Een paar maanden geleden ben ik een zoektocht gestart naar de zin en onzin van chiazaad, goji bessen,lijnzaad, hennepzaap en acai: de zogenaamde Superfoods. Ik ben begonnen met Acai bessen (waar ik tot op heden nog niet erg van onder de indruk ben), en op verzoek verder gegaan met de zaden zoals Chiazaad, lijnzaad en hennepzaad. Lees hier alle uitgewerkte superfoods (mét onderbouwing)!
Chiazaad-gezond

Chiazaad gezond?

Ik ben inmiddels overtuigd van het nut van zaden, toch wil ik wel even iets in perspectief plaatsen. Op social media kom je onzinplaatjes zoals bovenstaande vaak tegen om ons ervan te overtuigen dat Chia (en andere producten) superfoods zijn die echt wezenlijk verschillen van andere producten. Ook afgelopen weekend op de markt (ik was op de Sunday market op het Westergasterrein in Amsterdam) hingen boven de kraam met Superfoods posters met soortgelijke teksten!

15 eetlepels Chiazaad per dag!

De producten op de poster worden per 100 gram vergeleken. Neem bijvoorbeeld 500% meer calcium dan melk. Een glas melk is gemiddeld 200 ml en bevat 245 mg calcium (ongeveer 1/4 van mijn dagelijkse behoefte) (1,2). Een eetlepel Chiazaden weegt 10 gram en bevat 64 mg calcium. Tja, als je 40 gram zaden eet kun je het pas met een glas melk vergelijken…De dagelijkse behoefte calcium halen is met Chia dus wel mogelijk, maar wie eet er nou 15 eetlepels zaden op een dag?

Ook de vergelijking met zalm is niet terecht. Chia bevat zeker goede (essentiële) vetten o.a. alfalinoleenzuur (ALA). Maar de omega-3 vetzuren uit vis, eicosapentaeenzuur en docosahexaeenzuur (EPA&DHA) zitten absoluut niet in Chia! Ander voorbeeld: 1400 % meer magnesium dan broccoli. 10 gram Chia: 34 mg magnesium. 1 Portie broccoli van 200 gram bevat 42 mg magnesium. 14 x meer magnesium klopt idd ongeveer als je de voedingswaarde per 100 gram vergelijkt….Maar wie eet er nou 10 gram broccoli? of 200 gram Chia? You see my point? Zaden voegen dus absoluut iets toe, maar we moeten niet overdrijven (1,2)!

Lijnzaad en chiazaad recepten

De zaden doe ik net als zovelen door de yoghurt, maar wat kun je er allemaal nog meer mee? Je kunt Chiazaad & lijnzaad perfect verwerken in een gezond ontbijtje. Denk bijvoorbeeld aan havermout met Chiazaad of lijnzaad en noten en fruit. Tevens kun je zelf noten-zaden-fruitbars maken en eten als gezond tussendoortje. Chiazaad kun je overigens ook prima verwerken in gebak en brood. Ik heb een aantal lijnzaad en chiazaad recepten verzameld van de leukste Nederlandse foodbloggers! Als je Chiazaad mengt met water ontstaat een soort gel die bijvoorbeeld in onderstaande kwarktaart gebruikt is ter vervanging van boter. Laat je inspireren!

recepten chiarecepten chiazaadrecepten chiazaadrecepten lijnzaadrecepten chiazaad
chiazaad receptenchia recepten
lijnzaad recepten

chiazaad recepten

Bronnen

  1. http://nevo-online.rivm.nl/ProductenZoeken.aspx (bezocht op 2 februari 2014)
  2. National Nutriënt Database for Standard Reference. http://ndb.nal.usda.gov/ndb/search/list (bezocht op 2 februari 2014)