Keer Diabetes2 Om komt vanaf 2024 in het basispakket voor iedereen. Wat is dit voor type leefstijlbehandeling? En is het bijzonder dat dit is opgenomen in het basispakket? Jaap gaat de diepte in.

Broodje Jaap!: iedere woensdag bellen we met prof.dr. ir. Jaap Seidell en nemen we de week door. We blikken vooruit, maar kijken ook terug. In 15 minuten nemen we dit met je door. Elke week opnieuw!

Liever de podcast terug lezen? Lees de samenvatting hieronder!

Vandaag duiken we in een cruciale ontwikkeling binnen de gezondheidszorg, namelijk de opname van leefstijlbehandelingen voor type 2 diabetes in het basispakket vanaf 2024. Met Jaap Seidell, belichten we de doorbraak die niet alleen hoop biedt voor mensen met diabetes, maar ook een verandering in de visie van onze gezondheidszorg illustreert.

In deze podcast gaat het over het ‘Keer Diabetes Om’ programma van de stichting Voeding Leeft. Dit bijzondere initiatief, dat na jaren van overtuigingswerk eindelijk wordt vergoed, kan een mooie verandering teweegbrengen in de behandeling van diabetes type 2. Door intensieve leefstijlbehandelingen te volgen, waarbij voeding en beweging centraal staan, kunnen mensen met type 2 diabetes in remissie raken. Dit betekent dat zij zonder het gebruik van medicatie hun glucosewaarden op lange termijn kunnen normaliseren.

Het programma benadrukt het belang van een goede balans tussen voeding, beweging en ontspanning. Het gaat niet alleen om het minderen van suikers, maar ook om het verhogen van de inname van groenten, fruit en vis. Dit toont aan dat we met de juiste begeleiding en aanpassingen in onze leefstijl een enorme impact kunnen hebben op onze gezondheid.

Een van de fel besproken punten is de preventieve aanpak van diabetes type 2. Het is apart dat huisartsen vaak al jaren van tevoren kunnen zien aankomen dat iemand diabetes zal ontwikkelen, maar dat ze pas een leefstijlinterventie mogen aanbieden wanneer de diagnose officieel is gesteld. Een preventieve aanpak zou niet alleen het leven van patiënten aanzienlijk kunnen verbeteren, maar ook de druk op ons zorgstelsel kunnen verminderen.

Een ander interessant aspect dat we hebben besproken, is de impact van dit programma op jongeren. Met een toenemend aantal jongeren met type 2 diabetes, is het belang van vroege interventie en preventie nog nooit zo duidelijk geweest. Jongeren staan aan het begin van hun leven, en de mogelijkheid bieden om een chronische aandoening zoals diabetes om te keren, kan hun toekomstperspectief veranderen.

Tenslotte bespreken we de rol van de zorgverzekeraars en de vraag waarom preventie niet meer centraal staat in ons verzekeringssysteem. In tegenstelling tot bijvoorbeeld auto- of brandverzekeringen, waar preventie een belangrijk onderdeel uitmaakt van de dekking, lijken zorgverzekeraars pas in actie te komen zodra de schade er is.

Tot slot – stel je vraag aan Jaap 15:45.643
Hoe goed het werkt 12:02.852
Meer bewijs nodig dan bij pillen 7:41.636
Wat een leefstijlinterventie inhoudt 3:39.465
Leefstijlinterventie diabetes in basispakket 0:57.546
Opening 0:11.434