fbpx

Koken met restjes is leuk!

Door |2017-01-07T11:09:26+00:0023 april 2015|Categorieën: I'm a Foodie blog, Reviews, Trends & Hypes|Onderwerpen: , , |
  • koken met restjes
Dat minder voedsel verspillen niet oubollig, maar enorm hard nodig is, is inmiddels wel duidelijk. Op I’m a foodie las je al eerder over dit onderwerp in de artikelen ‘Hoeveel verspil jij?’ en ‘Aan de slag met voedselverspilling deel 1 en deel 2’. Inmiddels is heel Nederland zelfs op de hoogte door de reclame van Sire en bijbehorende website kliekipedia. Een goede zaak!

Hét anti-restjes keukenboek

Om Nederland te helpen de boodschappen op te eten in plaats van in de prullenbak te gooien schreven  Daisy Scholte en Jill Overmaat een boek: ‘Koken met restjes is leuk!’. Zij hebben er een kleurijk boek vol vernieuwende lekkere recepten, handige bewaartips en kliektechnieken van gemaakt. Daisy is de expert als het gaat om zo min mogelijk verspillen en werkte een tijdlang voor het Voedingscentrum aan de campagne ‘Hoezo50kilo’. Jill heeft het boek vormgegeven en is zelf grote liefhebber van duurzaam en lekker eten. Het boek is door crowdfunding (waar we eerder over schreven) via hetkanWel gefinancierd.

koken met restjes

Nog even een korte samenvatting van het probleem

Wereldwijd wordt in de hele voedselketen ruim een derde van het voedsel weggegooid. Dit is de hele weg tussen boer en bord. De consument is in dit verhaal de grootste verspiller. Per persoon wordt 50kilo per jaar weggegooid. Dat is een hoop geld uit jouw portemonnee! Maar vooral ook zonde van al dat goede eten!

50 Ingrediënten om nooit meer te verspillen

Wanneer je niet zo goed weet hoe je dit kunt aanpakken minder verspillen, dan kan dit boek je echt een handje helpen. In het boek staan 50 veel voorkomende ingrediënten centraal. Het begint bij de aardappel en eindigt met zuurkool, daartussen vind je bijvoorbeeld ook bloemkool, brood, kaas en sinaasappel. Elk ingrediënt vormt een hoofdstuk met daarin een verassend recept, kliektechniek, tip van een expert en bewaaradvies.

Koken met restjes – simpel en praktisch

De recepten zijn simpel, bestaan vaak slecht uit 4-5 ingrediënten en 3-4 stappen. Je hoeft geen kok te zijn of uren in de keuken door te brengen om van je restjes iets lekkers te maken.  Onder het kopje kliektechniek vind je ideeën wat je naast het recept nog meer met het ingrediënt kunt doen. Bijvoorbeeld hoe je verlepte groenten weer wat leven in kunt blazen, hoe je de schillen van fruit kunt gebruiken in gerechten en hoe je van het ingrediënt met een aantal toevoegingen nog iets lekkers maakt.

Zelf vind ik de bewaartips heel handig, zo heb ik inmiddels geleerd dat ik aardappelen niet bij uien in de buurt moet bewaren (die liggen naast elkaar in mijn keukenkastje!). Onder het kopje bewaren vind je van elk ingrediënt hoe je het kunt bewaren, of en hoe je het kunt invriezen en nog een tip hoe je het langer houdbaar maakt. Dan zijn er tot slot nog de tips van drie verspillingsexperts, dit zijn eigenlijk nog meer ideeën wat je met dit ingrediënt kan doen van snel recept tot bewaartip. Tussen alle ingrediënten door vind je nog losse hoofdstukjes met snij-, schil- en bereidingstips en nog meer handige informatie over minder verspillen.

Ik ben enthousiast en ga dit praktische boekje een plekje in mijn keuken geven. En snel de aardappels van de uien scheiden….

Ps. Wist je dat er ook een youtube playlist van ‘Hoezo50kilo’ is vol filmpjes met handige tips?

Bekijk op bol.com

Eet als een expert

Interesse in gezonde voeding?

Check dan ons boek Eet als een expert op bol.com of via de webshop!

 

print dit artikel print dit artikel

  Sportdiëtist

Mijn naam is Sandra Buijing. In 2008 heb ik mijn studie Voeding & Diëtetiek afgerond en in 2009 de post-HBO opleiding Sportdiëtetiek. Mijn afstudeeropdracht en eindstage deed ik bij Invorm. Dit beviel van beide kanten erg goed en zo ben ik een jaar later, na een rondreis door Azië en werken bij Dietheek, weer teruggekomen bij Invorm. Het is een kleine praktijk (we zijn totaal met drie diëtisten) waar ik erg goed mijn eigen gang kan gaan. Dat is ook waar ik goed in ben! Ik gebruik graag mijn creativiteit om nieuwe ideeën uit te werken en projecten op te zetten.

Reacties

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Evidence-based foodplatform, geschreven door professionals

De voedingsindustrie houdt je soms voor de gek met misleidende etiketten en voedingsclaims op fabrieksproducten. Daarnaast is op het internet veel onjuiste informatie over voeding te vinden. Tijd voor een onderbouwd tegengeluid! I’m a Foodie is hét platform waarop diëtisten en voedings- en gezondheidswetenschappers hun kennis delen over gezonde voeding.
Wij staan voor gezond, duurzaam, vers (zonder pakjes en zakjes) en zelf koken. De onderwerpen zijn alledaags, evidence based én direct praktisch toepasbaar in je eigen situatie. Uiteindelijk is de keuze aan jou: op welke manier ga jij gezond eten?