Kokosvet wordt door een groep fanatieke aanhangers flink de hemel in geprezen, en het is razend populair bij volgers van het Keto- en Paleodieet. De gezondheidsclaims liegen er niet om. Kokosvet zou je helpen met afvallen, je weerstand verhogen en chronische ziektes zoals hart- en vaatziekten tegengaan. En het is nog lekker ook, dus wat is er op tegen om het te eten?
Too good to be true
Een product met een hele lange lijst met gezondheidsclaims is voor mij altijd reden om sceptisch te zijn. Het is echt too good to be true: het ‘bewijs’ dat doorgaans wordt aangehaald om kokosvet aan de man te brengen is van slechte kwaliteit of is verkeerd geïnterpreteerd.
Onderzoek
Een voorbeeld daarvan zijn de studies naar het eetpatroon van aantal inheemse bevolkingsgroepen – waaronder Polynesiërs en Sri Lankanen. Voorstanders van kokosvet noemen graag de studies naar hun eetpatroon om te stellen dat kokosvet goed is voor het hart. Deze bevolkingsgroepen eten vrij veel kokos, en hart- en vaatziekten komen onder deze bevolkingsgroepen weinig voor. Toch mag je daar niet uit concluderen dat kokosvet goed is voor het hart. Waarom niet? Als je inzoomt op het eetpatroon van deze bevolkingsgroepen eten ze niet het kokosvet zoals het in het westen gegeten wordt, maar voornamelijk het vruchtvlees uit de kokosnoot of geperste kokosroom. Daarnaast hebben ze in de basis een heel gezond eet- en leefpatroon. Zo eten deze bevolkingsgroepen weinig bewerkte voeding, en veel groenten en fruit. Daarnaast bewegen ze veel vergeleken met de gemiddelde westerling. Die lage hart- en vaatziektencijfers kunnen dus net zo goed komen door al hun andere gezonde gedrag.
Waar kies je dan voor?
Overall weten we eigenlijk nog niet zo veel over het effect van kokosvet op de gezondheid en is er meer onderzoek nodig. Wel is al wat langer bekend dat kokosvet niet goed is voor het cholesterolgehalte. In een recente overzichtsstudie is dat wederom bevestigd. Kokosvet bleek het LDL-cholesterolgehalte (‘slechte’ cholesterolgehalte) bij de deelnemers te verhogen, in vergelijking met niet-tropische plantaardige oliën zoals zonnebloemolie of olijfolie. En hoewel dat niks zegt over het risico op ziekte is mijn keus toch snel gemaakt: Ik kies liever voor plantaardige olie waarvan er wel (ook uit andere grootschalige studies) sterk bewijs is dat het een gezonde keuze is in plaats van een vet waarvan we dat niet zeker weten. Het maakt overigens niet uit welke olie in je keukenkastje staat: olijfolie, zonnebloemolie, raapzaadolie, koolzaadolie, sojaolie, lijnzaadolie of sesamolie zijn allemaal prima om te gebruiken. En kokosvet (of kokosmelk)? Dat eet ik als uitzondering in dat ene Thaise gerecht. Gewoon omdat het lekker is! Je kunt het ook in je haar smeren natuurlijk :-).
Deze column is eerder in het Santé magazine verschenen.