fbpx

Superfoods: chiazaad recepten van de leukste foodbloggers!

Door |2017-01-21T09:39:25+00:004 februari 2014|Categorieën: I'm a Foodie blog, Recepten, Trends & Hypes|Onderwerpen: , , |
 • Chiazaad-en-lijnzaad-recepten
Een paar maanden geleden ben ik een zoektocht gestart naar de zin en onzin van chiazaad, goji bessen,lijnzaad, hennepzaap en acai: de zogenaamde Superfoods. Ik ben begonnen met Acai bessen (waar ik tot op heden nog niet erg van onder de indruk ben), en op verzoek verder gegaan met de zaden zoals Chiazaad, lijnzaad en hennepzaad. Lees hier alle uitgewerkte superfoods (mét onderbouwing)!
Chiazaad-gezond

Chiazaad gezond?

Ik ben inmiddels overtuigd van het nut van zaden, toch wil ik wel even iets in perspectief plaatsen. Op social media kom je onzinplaatjes zoals bovenstaande vaak tegen om ons ervan te overtuigen dat Chia (en andere producten) superfoods zijn die echt wezenlijk verschillen van andere producten. Ook afgelopen weekend op de markt (ik was op de Sunday market op het Westergasterrein in Amsterdam) hingen boven de kraam met Superfoods posters met soortgelijke teksten!

15 eetlepels Chiazaad per dag!

De producten op de poster worden per 100 gram vergeleken. Neem bijvoorbeeld 500% meer calcium dan melk. Een glas melk is gemiddeld 200 ml en bevat 245 mg calcium (ongeveer 1/4 van mijn dagelijkse behoefte) (1,2). Een eetlepel Chiazaden weegt 10 gram en bevat 64 mg calcium. Tja, als je 40 gram zaden eet kun je het pas met een glas melk vergelijken…De dagelijkse behoefte calcium halen is met Chia dus wel mogelijk, maar wie eet er nou 15 eetlepels zaden op een dag?

Ook de vergelijking met zalm is niet terecht. Chia bevat zeker goede (essentiële) vetten o.a. alfalinoleenzuur (ALA). Maar de omega-3 vetzuren uit vis, eicosapentaeenzuur en docosahexaeenzuur (EPA&DHA) zitten absoluut niet in Chia! Ander voorbeeld: 1400 % meer magnesium dan broccoli. 10 gram Chia: 34 mg magnesium. 1 Portie broccoli van 200 gram bevat 42 mg magnesium. 14 x meer magnesium klopt idd ongeveer als je de voedingswaarde per 100 gram vergelijkt….Maar wie eet er nou 10 gram broccoli? of 200 gram Chia? You see my point? Zaden voegen dus absoluut iets toe, maar we moeten niet overdrijven (1,2)!

Lijnzaad en chiazaad recepten

De zaden doe ik net als zovelen door de yoghurt, maar wat kun je er allemaal nog meer mee? Je kunt Chiazaad & lijnzaad perfect verwerken in een gezond ontbijtje. Denk bijvoorbeeld aan havermout met Chiazaad of lijnzaad en noten en fruit. Tevens kun je zelf noten-zaden-fruitbars maken en eten als gezond tussendoortje. Chiazaad kun je overigens ook prima verwerken in gebak en brood. Ik heb een aantal lijnzaad en chiazaad recepten verzameld van de leukste Nederlandse foodbloggers! Als je Chiazaad mengt met water ontstaat een soort gel die bijvoorbeeld in onderstaande kwarktaart gebruikt is ter vervanging van boter. Laat je inspireren!

recepten chiarecepten chiazaadrecepten chiazaadrecepten lijnzaadrecepten chiazaad
chiazaad receptenchia recepten
lijnzaad recepten

chiazaad recepten

Bronnen

 1. http://nevo-online.rivm.nl/ProductenZoeken.aspx (bezocht op 2 februari 2014)
 2. National Nutriënt Database for Standard Reference. http://ndb.nal.usda.gov/ndb/search/list (bezocht op 2 februari 2014)

 

Eet als een expert

Interesse in gezonde voeding?

Check dan ons boek Eet als een expert op bol.com of via de webshop!

 

print dit artikel print dit artikel

  Klinisch diëtist, voedingswetenschapper en docent in het VUmc & founder I'm a Foodie

Marijke Berkenpas is oprichter en eigenaar van I'm a Foodie, en online platform over voeding in relatie tot gezondheid. Daarnaast is ze klinisch diëtist en voedingswetenschapper, en werkt ze als diëtist in het VUmc in Amsterdam op de afdeling Maag-, darm-, lever- en nierziekten. Op I'm a Foodie, analyseert ze - samen met zo'n 20 andere diëtisten & voedings- en gezondheidswetenschappers - trends en hypes op toegankelijke, kritische wijze en zet ze ze om in haalbare adviezen en recepten. In mei 2016 verscheen het boek Eet als een expert dat Marijke samen schreef met Gaby Herweijer, Jolien Klamer en Liesbeth Smit en dat voedingswetenschap naar je bord vertaalt.

Reacties

4 Comments

 1. Margreet 9 mei 2014 at 1:28 - Beantwoorden

  Leuke inspirerende site!

  • Marijke Berkenpas 11 mei 2014 at 6:02

   Leuk! Dankjewel!!

 2. Divine Vitality 29 mei 2015 at 2:28 - Beantwoorden

  Ziet er allemaal heerlijk uit! Mijn favoriet tot nu toe is de chia pudding maar ik wil zeker nog eens een bodem van een taart van o.a. chia zaad maken en ook chia jam staat op mijn TO DO list 😉

 3. Goji en ORAC 8 september 2015 at 9:29 - Beantwoorden

  Hi
  sinds ik gochi neem elke middag zit ik mezelf veel gezonder in mijn lichaam

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Evidence-based foodplatform, geschreven door professionals

De voedingsindustrie houdt je soms voor de gek met misleidende etiketten en voedingsclaims op fabrieksproducten. Daarnaast is op het internet veel onjuiste informatie over voeding te vinden. Tijd voor een onderbouwd tegengeluid! I’m a Foodie is hét platform waarop diëtisten en voedings- en gezondheidswetenschappers hun kennis delen over gezonde voeding.
Wij staan voor gezond, duurzaam, vers (zonder pakjes en zakjes) en zelf koken. De onderwerpen zijn alledaags, evidence based én direct praktisch toepasbaar in je eigen situatie. Uiteindelijk is de keuze aan jou: op welke manier ga jij gezond eten?