Evidence-based foodplatform, geschreven door professionals

De voedingsindustrie houdt je soms voor de gek met misleidende etiketten en voedingsclaims op fabrieksproducten. Daarnaast is op het internet veel onjuiste informatie over voeding te vinden. Tijd voor een onderbouwd tegengeluid! I’m a Foodie is hét platform waarop diëtisten en voedings- en gezondheidswetenschappers hun kennis delen over gezonde voeding.
Wij staan voor gezond, duurzaam, vers (zonder pakjes en zakjes) en zelf koken. De onderwerpen zijn alledaags, evidence based én direct praktisch toepasbaar in je eigen situatie. Uiteindelijk is de keuze aan jou: op welke manier ga jij gezond eten?

Kerstrecept: gevulde portobello ’s uit de oven

Door | 2017-01-03T16:11:46+00:00 22 december 2016|Categorieën: Foodbasics, I'm a Foodie blog, Recepten|Onderwerpen: , |
  • kerstrecept
met spliterwtenpuree en gestoomde broccoli-bloemkool mix

Gevulde portobello ‘s

Bereidingstijd: 25 minuten

Ingrediënten gevulde portobello ‘s

  • 50 gram pijnboompitten
  • 4 grote portobello ’s
  • 2 eetlepels olie
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • theelepel gemalen komijn
  • fijngesneden verse koriander

Bereiding

  • Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan goudbruin. Let op: laat ze niet aanbranden!
  • Maak de portobello schoon en breek de stelen eruit.
  • Rooster de portobello ‘s in een grillpan in 10 minuten gaar. Halverwege keren.

Tip: Start nu met het snijden van de broccoli en bloemkool, zie bereidingswijze hieronder.

  • snijd de stelen klein.
  • Maak de ui en de knoflook schoon en snijd het klein.
  • Fruit de ui en de knoflook in de olie glazig. Bak de stukjes portobello steel mee.
  • Vul hiermee de portobello ‘s en zet ze in een ovenschaaltje ca. 10 minuten in een voorverwarmde oven (150 ̊C) op de grillpan nog even door.
  • Serveer met de pijnboompitten en fijngesneden koriander eroverheen.

*Bovenstaand recept is samengesteld door Anja Bandringa, docent Voeding en Diëtetiek Hanzehogeschool, en wordt gebruikt tijdens de kookpractica aan studenten.

Gestoomde broccoli en bloemkool

Bereidingstijd: 10 minuten

Ingrediënten

  • 250 gram broccoli
  • 250 gram bloemkool
  • Amandelschaafsel
  • Nootmuskaat

Bereiding

  • Broccoli en bloemkool kort stomen (ongeveer 10 minuten).
  • Rooster ondertussen het amandelschaafsel lichtjes
  • Strooi wat nootmuskaat over de groenten en eindig met het amandelschaafsel

Spliterwten puree

Bereidingstijd: 5 minuten

Speciale benodigdheden: Staafmixer

Ingrediënten

  • 1 pak spliterwten, kikkerwten of tuinerwten (400 gram)
  • snufje (kruiden)zout
  • Klein beetje nootmuskaat
  • 50 ml zure room (naar smaak kun je iets meer of minder doen)
  • Scheutje olijfolie
  • Gedroogde munt

Bereidingswijze

  • Kook de spliterwten met een klein laagje water ongeveer 4 minuten.
  • Giet de spliterwten alleen af als je nog veel water ziet.
  • Pureer het tot een smeuïg geheel.
  • Meng het zout, de nootmuskaat, wat zure room en een scheutje olijfolie erdoorheen.
  • Strooi er wat gedroogde munt overeen. Et Voilà!

Serveersuggesties

  • Serveer per persoon alle drie gerechtjes in een drie vak bord of op een plankje

Of

  • Serveer de portobello per persoon op een bord en serveer de puree en de groentes in aparte kommetjes ernaast
Eet als een expert

Interesse in gezonde voeding?

Check dan ons boek Eet als een expert op bol.com of via de webshop!

 

print dit artikel print dit artikel

  Alyanne Barkmeijer, MSc, diëtist, docent opleiding Voeding en Diëtetiek & Gezondheidswetenschapper

Alyanne Barkmeijer is diëtist & gezondheidswetenschapper en werkt met haar eigen praktijk Ekself in een eerstelijns setting. Daarnaast is ze docent bij de opleiding Voeding en Diëtetiek aan de Hanzehogeschool te Groningen. De verschillende persoonlijkheden, gebruiken en beweegredenen van mensen vind Alyanne erg boeiend. Daarbij is haar grootste uitdaging om een brug te slaan tussen theorie en praktijk met als doel de kwaliteit van leven te verbeteren.

Reacties

Eén reactie

  1. Annekoos 27 februari 2017 at 5:59- Beantwoorden

    Beste Alyanne,

    Superleuk om jouw artikelen over recepten te lezen!
    Zeker portobello’s zijn echt favoriet bij mij, ze hebben altijd zo’n heerlijk zachte smaak.
    Binnenkort ga ik ze thuis ook maken.
    Verder kun je nog een kijkje nemen op mijn website: http://www.ekkelenkamp-ommen.nl/

    Groeten,
    Annekoos

Schrijf een reactie