Evidence-based foodplatform, geschreven door professionals

De voedingsindustrie houdt je soms voor de gek met misleidende etiketten en voedingsclaims op fabrieksproducten. Daarnaast is op het internet veel onjuiste informatie over voeding te vinden. Tijd voor een onderbouwd tegengeluid! I’m a Foodie is hét platform waarop diëtisten en voedings- en gezondheidswetenschappers hun kennis delen over gezonde voeding.
Wij staan voor gezond, duurzaam, vers (zonder pakjes en zakjes) en zelf koken. De onderwerpen zijn alledaags, evidence based én direct praktisch toepasbaar in je eigen situatie. Uiteindelijk is de keuze aan jou: op welke manier ga jij gezond eten?

Kerstrecept: voorgerecht; knolselderijsoep met gebakken paddenstoelen

Door | 2017-01-03T16:11:09+00:00 22 december 2016|Categorieën: Foodbasics, I'm a Foodie blog, Recepten|Onderwerpen: , , |
  • kerstrecept

Ingrediënten

  • 1 grote knolselderij
  • 2 sjalotjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 1,5 L groentebouillon
  • 150 g gemengde paddenstoelen (cantharel, beukenzwam, grijze oesterzwam of champignons)
  • 1 blaadje laurier
  • 3 takjes verse tijm
  • 1 theelepel witte peper
  • Zwarte peper naar smaak

Bereidingstijd: 45 minuten
Voedingswaarde: Energie 113 kcal, Vet 6 g, Verzadigd vet 1,1 g, Eiwit 3,6 g, Koolhydraten 8,2 g, Vezels 6,3 g.
Prijs per persoon: €1,40

Bereiding

  • Schil de knolselderij en snijd blokjes van ongeveer 1 cm
  • Zet een grote soeppan op het vuur met een scheutje olijfolie en voeg de knolselderij toe
  • Snipper de sjalotjes en knoflook en voeg toe
  • Voeg 2 takjes tijm en het laurierblaadje toe en laat het geheel ongeveer 10 minuten zachtjes bakken. Schep af en toe om
  • Voeg dan de bouillon toe en laat de soep 20 minuten zachtjes koken
  • Haal de takjes van de tijm en het laurierblaadje uit de soep en mix de soep glad met een staafmixer
  • Breng op smaak met witte peper en wat zwarte peper, zout is niet nodig i.v.m. de bouillon
  • Bak intussen de paddenstoelen in wat olijfolie maximaal 2-3 minuten op hoog vuur en breng op smaak met wat peper
  • Serveer de soep met de paddenstoelen en een takje tijm als garnering

Optioneel: Voeg wat gesneden bosui toe als extra topping.

Eet als een expert

Interesse in gezonde voeding?

Check dan ons boek Eet als een expert op bol.com of via de webshop!

 

print dit artikel print dit artikel

  Diëtist in opleiding & toekomstig student van de master Nutrition & Health in WUR (Wageningen)

Mijn naam is Fleur Pasman (1994). Ik ben vierdejaars studente Voeding en Diëtetiek aan de Hanzehogeschool in Groningen. Ik doe nu mijn afstudeeronderzoek op de IC van het Martiniziekenhuis in Groningen. Binnenkort ben ik officieel diëtist en heb alles over voeding, gezondheid en ziekte geleerd. Ook weet ik hoe ik me een weg waan in het wetenschappelijk onderzoek. Maar de wetenschap staat nooit stil en ik zou me juist graag nog verder verdiepen in de huidige en toekomstige wetenschap over voeding gerelateerd aan het welzijn van de mens. Daarom hoop ik straks verder te kunnen studeren aan de Universiteit van Wageningen (WUR), waar ik de master Nutrition & Health op het oog heb.

Reacties

Schrijf een reactie