Evidence-based foodplatform, geschreven door professionals

De voedingsindustrie houdt je soms voor de gek met misleidende etiketten en voedingsclaims op fabrieksproducten. Daarnaast is op het internet veel onjuiste informatie over voeding te vinden. Tijd voor een onderbouwd tegengeluid! I’m a Foodie is hét platform waarop diëtisten en voedings- en gezondheidswetenschappers hun kennis delen over gezonde voeding.
Wij staan voor gezond, duurzaam, vers (zonder pakjes en zakjes) en zelf koken. De onderwerpen zijn alledaags, evidence based én direct praktisch toepasbaar in je eigen situatie. Uiteindelijk is de keuze aan jou: op welke manier ga jij gezond eten?

Kerstrecept: haverkoekjes met bananenijs

Door | 2017-01-03T16:10:20+00:00 21 december 2016|Categorieën: Foodbasics, I'm a Foodie blog, Recepten|Onderwerpen: , , |
  • kerstrecept
IJs maken we niet van suiker of romige melk, maar van bananen! Gebruik een combinatie van goed rijpe, bevroren bananen, en ander diepvriesfruit, cacao, kaneel, vanille, pindakaas… de mogelijkheden zijn oneindig!

Vries per portie van 1 persoon een dag van tevoren een rijpe bruingekleurde banaan in. Doe dit zonder schil en in losse plakjes, zodat het geen blok ijs wordt. Zo kan de keukenmachine of blender het later gemakkelijker malen. Voor dit gerecht recept heb je wel een goede blender of keukenmachine nodig. Een blender met niet zo’n sterke motor of staafmixer zal het niet voor elkaar krijgen om de bevroren bananen te pureren.

Ingrediënten haverkoekjes

(voor 4 personen / 8 koekjes)

  • 2 Bananen
  • 2 eetlepels lijnzaad
  • 160 gram havermout
  • 2 theelepels kaneel

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 °C. Prak de bananen fijn en meng deze met het lijnzaad, de havermout en de kaneel. Bekleed een bakplaat met bakpapier, vorm 8 balletjes en druk deze op de bakplaat plat. Bak de koekjes 15 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn. 

Ingrediënten bananenijs

(voor 4 personen)

  • 4 bevroren bananen (in stukjes zonder schil)
  • Naar smaak cacao, pindakaas en frambozen

Bereiding

  • Chocolade bananenijs

Meng bevroren banaan met cacao in de blender (1/4 eetlepel cacao per banaan).

  • Pindakaas bananenijs 

Meng bevroren banaan met pindakaas in de blender

(1/4 eetlepel per banaan).

  • Frambozen bananenijs

Meng bevroren banaan met een handje bevroren frambozen in de blender. Leg van elke smaak ijs een bolletje op een bordje en garneer met 2 haverkoekjes

Fijne Feestdagen en een gezond 2017!

Fotocredits: Jose van Riele. Het recept komt uit ons boek Eet als een expert

Dit recept is onderdeel van de I’m a Foodie Kerstspecial 2016. Download hieronder of hier gratis 3 complete I’m a Foodie proof kerstmenu’s.  Om te bewaren, en voor onze collega’s om mee te geven aan cliënten.

Eet als een expert

Interesse in gezonde voeding?

Check dan ons boek Eet als een expert op bol.com of via de webshop!

 

print dit artikel print dit artikel

  Klinisch diëtist, voedingswetenschapper en docent in het VUmc & founder I'm a Foodie

Marijke Berkenpas is oprichter en eigenaar van I'm a Foodie, en online platform over voeding in relatie tot gezondheid. Daarnaast is ze klinisch diëtist en voedingswetenschapper, en werkt ze als diëtist in het VUmc in Amsterdam op de Maag-, darm-, lever- en nierziekten. Op I'm a Foodie, analyseert ze - samen met zo'n 20 andere diëtisten & voedings- en gezondheidswetenschappers - trends en hypes op toegankelijke, kritische wijze en zet ze ze om in haalbare adviezen en recepten. In mei 2016 verscheen het boek Eet als een expert dat Marijke samen schreef met Gaby Herweijer, Jolien Klamer en Liesbeth Smit en dat voedingswetenschap naar je bord vertaalt.

Reacties

Schrijf een reactie