Evidence-based foodplatform, geschreven door professionals

De voedingsindustrie houdt je soms voor de gek met misleidende etiketten en voedingsclaims op fabrieksproducten. Daarnaast is op het internet veel onjuiste informatie over voeding te vinden. Tijd voor een onderbouwd tegengeluid! I’m a Foodie is hét platform waarop diëtisten en voedings- en gezondheidswetenschappers hun kennis delen over gezonde voeding.
Wij staan voor gezond, duurzaam, vers (zonder pakjes en zakjes) en zelf koken. De onderwerpen zijn alledaags, evidence based én direct praktisch toepasbaar in je eigen situatie. Uiteindelijk is de keuze aan jou: op welke manier ga jij gezond eten?

Kerstrecept: havermoutmango taartjes

Door | 2017-01-03T16:12:03+00:00 22 december 2016|Categorieën: Foodbasics, I'm a Foodie blog, Recepten|Onderwerpen: , , |
Wil je een lekker en fris dessert, niet te calorierijk maar wel bomvol goede ingrediënten? Met dit voedzame nagerecht kun je alle kanten op. Het recept is namelijk glutenvrij (mits je glutenvrije havermout gebruikt), én is ook heel makkelijk lactosevrij te maken (kies dan lactosevrije of soja yoghurt). Zo kan iedereen lekker meegenieten!

Ingrediënten

4 personen (4 taartjes)

Voor de bodem

  • 3 medjoul dadels
  • 60 gram havermout
  • 20 gram walnoten
  • 40 ml water
  • 1 theelepel speculaaskruiden

Voor de vulling

  • Halve avocado
  • Halve mango
  • 100 gram volle Griekse yoghurt
  • Het sap uit een halve limoen
  • 1 passievrucht

Bereiding

  1. Verwarm de (elektrische) oven voor op 200 graden
  2. Meng de ingrediënten van de bodem met elkaar in de keukenmachine en maak er een deegje van. Heb je geen keukenmachine? Gebruik dan een staafmixer of snijd de ingrediënten fijn en meng het geheel
  3. Verdeel het deeg in 4 stukken. Vorm hier bakjes van of gebruik de achterkant van een muffinvorm (leg hier een stukje bakpapier tussen tegen het plakken) om de bakjes te vormen
  4. Bak ze in 10 minuten in de oven, zo worden ze iets krokanter
  5. Maak ondertussen de vulling klaar, dit is snel gebeurd. Voeg de halve mango, halve avocado en yoghurt bij elkaar en pureer met de staafmixer. Meng hier de limoensap door voor een frisse smaak
  6. Laat de bakjes afkoelen en vul met het mengsel, decoreer daarna met de passievrucht

Have a happy healthy Christmas!

Variatietips

  • strooi nog wat kokos over de taartjes
  • gebruik andere fruitsoorten voor de vulling
  • voeg een scheutje bietensap toe voor een rood/roze kleurtje

Voedingswaarde (per taartje):

  • 180 kcal,
  • 4 gram eiwit,
  • 18 gram koolhydraten,
  • 3 gram vezels
Eet als een expert

Interesse in gezonde voeding?

Check dan ons boek Eet als een expert op bol.com of via de webshop!

 

print dit artikel print dit artikel

  (kinder) diëtist & Gezondheidswetenschapper in mijn eigen praktijk Everdien Foodcoaching

Mijn naam is Everdien van der Leek, diëtist met de master “Nutrition & Health” op zak. Ik ben werkzaam als diëtist en gezondheidswetenschapper in mijn eigen praktijk Everdien Foodcoaching in Leiden. Naast mijn praktijk geef ik ook voedingsvoorlichting aan groepen, schrijf ik blogs en werk ik als vrijwilliger mee aan het project “Op de kook toe”. De veelzijdigheid van het voedingsvak maakt het uitdagend.

Reacties

Eén reactie

  1. Mariska 6 januari 2017 at 9:27- Beantwoorden

    Deze taartjes zien er fantastisch uit op de foto’s! Kerst mag dan voorbij zijn, maar ik ga deze zeker nog eens maken. Thanks voor de post!

    Groetjes,

    Mariska van Mylocals

Schrijf een reactie