Vietnamese loempia stalletjes zijn tegenwoordig op iedere straathoek of weekmarkt te vinden. Die gefrituurde hapjes – hoe lekker ook op zijn tijd – zul je niet snel met een kerstmenu associëren. Summer rolls die ook wel blote loempiaatjes worden genoemd passen wel bij een moderne kerst! Fris, kleurrijk en smakelijk. Een prima amuse om zowel de vleeseters als de vegetariërs mee te verrassen. En je kunt de hoeveelheden makkelijk verdubbelen of halveren voor meer of minder eters.
  • Vleeseter variant met garnalen
  • Vega variant met avocado

Ingrediënten

(4-6 personen)

  • 75 tot 100 gram glasnoedels/mihoen
  • 4 tot 6 rijstvellen (te koop bij de toko)
  • 4 tot 6 slablaadjes (ijsbergsla of jonge botersla)
  • ½ winterpeen
  • ½ komkommer
  • 4 radijsjes
  • 1 avocado (voor de vega variant)
  • 8 tot 12 gekookte garnalen (voor de vleeseters)
  • verse koriander

Dipsaus pikante chili – uit ‘Het boek van Jet’

  • 2 cm verse gember, geraspt
  • 1 limoen, uitgeperst
  • 2 el ketjap manis
  • 1 el water
  • rode peper, met (hot!) of zonder zaadjes, fijngehakt

Bereiding

  • Kook de glasnoedels oftewel mihoen zoals op de verpakking aangegeven. Giet af, spoel af met koud water en laat in het vergiet staan tot later
  • Maak de pikante chilisaus door alle ingrediënten door elkaar te mengen en in een mooi schaaltje over te gieten
  • Was de sla en laat goed uitlekken. Snij voor de vulling de winterpeen, komkommer en avocado (vega) in smalle reepjes. Snij de radijsjes in dunne plakjes
  • Zet een houten plank of groot plat bord klaar om zo meteen de rijstvellen op te kunnen rollen. Doop ieder rijstvel ongeveer 5 seconden in koud water en leg op de houten plank of het bord. Bouw nu de summer roll op. Begin met een slablad, dan 3 plakjes radijs, daarbovenop reepjes avocado/2 garnalen, komkommer, winterpeen en mihoen. Eindig met een takje of fijngeknipte koriander
  • De summer rolls rol je strak op: rol eerst een stukje over de vulling heen. Dan vouw je de zijkanten naar binnen zodat de vulling er niet meer uit kan vallen en vervolgens zo strak mogelijk oprollen. Je kunt ze schuin doorsnijden dat staat wel chique. Serveer ze op een mooie platte schaal met het schaaltje pikante chilisaus

Variaties te over: gerookte kipfilet in plaats van garnalen, munt, lente-uitjes leef je uit!

Bron

  1. Het boek van Jet. Jet van Nieuwkerk

Dit recept is onderdeel van de I’m a Foodie Kerstspecial 2016. Download gratis hieronder of hier 3 complete I’m a Foodie proof kerstmenu’s  om te bewaren en voor onze collega’s om mee te geven aan cliënten.

Fijne Feestdagen en een gezond 2017!