Dit dessert is ideaal voor de drukke feestdagen! Het kost je namelijk geen uren in de keuken. Daarnaast levert dit dessert je ook nog eens de nodige voedingsstoffen, o.a. dankzij het fruit. Het is niet nodig om dit toetje sterk te zoeten; de appel en bramen brengen al genoeg sweetness. Daarnaast levert haver ook de nodige voordelen, waarover al regelmatig geschreven is op I am a Foodie.

Op naar een healthy Christmas!

Ingrediënten

Hieronder vind je de hoeveelheid ingrediënten die je kunt gebruiken per éénpersoons ovenschaaltjes. Maak je dit dessert voor 4 (of minder of meer) personen? Dan kun je simpelweg de onderstaande hoeveelheden vermenigvuldigen met het gewenste aantal.

  • 3 eetlepels havermout
  • 1 eetlepel koude roomboter
  • ½ of 1 kleine appel, zoals een Goudreinet
  • Klein handje (diepvries) bramen
  • Theelepel honing, ahornsiroop of suiker
  • Speculaaskruiden & kaneel, naar smaak; ik nam van beide 1 theelepel

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden. Schil de appel en snijd deze in kleine stukjes. Schep dit in een mengkom. Roer de speculaaskruiden erdoorheen. Voeg daarna de bramen toe en meng nogmaals. Schep het mengsel in het ovenschaaltje. Neem een aparte mengkom en voeg de overige ingrediënten (havermout, boter, zoetmiddel en kaneel) toe. Kneed dit tot een stevig mengsel / een balletje. Maak er vervolgens een ‘dekseltje’ van en leg deze over het appel bramen mengsel. Bak het vervolgens circa 15 minuten in de oven. Houd het goed in de gaten! De ene oven gaat een stuk sneller dan de andere; bij jou moet het toetje wellicht eerder of iets later geserveerd worden.

Optioneel: serveer het met een lepel Griekse yoghurt of ongezoete slagroom.

Dit recept is onderdeel van de I’m a Foodie Kerstspecial 2016. Download hieronder of hier gratis 3 complete I’m a Foodie proof kerstmenu’s.  Om te bewaren, en voor onze collega’s om mee te geven aan cliënten.

Fijne Feestdagen en een gezond 2017!