Evidence-based foodplatform, geschreven door professionals

De voedingsindustrie houdt je soms voor de gek met misleidende etiketten en voedingsclaims op fabrieksproducten. Daarnaast is op het internet veel onjuiste informatie over voeding te vinden. Tijd voor een onderbouwd tegengeluid! I’m a Foodie is hét platform waarop diëtisten en voedings- en gezondheidswetenschappers hun kennis delen over gezonde voeding.
Wij staan voor gezond, duurzaam, vers (zonder pakjes en zakjes) en zelf koken. De onderwerpen zijn alledaags, evidence based én direct praktisch toepasbaar in je eigen situatie. Uiteindelijk is de keuze aan jou: op welke manier ga jij gezond eten?

Kerstrecept: erwtenpannenkoekjes met zalm

Door | 2017-01-03T16:08:41+00:00 16 december 2016|Categorieën: Foodbasics, I'm a Foodie blog, Recepten|Onderwerpen: |
  • kerstrecept

Fijne Feestdagen en een gezond 2017!

Ingrediënten:

(4 personen)

  • 400 gram zalm
  • 75 gram bloem
  • 75 gram zelfrijzend bakmeel
  • 160 ml karnemelk
  • 80 ml melk
  • 60 gram diepvries erwten (ontdooid)
  • 1 eetlepel gehakte peterselie
  • 2 eetlepels gehakte versie bieslook
  • 1 eiwit
  • 60 gram zure room
  • 2 kleine komkommers
  • 1 kleine rode paprika
  • Olie (scheut)
  • 1 eetlepel azijn

Bereidingstijd: ongeveer 45 minuten

Bereiding

  • Bak de zalm gaar in een pan met olie en leg deze op een bord tot je de pannenkoekjes gaat opmaken. Zeef de bloemsoorten in een grote kom en roer er geleidelijk een mengsel van karnemelk, melk, erwten, peterselie en de helft van de bieslook doorheen. Klopt het eiwit tot zich zachte pieken vormen, schep dit door het beslag. Giet ongeveer 80 ml beslag in een hete met olie ingevette pan met antiaanbaklaag. Bak de pannenkoekjes 1 voor 1 (of meerdere tegelijk, afhankelijk van de grootte van de pan) aan beide kanten lichtbruin. Meng de zuren room in een schaaltje met de overgebleven bieslook
  • Snijd de komkommers met een kaasschaaf of dunschiller in de lengte in dunne repen. Hak de paprika fijn en doe dit samen met de repen komkommer in een schaal. Voeg hieraan de olie en azijn toe en meng dit goed met de groente
  • Maak nu de erwtenpannenkoekjes op door een klein stukje zalm bovenop een warm pannenkoekje, doe er een schepje van het zure room mengsel bovenop en garneer met het komkommer/paprika mengsel. Eet smakelijk!

Dit recept is onderdeel van de I’m a Foodie Kerstspecial 2016. Download hieronder of hier gratis 3 complete I’m a Foodie proof kerstmenu’s.  Om te bewaren, en voor onze collega’s om mee te geven aan cliënten.

Eet als een expert

Interesse in gezonde voeding?

Check dan ons boek Eet als een expert op bol.com of via de webshop!

 

print dit artikel print dit artikel

  Voedingswetenschapper

Voeding heeft van kinds af aan al een rol gespeeld in mijn leven. Als klein meisje vond ik het al leuk om te koken en stond ik dan ook graag in de keuken om mijn moeder te helpen en later zelf recepten uit te proberen. Daarna typte ik dan de recepten uit op de typemachine, wat leuk is het om nu nog eens terug te bladeren en te zien dat mijn receptenkeuze toen vooral bestond uit lekkere dingen zoals koekjes en toetjes, dat is nu wel anders! Het is dan ook niet zo vreemd dat ik na de middelbare school heb gekozen voor de opleiding Voeding en Gezondheid aan de Wageningen Universiteit, met als specialisatie Voeding in Gezondheid en Ziekte. Inmiddels ben ik alweer even afgestudeerd en werkzaam als klinisch datamanager hematologie bij het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL).

Reacties

Schrijf een reactie