fbpx

Een kijkje in het boodschappenlijstje van een diëtist die online bestelt

 • online boodschappen
Laat ik maar direct met de deur in huis vallen: ik ben fan van online boodschappen bestellen. Het begon allemaal toen mijn vriend na een voetoperatie 6 weken in het gips moest, en ik het (zoals altijd) ontzettend druk had op mijn werk. Maar toen we eenmaal de eerste bezorging hadden gehad, voelde ik al vrij snel aan dat we hier niet meer zo snel van af zouden komen…

Is online bestellen gezonder?

Tijdens het schrijven van dit blog werd ik nieuwsgierig of het online bestellen van je boodschappen kan leiden tot het maken van gezondere keuzes. Er wordt momenteel best wat onderzoek gedaan naar online boodschappen doen. Echter, de meeste onderzoeken richten zich op strategieën in de (online) supermarkt: hoe kunnen mensen dáár gezondere keuzes maken. Wel vond ik een onderzoek wat de effecten van ‘honger’ en ‘impulsiviteit’ in kaart bracht (1).

Als diëtist adviseer ik regelmatig aan mijn cliënten om zonder hongergevoel boodschappen te doen. Honger zorgt namelijk voor zoekgedrag naar voedsel en een hogere voedselinname. Daarnaast kiezen mensen met honger vaker voor calorierijk voedsel (1). Je online boodschappen kun je direct na het avondeten doen. Een tijdstip wat voor ‘normaal’ boodschappen doen misschien niet zo heel praktisch is. Maar wel een tijdstip waarop je absoluut geen hongergevoel zou moeten hebben.

online boodschappen

Daarnaast blijkt ‘impulsiviteit’, te worden geassocieerd met overeten en obesitas. Impulsiviteit betekent hier moeite hebben met controle houden en plannen (1). Om deze reden adviseer ik mijn cliënten dan ook om een boodschappenlijstje te maken voordat ze boodschappen gaan doen. Je wordt dan mogelijk minder verleid tot impulsieve aankopen. Dit zou nog wel eens negatief kunnen uitpakken met online boodschappen doen. Enerzijds, móét je een lijstje maken om online te kunnen bestellen, maar anderzijds, maak je dit lijstje pas als je ‘in de winkel staat’. Ik vraag mij af of je hierdoor niet alsnog wordt verleid om ‘impulsief’ boodschappen op je lijstje te zetten 🙂

Wat bestel ik?

Ik doe onze bestelling (bij de AH) altijd op dinsdagavond, na het avondeten, en laat het op woensdagavond, na het sporten, bezorgen. Eerst kijk ik wat er in de bonus is. Hierbij is vooral het onderdeel producten-die-je-eerder-hebt-besteld-en-nu-in-de-bonus-zijn erg handig! Vervolgens ga ik door de producten-die-je-eerder-hebt-besteld-lijst. De meeste producten zijn producten die ik wekelijks bestel, andere voeg ik toe wanneer ze (bijna) op of in de aanbieding zijn, zoals pasta en rijst. Mogelijk dat deze twee lijsten impulsieve kopers zouden kunnen helpen, om het bij de standaard boodschappen te houden.

Wat bestel ik dan zoal? Naast gezond, heb ik ook een lichte voorkeur voor gemak (ha, daarom bestel ik online). Ik probeer zelf maken (tomatensaus, pesto, hummus) af te wisselen met een enkel pakje (rode curry pasta) en vers (o.a. groente en fruit) met diepvries (ook groente en fruit) en blik (peulvruchten). Uiteraard kun je hier zelf je keuzes in maken. Wanneer je meer wilt weten over onze favoriete producten, kijk dan eens op deze pagina.

