met spliterwtenpuree en gestoomde broccoli-bloemkool mix

Gevulde portobello ‘s

Bereidingstijd: 25 minuten

Ingrediënten gevulde portobello ‘s

  • 50 gram pijnboompitten
  • 4 grote portobello ’s
  • 2 eetlepels olie
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • theelepel gemalen komijn
  • fijngesneden verse koriander

Bereiding

  • Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan goudbruin. Let op: laat ze niet aanbranden!
  • Maak de portobello schoon en breek de stelen eruit.
  • Rooster de portobello ‘s in een grillpan in 10 minuten gaar. Halverwege keren.

Tip: Start nu met het snijden van de broccoli en bloemkool, zie bereidingswijze hieronder.

  • snijd de stelen klein.
  • Maak de ui en de knoflook schoon en snijd het klein.
  • Fruit de ui en de knoflook in de olie glazig. Bak de stukjes portobello steel mee.
  • Vul hiermee de portobello ‘s en zet ze in een ovenschaaltje ca. 10 minuten in een voorverwarmde oven (150 ̊C) op de grillpan nog even door.
  • Serveer met de pijnboompitten en fijngesneden koriander eroverheen.

*Bovenstaand recept is samengesteld door Anja Bandringa, docent Voeding en Diëtetiek Hanzehogeschool, en wordt gebruikt tijdens de kookpractica aan studenten.

Gestoomde broccoli en bloemkool

Bereidingstijd: 10 minuten

Ingrediënten

  • 250 gram broccoli
  • 250 gram bloemkool
  • Amandelschaafsel
  • Nootmuskaat

Bereiding

  • Broccoli en bloemkool kort stomen (ongeveer 10 minuten).
  • Rooster ondertussen het amandelschaafsel lichtjes
  • Strooi wat nootmuskaat over de groenten en eindig met het amandelschaafsel

Spliterwten puree

Bereidingstijd: 5 minuten

Speciale benodigdheden: Staafmixer

Ingrediënten

  • 1 pak spliterwten, kikkerwten of tuinerwten (400 gram)
  • snufje (kruiden)zout
  • Klein beetje nootmuskaat
  • 50 ml zure room (naar smaak kun je iets meer of minder doen)
  • Scheutje olijfolie
  • Gedroogde munt

Bereidingswijze

  • Kook de spliterwten met een klein laagje water ongeveer 4 minuten.
  • Giet de spliterwten alleen af als je nog veel water ziet.
  • Pureer het tot een smeuïg geheel.
  • Meng het zout, de nootmuskaat, wat zure room en een scheutje olijfolie erdoorheen.
  • Strooi er wat gedroogde munt overeen. Et Voilà!

Serveersuggesties

  • Serveer per persoon alle drie gerechtjes in een drie vak bord of op een plankje

Of

  • Serveer de portobello per persoon op een bord en serveer de puree en de groentes in aparte kommetjes ernaast