Koffie droogt uit of Als je koffie drinkt moet je daar ook water bij drinken

Recent onderzoek bewijst dat het niet zo is. Onderzoekers (o.a. Asker Jeukendrup & Sophie Killer >> zeker mensen om te volgen als je interesse hebt in voeding&sport @Sophie_Killer en @Jeukendrup) van de Universiteit van Birmingham, School of Sport and Exercise Sciences, UK, vergeleken het effect van (matige) koffieconsumptie met het effect van waterconsumptie op de vochtbalans. Zij concludeerden dat koffie drinken niet leidt tot uitdroging! Ik ben gerustgesteld want voor een cappu kun je mij wakker maken!

koffie en uitdroging

Hoe werd dat onderzoek gedaan?

Fase 1: 50 gezonde mannen, 4 dagen, 4 x 200 ml water óf koffie per dag.

10 dagen rust (washout periode)

Fase 2: 50 gezonde mannen, 4 dagen, 4 x 200 ml precies het omgekeerde drinken als in fase 1.

De deelnemers consumeerden een gestandaardiseerd dieet, dronken geen alcohol en deden niet aan sport tijdens de studieperiode.

Wat is er gemeten?

Vochtstatus en hydratiestatus werden gemeten m.b.v. lichaamsgewicht, bloed- en urineanalyse. De onderzoekers vonden geen verschillen in de totale hoeveelheid lichaamsvocht en ook niet in de bloed- en urineanalyses. Tevens werden geen verschillen gevonden in de hoeveelheid en de concentratie van de urine. Matige koffie consumptie telt dus gewoon mee bij de vochtinname!

Bronnen

  1. http://www.koffieengezondheid.nl/
  2. Killer S.C., Blannin A.K. and Jeukendrup A.E. (2014). No evidence of dehydration with moderate daily coffee intake: a counterbalanced cross-over study in a free-living population, PLOS ONE.