Mijn online bestelling voor een week bestaat meestal uit:

 • Verse groenten, voor de eerste dagen na de bezorging. Meestal zijn dit tomaten, courgettes, paprika’s, champignons, aubergine en vaak nog iets anders wat op dat moment in de aanbieding is.
 • Diepvriesgroenten, voor de dagen daarna. Diepvriesgroenten zijn eveneens een gezonde keuze (2) en zeer geschikt voor de dagen nadat de verse groente op zijn. Daarnaast zorgen ze voor de variatie, want qua diepvriesgroenten kies ik vaak voor andere groenten, zoals pompoen, sperziebonen en broccoli (toevallig net de groenten die meer tijd kosten om te schillen en snijden, hehe)
 • Qua peulvruchten kies ik voor pot/blik: meestal kies ik voor zwarte bonen en linzen, maar ook wel eens voor cannellini bonen of edamame.
 • Fruit: standaard banaan, kiwi en appel en vaak nog een ander fruitsoort uit de bonus. Voor de variatie, en meestal komt dat overeen met een seizoensgerichte keuze. Daarnaast een doosje gemixt diepvriesfruit voor in mijn overnight oats.
 • Een heel volkoren brood (voor hem- want ik heb coeliakie en moet dus glutenvrij eten).
 • Eén zakje krieltjes, een pak zilvervliesrijst, zilvervliesrijst noedels en volkorenpasta voor de mister (alleen wanneer het bijna op is).
 • Rundergehakt, kip, neppe-kip (van soja-eiwit), tofu roerbakgehakt, diepvries kikkererwten voor een zelfgemaakte burger en een vette vissoort. Hiervan koop ik allemaal porties voor 2 personen. Hierdoor weet ik zeker dat we 1x per week vis eten en max. 2x per week vlees.
 • Voor de smaakmakers: rode curry pasta + kokosmelk, ingrediënten voor pesto (basilicum, pijnboompitten, knoflook, etc. en o.a. een blikje tomatenpuree en zongedroogde tomaatjes voor de tomatensaus
 • Broodbeleg: Maza spreads, groente spreads en 100% pindakaas. Daarnaast maak ik van diepvries kikkererwten, tahin e.d. zelf hummus.
 • Halfvolle yoghurt en ongezoete sojamelk. En af en toe kies ik voor Skyr 🙂
 • Qua drinken bestel ik verder 2 flessen sparkling water met een (aroma)smaakje van spa, bar-le-duc of AH huismerk. En lekkere koffiebonen & thee.
 • Dan hebben we nog de tussendoortjes: een bak snoeptomaatjes, een zak wortelen en een zak ongezouten notenmix staat standaard op een lijstje.
 • Op de glutenvrije afdeling bestel ik volkoren rijst pasta en glutenvrije havermout. Dit, én glutenvrij brood en glutenvrije muesli (mijn favorieten zijn beide helaas niet bij de AH te verkrijgen), is het enige wat ik eet aan glutenvrij vervangende producten.

Tot slot kijken we altijd nog of we wat extra’s lekkers voor het weekend bestellen, en bestellen we wat huishoudelijke artikelen, kattenvoer of lichaamsverzorging.

Wanneer de bezorger op woensdagavond komt maak ik direct de hummus, pesto en tomatensaus in de keukenmachine, en doe ze in een vershoudbakje. De pesto gebruiken we meestal de volgende dag en de tomatensaus vries ik in voor later die week.

online boodschappen

Nadelen

Oke, ik geef het toe: tot nu toe leek het vooral een pleidooi vóór het doen van online boodschappen (en we worden niet eens gesponsord!), maar toch zitten er ook wel wat nadelen aan:

 • Ik denk dat het voor ons, totaal toch duurder is. Aangezien we hiervoor ook een groot deel van onze wekelijkse boodschappen bij de Lidl deden.
 • De bezorgkosten. Al vallen deze met de AH bezorgbundel voor de daluren best mee.
 • Soms is mijn favoriete bezorg tijdvak vol.
 • Je krijgt er vaak zomaar producten bij. Ik vind dat echt een nadeel m.b.t. voedselverspilling. Het zijn vaak ongezonde producten die ik helemaal niet wil, zoals fruitsapjes, kauwgom, een (ongezonde) mayonaise etc. Ook krijgen we er vaak flyers van meerdere producten bij. Zonde, want dit verdwijnt 9 van de 10 keer in de prullen-/papierbak.
 • Op de fiets of wandelend naar de supermarkt kan ook een goede vorm zijn voor wat extra dagelijkse beweging. Dat vervalt natuurlijk met online bestellen. Wees je hiervan bewust.
 • Er zijn best regelmatig producten niet leverbaar, voor mijn gevoel vaker dan dat er iets niet in de winkel is. En dat vind ik irritant, want ik ben nogal gehecht aan mijn vaste producten (ook omdat ik weet dat die glutenvrij zijn!)

