Alle kindjes hebben weleens krampjes en zeker in de eerste drie levensmaanden.

Krampjes bij baby’s

Krampjes kunnen zowel bij moedermelk als kunstmelk voorkomen en komen vooral voor wanneer je baby bijvoorbeeld wat meer drinkt, wanneer je wijzigt van kunstmelk of wanneer je vaste voeding introduceert. De darmen van je kindje zijn bij de geboorte nog niet volledig ontwikkeld en hebben dan ook tijd nodig om aan nieuwe voedingsstoffen of volumes te wennen. De belangrijkste boodschap is hier: als je kindje voor jouw gevoel zeer veel huilt, hou dan eerst gedurende een week een huilkaart of huilschema bij voor je naar een zorgverlener trekt. Zo heeft die onmiddellijk een objectief beeld.

Tips om krampjes te voorkomen bij borstvoeding

Anderzijds is de meest voorkomende oorzaak van krampjes te veel lucht in de darmen, wat op zijn beurt voornamelijk komt door lucht happen tijdens het drinken. Bij borstvoeding is het daarom zeer belangrijk een lactatiekundige of preverbaal logopedist te laten kijken naar hoe je kindje aan de borst drinkt en of de aanhap wel met voldoende vacuüm verloopt.

Aandachtspunten bij flesvoeding

Bij flesvoeding is het vooral van belang dat de speen steeds volledig gevuld is met moedermelk of kunstmelk. Voor sommige type flessen bestaan inzetstukjes die ervoor zorgen dat de speen steeds met melk gevuld is, ook al hou je de fles horizontaal. Wanneer je bovendien een correcte speenmaat gebruikt, maakt het nog minder uit hoe je de fles houdt.

Eet als een expert mini

In Eet als een expert mini vertellen Rolinde (wetenschapper, kinderdiëtist, lactatiekundige) en Eline (wetenschapper, lactatiekundige en apotheker) je alles over hoe je begint met het eetavontuur. Van borstvoeding tot hapjes!