lukt ook binnen maximaal 15 minuten. Ander optie is op dagen dat je eten over houdt dit in te vriezen, dan heb je je eigen kant-en-klaar maaltijd; deze is in ieder geval in  veel gevallen gezonder dan die in het schap staat, goedkoper en gaat voedselverspilling tegen!

Bronnen

  1. http://www.consumentenbond.nl/actueel/nieuws/nieuwsoverzicht-2013/tafeltje-dek-je-maaltijden-veel-te-zout/
  2. http://www.voedingnu.nl/consumentenbond-maaltijdsalade-bevat-veel.207544.lynkx
  3. Richtlijnen voedselkeuze 2011. Voedingscentrum.