Evidence-based foodplatform, geschreven door professionals

De voedingsindustrie houdt je soms voor de gek met misleidende etiketten en voedingsclaims op fabrieksproducten. Daarnaast is op het internet veel onjuiste informatie over voeding te vinden. Tijd voor een onderbouwd tegengeluid! I’m a Foodie is hét platform waarop diëtisten en voedings- en gezondheidswetenschappers hun kennis delen over gezonde voeding.
Wij staan voor gezond, duurzaam, vers (zonder pakjes en zakjes) en zelf koken. De onderwerpen zijn alledaags, evidence based én direct praktisch toepasbaar in je eigen situatie. Uiteindelijk is de keuze aan jou: op welke manier ga jij gezond eten?

Kerstrecept: Dal Bhat; rijst met linzensoep, groentecurry, kruidige spinazie en een pittige tomatensalsa

Door | 2017-01-03T16:07:53+00:00 14 december 2016|Categorieën: Foodbasics, I'm a Foodie blog, Recepten|Onderwerpen: , , |
  • kerstrecept

Ingrediënten

(voor 4 personen)

  • 400 gram zilvervliesrijst
  • 100 gram gedroogde rode of gemengde linzen
  • 4 grote aardappelen, geschild, gewassen en in blokjes
  • 200 gram bloemkool, gewassen en in roosjes en blokjes (stronk kan mee)
  • 200 gram sperziebonen, gedopt en gewassen
  • 200 gram wortelen, geschild, gewassen en in blokjes
  • 300 gram verse spinazie, gewassen
  • 2 uien, gesnipperd
  • 4 tenen knoflook
  • 1 rode peper
  • 4 tomaten
  • 90 ml zonnebloemolie
  • 0,5 groentebouillontablet (6g)
  • Peper, zout, komijnzaad, currykruiden, verse koriander
  • Kraanwater
  • Ev. Papadums (gedroogd te koop)
  • Ev. kokosmelk

Bereiding

Bereidingstijd: ca 1,5 uur

  1. Kook de zilvervliesrijst zoals vermeld op de verpakking en houd deze warm. Maak ondertussen de pittige saus. Breng een liter water aan de kook in een sauspan. Was de tomaten, snijd de kroontjes eruit en maak een kruisje met een mes aan de onderkant. Kook de tomaten 1 minuut en doe ze daarna direct in een schaal met ijskoud water. Nu kun je het velletje van de tomaten pellen. Doe de ontvelde tomaten in een keukenmachine
  2. Verhit 60 ml zonnebloemolie in een wok. Als deze heet is, gooi je de rode pepers kort in het hete vet en haal je ze er weer uit met een houten spatel. Leg op een snijplankje om af te koelen. Snijd de peper klein inclusief de pitjes. De wok met olie gebruik je later voor de groentecurry
  3. Voeg de helft van de rode peper, een teentje knoflook, de koriander, wat peper en zout toe aan de tomaten. Laat de keukenmachine draaien tot je een koude tomatensalsa hebt
  4. Doe dan de linzen in een keukenzeef of theedoek en spoel ze onder de kraan tot ze ophouden met schuimen. Breng 500 ml water aan de kook en kook hierin de linzen in circa 20 minuten gaar. Voeg dan het bouillonblokje toe en laat nog 10 min doorkoken. Voeg naar smaak peper en currykruiden toe. De linzensoep is nu klaar
  5. Terwijl de linzensoep staat te koken kun je de groentecurry maken. Fruit de helft van de uien, 2 tenen knoflook en de andere helft van de rode peper in de olie van de wok waarin je de pepers kort verhitte. Voeg alle groenten en aardappelen toe en bak dit al omscheppend 5 minuten lang. Voeg 100-200 ml water toe aan de pan, leg een deksel erop en laat de groente gedurende 10 minuten garen. Haal daarna het deksel er weer af en laat een deel van het water verdampen terwijl je steeds omschept. Voeg een beetje zout, peper en een flinke hoeveelheid currykruiden toe en bak het geheel nog 10 minuten lang terwijl je continu omschept. Voeg ev. kokosmelk toe naar smaak
  6. Tijdens het bereiden van de groentecurry kun je de kruidige spinazie maken. Fruit de andere helft van de uien en 1 teentje knoflook in een  nieuwe wok of grote koekenpan in de overgebleven olie. Voeg dan een paar handen spinazie toe aan de pan en bak deze totdat het meeste vocht eruit is. Voeg doen weer spinazie toe en doe hetzelfde totdat alle spinazie op is. Voeg dan wat peper, zout en een theelepel komijnzaad toe en bak het geheel nog 5 minuten, terwijl je blijft omscheppen. Doe alles in een  mooie schaal voor het opdienen.
  7. Gedroogde papadums kun je een voor een bereiden door ze in een hete droge koekenpan te bakken tot ze knapperig zijn.
  8. Opdienen: verdeel de soep over 4 kommen. Doe een schep zilvervliesrijst op elk bord, voeg daarbij een schep groentecurry, een lepel spinazie en wat scherpe tomatensalsa. Serveer je dal bhat met papadums en geniet ervan!

Namaste!

Dit recept is onderdeel van de I’m a Foodie Kerstspecial 2016. Download hieronder of hier gratis 3 complete I’m a Foodie proof kerstmenu’s.  Om te bewaren, en voor onze collega’s om mee te geven aan cliënten.

Fijne Feestdagen en een gezond 2017!

Eet als een expert

Interesse in gezonde voeding?

Check dan ons boek Eet als een expert op bol.com of via de webshop!

 

print dit artikel print dit artikel

  Voedingswetenschapper & docent Wageningen Universiteit & diëtist

Paulien Vinke is voedingswetenschapper en diëtist met een passie voor schrijven. Na een studie Voeding & Diëtetiek in Groningen (2010) werkte ze vijf jaar lang als diëtist in verschillende verpleeghuizen. Daarnaast deed ze de MSc moleculaire voedingswetenschappen aan Wageningen Universiteit (2014). Inmiddels werkt ze als docent en onderzoeker in Nederland en Duitsland.

Reacties

Schrijf een reactie