De toekomst

Zou online boodschappen doen kunnen helpen bij het maken van gezonde keuzes? Een kleine studie heeft tijdens het kiezen van de boodschappen, en op het moment van betalen, gezondere alternatieven voorgesteld waarmee gebruikers konden ‘swappen’. Helaas liet dit onderzoek geen significant verschil zien qua energiedichtheid (aantal kcal/100 gram) van de uiteindelijk gekozen producten (3). Dit zou te verklaren kunnen zijn, omdat het voorstel-swap-product wel uit dezelfde voedingsmiddelen groep kwam. Mogelijk zijn de calorische verschillen binnen een voedingsmiddelen groep dusdanig klein dat ze niet in een dergelijk onderzoek naar boven komen. De Albert Heijn is hier nu overigens ook de eerste experimenten mee aan het doen. Zo kun je de voedingswaarde van je online bestelling opvragen. Ik denk dat hier nog een groot terrein vol mogelijkheden ligt om mensen te helpen met het maken van gezondere keuzes. De toekomst zal het leren! Ik ben benieuwd hoe jij hierover denkt?

P.s.1: Ik bestel altijd online bij de AH, maar volgens mij kan het tegenwoordig bij veel meer supermarkten! Heb jij een goede ervaring met online bestellen bij een andere supermarkt? Laat het weten in de comments!

P.s.2: Deze blog is puur uit eigen ervaring geschreven en wordt op geen enkele manier gesponsord door de AH of een ander merk.

Bronnen

 • Nederkoorn C, Guerrieri R, Havermans RC, Roefs A, Jansen A. The interactive effect of hunger and impulsivity on food intake and purchase in a virtual supermarket. Int J Obes. 2009; 33, 905–912
 • Brink L, Postma – Smeets A, Stafleu A, Wolvers D. Richtlijnen Schijf van Vijf. Den Haag: Voedingscentrum, 2016, 4e druk.
 • Forwood SE, Ahern AL, Marteau TM, Jebb SA. Offering within-category food swaps to reduce energy density of food purchases: a study using an experimental online supermarket. Int J Behav Nutr Phys Act. 2015; 12: 85.
Eet als een expert

Interesse in gezonde voeding?

Check dan ons boek Eet als een expert op bol.com of via de webshop!

 

print dit artikel print dit artikel

  Diëtist, gezondheidswetenschapper en docent HBO Sportkunde aan de Hogeschool Inholland

Gaby Herweijer is diëtist, gezondheidswetenschapper, HBO docent en mede-auteur van Eet als een expert. In haar praktijk Voeding+Advies begeleidt ze veel mensen met coeliakie en prikkelbare darm syndroom. Als diëtist, gezondheidswetenschapper, docent en schrijver is het haar passie om voedingswetenschap op een begrijpelijke en praktische manier te vertalen naar de cliënt, student en lezer.

Reacties

6 Comments

 1. Mieke 23 oktober 2017 at 7:53 - Beantwoorden

  Picnic gratis bezorgen vanaf 25€ en komt met elektrische karretjes 🙂

 2. Ellen O'Neill 25 oktober 2017 at 7:37 - Beantwoorden

  De producten die je er zomaar gratis bij krijgt kun je uitvinken ergens in het bestelproces, zelfs de flyers.

  Picnic is hier (Noord-Holland Noord) helaas nog niet beschikbaar.

