fbpx

Feit of fabel: Koffie droogt uit!

Door |2017-01-08T19:52:59+00:006 maart 2014|Categorieën: Foodbasics, Hoe zit het met..., I'm a Foodie blog|Onderwerpen: , |
 • koffie en uitdroging

Koffie droogt uit of Als je koffie drinkt moet je daar ook water bij drinken

Recent onderzoek bewijst dat het niet zo is. Onderzoekers (o.a. Asker Jeukendrup & Sophie Killer >> zeker mensen om te volgen als je interesse hebt in voeding&sport @Sophie_Killer en @Jeukendrup) van de Universiteit van Birmingham, School of Sport and Exercise Sciences, UK, vergeleken het effect van (matige) koffieconsumptie met het effect van waterconsumptie op de vochtbalans. Zij concludeerden dat koffie drinken niet leidt tot uitdroging! Ik ben gerustgesteld want voor een cappu kun je mij wakker maken!

koffie en uitdroging

Hoe werd dat onderzoek gedaan?

Fase 1: 50 gezonde mannen, 4 dagen, 4 x 200 ml water óf koffie per dag.

10 dagen rust (washout periode)

Fase 2: 50 gezonde mannen, 4 dagen, 4 x 200 ml precies het omgekeerde drinken als in fase 1.

De deelnemers consumeerden een gestandaardiseerd dieet, dronken geen alcohol en deden niet aan sport tijdens de studieperiode.

Wat is er gemeten?

Vochtstatus en hydratiestatus werden gemeten m.b.v. lichaamsgewicht, bloed- en urineanalyse. De onderzoekers vonden geen verschillen in de totale hoeveelheid lichaamsvocht en ook niet in de bloed- en urineanalyses. Tevens werden geen verschillen gevonden in de hoeveelheid en de concentratie van de urine. Matige koffie consumptie telt dus gewoon mee bij de vochtinname!

Bronnen

 1. http://www.koffieengezondheid.nl/
 2. Killer S.C., Blannin A.K. and Jeukendrup A.E. (2014). No evidence of dehydration with moderate daily coffee intake: a counterbalanced cross-over study in a free-living population, PLOS ONE.
Eet als een expert

Interesse in gezonde voeding?

Check dan ons boek Eet als een expert op bol.com of via de webshop!

 

print dit artikel print dit artikel

  Klinisch diëtist, voedingswetenschapper en docent in het VUmc & founder I'm a Foodie

Marijke Berkenpas is oprichter en eigenaar van I'm a Foodie, en online platform over voeding in relatie tot gezondheid. Daarnaast is ze klinisch diëtist en voedingswetenschapper, en werkt ze als diëtist in het VUmc in Amsterdam op de afdeling Maag-, darm-, lever- en nierziekten. Op I'm a Foodie, analyseert ze - samen met zo'n 20 andere diëtisten & voedings- en gezondheidswetenschappers - trends en hypes op toegankelijke, kritische wijze en zet ze ze om in haalbare adviezen en recepten. In mei 2016 verscheen het boek Eet als een expert dat Marijke samen schreef met Gaby Herweijer, Jolien Klamer en Liesbeth Smit en dat voedingswetenschap naar je bord vertaalt.

Reacties

6 Comments

 1. Yvonne 7 maart 2014 at 4:04 - Beantwoorden

  Kijk, dat is goed nieuws. Kunnen we met een gerust hart onze koffie blijven drinken:)

 2. Ik schreef hier ook laatst een artikel over. Wat me hier meteen opvalt is dat het onderzoek dat je aanhaalt enkel onder mannen is gedaan. Mag je dan concluderen dat koffie niet uitdroogt? Of zou het voor vrouwen anders kunnen zijn?

  • Marijke 10 maart 2014 at 7:13

   Hai! Vrouwen zijn geexcudeerd ivm schommelingen in vochtbalans tgv menstruele cyclus. grtjs Marijke

 3. Dennis 19 mei 2014 at 9:20 - Beantwoorden

  Bedankt voor dit artikel, jaren lang gedacht dat koffie en alcohol slecht waren mbt uitdrogen, koffie valt dus wel mee 🙂 Toch kan het geen kwaad wat extra water te drinken 😉

 4. marc lobenstein 12 augustus 2015 at 4:29 - Beantwoorden

  Ik drink zelf maximaal een bak koffie per dag. Koffie heeft ook andere slechte en goede kanten. Slaapproblemen en mondbacteriën veel zware koffie drinkers stinken hard uit de mond. Lijkt me niet gezond.
  Regelmatig afkicken of koffie gebruiken als extra zetje als het nodig is vind ik fijner.

 5. Jose 24 juli 2016 at 8:18 - Beantwoorden

  Ik drink graag een bakje koffie. Wat is de reden dat ik altijd dorst krijg na het drinken van een bakje koffie? Na het lezen van bovenstaande zou dat niet zo moeten zijn.

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Evidence-based foodplatform, geschreven door professionals

De voedingsindustrie houdt je soms voor de gek met misleidende etiketten en voedingsclaims op fabrieksproducten. Daarnaast is op het internet veel onjuiste informatie over voeding te vinden. Tijd voor een onderbouwd tegengeluid! I’m a Foodie is hét platform waarop diëtisten en voedings- en gezondheidswetenschappers hun kennis delen over gezonde voeding.
Wij staan voor gezond, duurzaam, vers (zonder pakjes en zakjes) en zelf koken. De onderwerpen zijn alledaags, evidence based én direct praktisch toepasbaar in je eigen situatie. Uiteindelijk is de keuze aan jou: op welke manier ga jij gezond eten?