Evidence-based foodplatform, geschreven door professionals

De voedingsindustrie houdt je soms voor de gek met misleidende etiketten en voedingsclaims op fabrieksproducten. Daarnaast is op het internet veel onjuiste informatie over voeding te vinden. Tijd voor een onderbouwd tegengeluid! I’m a Foodie is hét platform waarop diëtisten en voedings- en gezondheidswetenschappers hun kennis delen over gezonde voeding.
Wij staan voor gezond, duurzaam, vers (zonder pakjes en zakjes) en zelf koken. De onderwerpen zijn alledaags, evidence based én direct praktisch toepasbaar in je eigen situatie. Uiteindelijk is de keuze aan jou: op welke manier ga jij gezond eten?

Kerstrecept: dessert; havermout fruit crumble

Door | 2017-01-03T16:08:17+00:00 16 december 2016|Categorieën: Foodbasics, I'm a Foodie blog, Recepten|Onderwerpen: , , |
  • kerstrecept
Dit dessert is ideaal voor de drukke feestdagen! Het kost je namelijk geen uren in de keuken. Daarnaast levert dit dessert je ook nog eens de nodige voedingsstoffen, o.a. dankzij het fruit. Het is niet nodig om dit toetje sterk te zoeten; de appel en bramen brengen al genoeg sweetness. Daarnaast levert haver ook de nodige voordelen, waarover al regelmatig geschreven is op I am a Foodie.

Op naar een healthy Christmas!

Ingrediënten

Hieronder vind je de hoeveelheid ingrediënten die je kunt gebruiken per éénpersoons ovenschaaltjes. Maak je dit dessert voor 4 (of minder of meer) personen? Dan kun je simpelweg de onderstaande hoeveelheden vermenigvuldigen met het gewenste aantal.

  • 3 eetlepels havermout
  • 1 eetlepel koude roomboter
  • ½ of 1 kleine appel, zoals een Goudreinet
  • Klein handje (diepvries) bramen
  • Theelepel honing, ahornsiroop of suiker
  • Speculaaskruiden & kaneel, naar smaak; ik nam van beide 1 theelepel

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden. Schil de appel en snijd deze in kleine stukjes. Schep dit in een mengkom. Roer de speculaaskruiden erdoorheen. Voeg daarna de bramen toe en meng nogmaals. Schep het mengsel in het ovenschaaltje. Neem een aparte mengkom en voeg de overige ingrediënten (havermout, boter, zoetmiddel en kaneel) toe. Kneed dit tot een stevig mengsel / een balletje. Maak er vervolgens een ‘dekseltje’ van en leg deze over het appel bramen mengsel. Bak het vervolgens circa 15 minuten in de oven. Houd het goed in de gaten! De ene oven gaat een stuk sneller dan de andere; bij jou moet het toetje wellicht eerder of iets later geserveerd worden.

Optioneel: serveer het met een lepel Griekse yoghurt of ongezoete slagroom.

Dit recept is onderdeel van de I’m a Foodie Kerstspecial 2016. Download hieronder of hier gratis 3 complete I’m a Foodie proof kerstmenu’s.  Om te bewaren, en voor onze collega’s om mee te geven aan cliënten.

Fijne Feestdagen en een gezond 2017!

Eet als een expert

Interesse in gezonde voeding?

Check dan ons boek Eet als een expert op bol.com of via de webshop!

 

print dit artikel print dit artikel

  Sportdiëtist

Ik ben Marjolein Vos, werk- en wonend in Groningen, 27 jaar (oktober 1988), waarvan 6 jaar werkzaam als (sport)diëtist. De afgelopen jaren heb ervaring opgedaan binnen verschillende settingen, patiëntgroepen & ziektebeelden. Als sportdiëtist ben ik verbonden geweest aan verscheidene topsportclubs. Na een aantal jaren in loondienst heb ik sinds 2 jaar (2014) de stap genomen om samen met mijn collega een eigen praktijk te starten: Diëtistenpraktijk Pelster & Vos.

Reacties

Schrijf een reactie