 3. Astrid Kühlkamp 15 november 2017 at 11:06 - Beantwoorden

  Leuk artikel. Ik schreef in het kader van Dutch Agri Food Week ook een blog over de vraag of on-line shoppen gezonder is of niet. Check maar eens op http://www.foodmarketing4u.nl
  Ik denk ook dat er mooie monitoringsmogelijkheden zijn bij on-line winkelen en zo zou je ook bijv. een profiel moeten kunnen aanmaken (bijv. glutenvrij, minder koolhydraten, meer groente/vezel) zodat het aanbod daarop gericht kan worden. Een wetenschappelijk onderzoek over het bevorderen van een gezonde leefstijl m.b.v. on-line boodschappen doen, lijkt mij heel interessant.

 4. Mirjam 16 november 2017 at 1:14 - Beantwoorden

  Ik bestel nu al geruime tijd bij de Jumbo en zelf merk ik dat ik echt minder impulsaankopen doe. Niet even een zak chips of pak koeken in mijn wagentje, maar bewust kiezen wat ik dan voor extraatje in het weekend wil (en in welke hoeveelheid). Elke maand zijn er een aantal producten waarmee je je bezorgkosten gratis krijgt. Daar is het wel even opletten of je niet iets gaat bestellen dat je niet nodig hebt (dus niet elke week 2 pakken mora bitterballen bestellen om je bezorgkosten niet te hoeven betalen, haha!).
  Ik zou het nog wel een mooie optie vinden als je inderdaad kan aangeven of je de gratis producten wil hebben. Bij de Jumbo krijg je die er ook gewoon bij. De 15 (!) tubes Oral B tandpasta die ik zo gratis gekregen heb (volgens mij ging daar wat mis…) waren prima, maar soms zitten er ook vleeswaren in en dat vind ik eigenlijk wel raar (je zal toch vegetariër zijn…).
  Ook bij de Jumbo kan je favorietenlijstjes maken (zelfs meerdere) en dat werkt heel overzichtelijk en snel.
  Kortom, ik kan niet meer zonder en het helpt mij ook om gezondere keuze te maken. Maar er kan, vooral praktisch, nog wel het een en ander verbeterd worden.

 5. Tamara 16 november 2017 at 4:19 - Beantwoorden

  ik bestel online bij Beterbio. De boodschappen worden eens per week gelverd met een bus die rijdt op biogas. Er wordt ook gelet op verantwoorde verpakking (geen plastic, maar papier of biologische afbreekbare zak). Bezorging vanaf 25 euro boodschappen zonder extra bezorgkosten. In het winkelmandje kun je instellen wat je wekelijks wilt ontvangen. Erg handig want dan hoef je alleen te kijken wat je nog meer wilt hebben. Ik kijk altijd eerst bij de aanbiedingen en vervolgens bedenk ik produkten die bijna op zijn zoals pasta. Ik koop zeker minder impulse aankopen nu ik online bestel. De winkel heeft ook bijzondere ‘vergeten’ groenten die ik af en toe uitprobeer. Ik kijk dan naar de recepten die bij het product staan voor inspiratie. Vaak zijn deze vegetarische, waardoor wij inmiddels minder vaak vlees eten. Helaas zijn de aanbiedingen niet altijd leverbaar. Ik krijg dan een sms met een ander produkt voorstel. Verder geen flyers of ongevraagde produkten.

 6. Minke 20 november 2017 at 1:43 - Beantwoorden

  Ik best elke week online bij Jumbo, ook een aanrader!

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Evidence-based foodplatform, geschreven door professionals

De voedingsindustrie houdt je soms voor de gek met misleidende etiketten en voedingsclaims op fabrieksproducten. Daarnaast is op het internet veel onjuiste informatie over voeding te vinden. Tijd voor een onderbouwd tegengeluid! I’m a Foodie is hét platform waarop diëtisten en voedings- en gezondheidswetenschappers hun kennis delen over gezonde voeding.
Wij staan voor gezond, duurzaam, vers (zonder pakjes en zakjes) en zelf koken. De onderwerpen zijn alledaags, evidence based én direct praktisch toepasbaar in je eigen situatie. Uiteindelijk is de keuze aan jou: op welke manier ga jij gezond eten?