Een derde tot de helft van al het eten dat we produceren wordt uiteindelijk verspild. Een deel van die verspilling bestaat uit groente en fruit dat vanwege de ‘looks’ of overproductie niet op ons bord belandt. Superjammer want verder is met deze groente echt niks mis!
Kromkommer
Kromkommer vindt dat krom, en doet daar iets aan. Kromkommer is een jonge start-up die zich inzet tegen voedselverspilling. In 2013 heeft Kromkommer pilots gedraaid om door de hele voedselketen gekke groente te redden. Na een succesvol eerste jaar staat in 2014 een ambitieus doel op de agenda: het lanceren van een soeplijn gemaakt van afgekeurde groente. Kromkommer geeft de kromme komkommer, dubbele tomaat, en tweebeenwortel weer een waardevolle bestemming. Dit jaar willen de initiatiefnemers minimaal 20.000 helden betrekken bij hun missie en laten smullen van hun soep van ‘gekke groente’. Daarom starten zij op 13 januari een grote crowdfundingcampagne.
Ik ben een beetje extra fan om mijn oud-studiegenootje en kromkommer-held Chantal Engelen te supporten. Fantastisch dat zij en de andere helden zich zo inzetten om iets te doen aaan voedselverspilling!
Kromkommer soep
De ontwikkeling van de soeplijn is in volle gang. Om de lijn daadwerkelijk in productie te brengen hebben Jente, Lisanne en Chantal nog een klein zetje nodig, oftewel: wat hulp van de ‘Krommunity’. Een deel van hun plan hebben ze al in samenwerking met Stichting DOEN kunnen financieren, maar voor het laatste stuk lanceren de meiden van binnenkort een grote crowdfundingcampagne. “Met bijdragen van de community – of ze nou klein of groot zijn – hopen wij het resterende bedrag op te halen”, legt Lisanne uit, “zodat de soepen komend jaar écht in de schappen liggen en minimaal 20.000 mensen gekke-groente-held kunnen worden.” Met de soep help je direct mee aan minder verspilling, en dat is volgens Kromkommer een heldenstatus waard.
Crowdfunding
De officiële kick-off van de campagne vindt plaats vandaag, 13 januari plaats tijdens de Horecava waar Kromkommer tevens genomineerd is voor de Horecava Innovation Award. Vanaf dan het mogelijk om Kromkommer te steunen met een bedrag naar keuze. Voor iedere nieuwe held liggen er Kromkommercadeaus klaar. De campagne eindigt 14 maart en Kromkommer hoopt dan de soepen meteen te gaan produceren.
Ik vind hun initiatief ook echt héél goed. Toevallig heb ik niet zo heel lang geleden Lisanne en Jente geïnterviewd voor Glamour, waarin ze ook vertellen over dit crowdfunding-project. Hoop echt dat het ze gaat lukken!
Leuk, ja ik ook! Superproject!